Bakken met geld voor winnaar SSD-wedloop

Samsung en Toshiba verwikkeld in wedloop om de SSD-markt

Redactie WINMAG Pro
Als consument merk je er niet zoveel van, maar op de achtergrond is een titanenstrijd gaande tussen technologiebedrijven over de invoering van SSD. Met als ultieme doel: het grootste marktaandeel in SSD-schijven van de wereld veroveren. Wie wint? Wordt het Toshiba of Samsung? Stiekem toch Kingston, of Crucial of toch WDC? En waarom is de wedloop om SSD zo belangrijk?

Om de laatste vraag meteen te beantwoorden:

Het bedrijf dat er het beste in slaagt om een goede SSD-schijf te ontwikkelen kan zich opmaken van een jackpot van Microsoft-achtige proporties.

Wat is goed? De beste SSD moet in ieder dit zijn:

  • goedkoop
  • snel
  • energiezuinig

De grootste uitdager van Samsung wordt wellicht Toshiba, dat recent met een goede concurrent op de markt kwam.

Enorme potentie

Eerst maar eens de achtergrond van dit concurrentiegeweld. Waarom zijn SSD's zo`n enorme jackpot voor techbedrijven? Het is al heel lang bekend dat de ouderwetse HDD`s in een neerwaartse spiraal terecht zijn gekomen en langzaam maar zeker richting de uitgang worden gebonjourd. Hun rol wordt steeds vaker overgenomen door SSD`s.

Eerst voornamelijk in computers en laptops, maar inmiddels krijgen ook smartphones steeds vaker een SSD, of variant daarvan zoals eMMC of flash. De echte winst komt wellicht met de opkomst van Internet of Things-apparaten (IoT), die uiteraard ook allemaal geheugen nodig hebben.

Kort gezegd: SSD`s nemen steeds meer marktaandeel over van HDD`s, waarbij de markt als geheel ook naar verwachting nog eens enorm gaat groeien de komende jaren.

Totale aantal apparaten explodeert

Prognoses zijn er daarbij genoeg. Een voorspelling van Gartner laat zelfs een kolossale stijging van apparaten zien de komende jaren. In 2016 waren er al 6,3 miljard in omloop, wat in 2017 al was gestegen naar 8,3 miljard. Dat betekend dat er inmiddels meer devices dan mensen zijn. Daarmee houdt de stijging niet op. Die neemt alleen maar verder toe. Volgens Gartner naar 11,2 miljard dit jaar en ruim 20 miljard in 2020. Een flink deel van deze groei komt volgens Gartner door de opkomst van IoT-apparaten. Naar verwachting leidt dit in 2020 tot een omzet van 2 biljoen (2000 miljard) aan nieuwe apparaten.

Dubbele groeicijfers SSD 

De cijfers van verkochte SSD`s zijn tot nu toe wat minder imposant, maar zullen naar verwachting de komende 5 jaar met dubbele cijfers groeien. Tot zeker 33 miljard wereldwijd in 2021. Het gaat dus echt ergens om. Wat de strijd daarbij extra interessant maakt is dat marktleider Samsung behoorlijk wat terrein lijkt te verliezen.

Marktaandeel Samsung SSD in procenten

  • 40% in kwartaal 2 
  • 36% kwartaal 3 

Marktaandeel Toshiba SSD in procenten

  • 8,7% in 2016 

Daarmee staat Toshiba in 2016 op de derde plaats.

Toshbia's RC100 regelrechte uitdaging

Dat is al een hele prestatie. Helemaal omdat Toshiba tot nu toe weinig tot niet in de consumentenmarkt voor SSD`s was vertegenwoordigd. Dat was en is voornamelijk het terrein van Samsung. De lancering van een nieuwe SSD voor consumenten, de RC100 moet daar echter verandering in aan gaan brengen. Als consument zul je het niet zo snel merken, maar de lancering van deze nieuwe SSD lijkt op een regelrechte uitdaging aan Samsung. En daarbij maken ze nog een goede kans ook.

Achterliggende techniek

Om dat te begrijpen is het belangrijk om te duiken in de techniek achter de SSD.

De SSD is vooral zo goed omdat het niet uit bewegende onderdelen bestaat, zoals een HDD-schijf, maar uit één stuk (Solid State Drive). De informatie wordt daarbij elektronisch uitgelezen en opgeslagen. Dit geldt natuurlijk voor alle SSD`s. Wil je ze onderling gaan vergelijken, dan moet je wat dieper kijken.

Een cruciale component is bijvoorbeeld de aansluiting op het moederbord. De meest gebruikte, en ook goedkoopste, manier om dat te doen is door middel van een SATA-aansluiting. Die wordt voor vrijwel iedere consumentapparaat gebruikt. Het is echter niet de enige technologie. Er zijn namelijk concurrenten die via een andere aansluiting werken. Eén daarvan is NVMe, waar de nieuwe RC100 SSD van Toshiba gebruik van maakt.

RC100 van Toshiba haalt concurrent van rechts in

Ben je een normale computergebruiker die zijn apparaat vooral gebruikt voor standaardzaken als films kijken en het bijhouden van de administratie, dan zul je het verschil nauwelijks merken.

Voor zware gebruikers, zoals bijvoorbeeld diehard gamers, ligt dit anders.

De lees- en schrijfsnelheid van de RC100 is namelijk enorm veel hoger, dan die van een SSD met een SATA-aansluiting.

Bij een vrij gangbare SSD, de Samsung 860 EVO, ligt die op een goede 500 MB/s bij een schijfgrootte van 500 GB. Dat is zeker niet om over te klagen, behalve dan misschien als je de prestaties van de RC100 daar tegenover zet.

Bij een schijfgrootte van 480 GB heeft die een leessnelheid van maar liefst 1600 MB/s en een schrijfsnelheid van 1100 MB/s.

Dat is niet zomaar een beetje sneller, maar een complete knock-out voor de concurrentie die met SATA werkt.

Toshiba RC100 ongeveer net zo duur als 860 Samsung EVO 

Als echte Nederlander vraag je jezelf dan uiteraard direct af in hoeverre je meer moet betalen. Dat valt enorm mee. Sterker nog, de RC100 is redelijk gelijkwaardig in prijs. De eerder genoemde Samsung 860 EVO koop je voor ongeveer 120 euro. De RC100 moet ongeveer 130 euro gaan kosten voor een gelijkwaardige schijfgrootte. Daarmee is Toshiba er dus in geslaagd om een veel snellere SSD te produceren voor een gelijkwaardige prijs en dat is een knappe prestatie.

... maar RC100 heeft lager stroomverbruik

Daarnaast is ook het stroomverbruik van de RC100 een stuk lager. Ongeveer 2 tot 3 watt, ten opzichte van een standaard 5-8 watt voor de meest gangbare SSD`s. Het feit dat dit kan levert een aantal bijzondere mogelijkheden op als je kijkt naar het gebruik van de RC100 en eventuele opvolgers daarvan. Bij een laptop is een zuinigere harddrive vooral een nice-to-have. Slaagt Toshiba erin om ook een zuinige SSD voor tablets en smartphones te ontwikkelen, dan maken ze wellicht een enorme slag in de SSD-strijd.

Nadelen RC100

Behalve voordelen heeft de RC100 ook wat nadelen. De belangrijkste daarvan is bijzonder genoeg ook de aansluiting. Zoals wel vaker gebeurt in de wereld van de technologie is het niet altijd fijn om de eerste te zijn. Een groot nadeel is dat vrijwel alle apparaten zijn ingesteld op SSD`s met SATA en niet op een andere aansluiting. Wil je jouw computer of laptop upgraden met de RC100, dan zul je goed moeten checken of dit überhaupt mogelijk is.

Beperkte schijfruimte RC100

Een tweede nadeel is de beperkte schijfruimte. De modellen waar Toshiba mee komt variëren van 120 GB tot 480 GB. In principe is dat voorlopig genoeg voor de meeste apparaten, maar in de toekomst zal dit flink omhoog moeten om relevant te blijven. Helemaal omdat concurrenten al wel beschikken over SSD`s van 1 of 2 TB.

Barst de race nu echt los?

Kijk je naar de toekomst, dan is het zonder meer duidelijk dat Toshiba met de RC100 een nieuwe standaard zet voor consumenten SSD`s. De grote vraag is in hoeverre elektronica producenten hier op in gaan spelen en hun apparaten ook geschikt gaan maken voor nieuwe SSD aansluitingen. Mocht dat gebeuren, dan kan Toshiba wellicht een flinke klapper maken in de race om de SSD.

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie