Zijn de Samsung Galaxy Buds het waard?

Geert van der Klugt
De Samsung Galaxy Buds zijn met een prijskaartje van € 149,99 goedkoper dan Apple’s AirBuds. De vergelijking is logisch. Desalniettemin dienen ook opkomende devices als IEM’s (in ear monitors) in overweging genomen te worden, willen we bepalen of de Samsung Galaxy Buds hun prijs en anticipatie waarmaken.

Ten allereerste: nee, aan de kwaliteit van een gedrade IEM meten de Galaxy Buds zich niet. Zo zal een goedkopere IEM van € 80,- veelal een breder frequentiespectrum bieden. Echter, een prettige gebruikservaring is niet uitsluitend afhankelijk van traditionele audiokwaliteit. Waar IEM’s een zo neutraal mogelijke output pogen te bereiken, streven populaire consumentendoppen naar een prettige output – een toegankelijke output.

Samsung Galaxy Buds

Het afknopen van de hogere frequenties en het aandikken van het lagere spectrum zijn veelvoorkomende manieren waarop fabrikanten oordoppen en koptelefoons voor alledaags gebruik geschikt maken. De Samsung Galaxy Buds vinden een middenweg tussen neutrale presentatie en geluidskleur. Hoge tonen zijn helder, doch niet scherp. Lage tonen zijn vol, doch niet dreunend. EQ-opties van Samsung’s huidige (en aankomende) smartphones bieden voldoende flexibiliteit om met een minimale hoeveelheid aanpassingen een prettige beleving te creëren.

LEES OOK: Airpods versus Galaxy Buds: de verschillen

Output is niet onbelangrijk, maar de grootste trekker zit ‘m logischerwijs in het draadloze gebruiksgemak. Bluetoothconnectiviteit werkt naar behoren en verbinden tussen telefoon en buds gaat moeiteloos. Bovendien zitten de Samsung Galaxy Buds erg comfortabel: de set is licht en het silicone materiaal isoleert zonder te irriteren. De doppen worden in een handige batterijcase geleverd, waarmee gebruiksduur van zes- naar dertien verhoogt kan worden. Zo’n batterijduur is voor zijn prijs aanzienlijk.

Samsung Wear

Aanvullend ontwikkelde Samsung de Samsung Wear app. De app biedt vlotte schakelmogelijkheden tussen vijf verschillende EQ-standen. Tien jaar terug gingen draadloze oordoppen gepaard met een enorm tegenargument: vindbaarheid. Mocht één van de doppen kwijtraken onder een bankkussen of –gleuf; einde verhaal. Die tegenspraak is inmiddels legio aan keren ontkracht. ‘Find my earbuds’ is geen primeur, maar desondanks dat een welkome toevoeging. De functie vindt verloren oordoppen vanuit de app. Bellen gaat via twee onboard microfoons. Wanneer je beide oortjes in hebt analyseren de microfoons omringend geluid, om te bepalen welke microfoon dient te compenseren voor een heldere oppik van jouw stem. Zo voer je ook te midden van een overvolle Jaarbeurs of tram een duidelijk gesprek.

Al met al durven we te stellen dat de Samsung Galaxy Buds zijn prijs meer dan waard zijn. Het paar bevat Bluetooth 5.0, is los verkrijgbaar én wordt geïncludeerd bij pre-order van een Galaxy S10 of Galaxy Fold. Audio-output is niet vergelijkbaar met menig IEM, maar ondanks dat geschikt voor alledaags gebruik.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert