Samsung Galaxy Watch Active review: de Apple Watch-killer in beeld

Geert van der Klugt
De vergelijking is onvermijdelijk. Zoals de Galaxy Buds een poging deden de AirPods te verslaan, biedt Samsung's Galaxy Watch Active een topalternatief voor de Apple Watch 4. Een topalternatief, voor bijna de helft van de prijs. Wij testten de smartwatch, het resultaat is positief.

De Apple Watch Series 4 stelt je € 429,- lichter. De Galaxy Watch Active rond de € 212,-. De helft van de prijs, maar vergelijkbaar qua functionaliteiten. Het grootste verschil tussen de twee smartwatches zit 'm in Apple's ECG, kort voor elektrocardiogram. Alhoewel de Galaxy Watch Active een monitor biedt voor het meten van bloeddruk, vergelijkt deze bij lange na niet met Apple's hoogwaardige ECG.

Galaxy Watch Active

Het voordehand liggende verschil tussen besturingssysteem kan voordelig of nadelig zijn, liggend aan jouw voorkeur. Op de ECG na biedt de Galaxy Watch Active vrijwel alles dat een Apple Watch biedt, draaiend op Tizen OS 4.0. Qua design gaat onze voorkeur uit naar Samsung. De Watch Active is smaller dan vorige versies en oogt prachtig. Dragen zal niet ten koste gaan van professioneel overkomen: iets wat de hippere Apple Watch niet garandeert.

Na de Galaxy Watch Active twee weken om gehad te hebben valt het lichte gewicht op. Je voelt de device niet meer, hij zit goed. De AMOLED-display is – ook in helder zonlicht – goed zichtbaar. Dat komt mede door Gorilla Glass 3, de glazen omhulling die reflecties vermindert. Gebruikers van Samsung's Android-smartphones zullen geen moeite hebben met de navigatie op het besturingssysteem. Wisselen tussen het startscherm en applicaties kan door te swipen of tappen.  

LEES OOK: Zijn de Samsung Galaxy Buds het waard?

Sportieve types

Het interface is ietwat aangepast om sportieve apps tegemoet te komen. De Galaxy Watch Active is daarentegen niet geheel weggelegd voor de sportieve types: muziekluisteren en het inzien van slaapgewoontes bleek gedurende te test verrassend voordelig – genoeg om gebruik aan te raden. Het is even wennen, een smart device dat registreert hoe en wanneer je slaapt, maar weten of je aan voldoende REM-slaap bent toegekomen, draagt bij aan een productieve week. Al met al hoef je geen tientallen kilometers hard te lopen, fietsen of zwemmen, wil de Galaxy Watch Active meerwaarde hebben.

De device is overigens in te stellen als wekker, te gebruiken als GPS-navigatie en monitor van stressniveaus. Het prijsverschil met de Apple Watch 4 is des te aanzienlijker wanneer we kijken naar het design en uitgebreide repertoire aan apps die grotendeels hetzelfde bieden als Apple's smartwatch. De Galaxy Watch Active is een aanrader: kostenefficiënt en stijlvol.


galaxy watch active Specificaties

  • Kleuren: zwart, zilver, roze en groen
  • Gewicht: 25 gram (licht!)
  • Display: 28,1mm AMOLED
  • Batterij: 230mAh (tot vier dagen bruikbaar op een volle batterij)
  • OS: Tizen OS 4.0
  • Connectivity: Bluetooth 4.2, Wi-Fi b/g/n
  • Comptabiliteit: Android 5.0 of hoger, iPhone 5 of hoger
afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert