Screen mirroring of casting?

Redactie WINMAG Pro
Het klinkt altijd zo mooi. En het ziet er tegelijkertijd zo professioneel uit. Je zit in een vergaderruimte met collega's, of gasten en je staat op het punt om een presentatie te geven. Uiteraard doe je dat niet vanaf je kleine laptop- of tabletscherm. Nee, daarvoor gebruik je dat mooie grote scherm aan de muur. Maar hoe doe je dat ook alweer? En met welke techniek? Met Screen Mirroring? Casting? Of toch nog iets anders?

Verschillende apps voor hetzelfde doel

Het ‘probleem’ is dat er geen standaard bestaat in het spiegelen of repliceren van een scherm op een ander apparaat. Zowel aan de kant van de ‘kleine’ apparaten waarvandaan je jouw scherm wilt dupliceren, als aan de kant van de schermfabrikanten, zijn er een behoorlijk aantal verschillende methodes ontwikkeld om dat op de voor hen beste manier te doen. Zo gebruikt Google Chromecasting, terwijl Apple Airplay gebruikt. Verschillende apps voor hetzelfde doel.

Omslachtig

Het is belangrijk dat jouw smart-tv hierop afgestemd is. Hij moet over de juiste app beschikken, of kunnen beschikken, om overweg te kunnen met Chromecasting, Airplay of andere Screen Mirroring technieken. Overigens zijn er wel een aantal opties om dit te omzeilen. Zo kun je Chromecasting ook los kopen, zodat je het op een TV aan kunt sluiten. Maar dat is behoorlijk omslachtig en biedt alleen toegevoegde waarde voor een tablet of smartphone. Bij een laptop kun je in veel gevallen ook gewoon een losse HDMI-kabel gebruiken.

Screen Mirroring

Screen Mirroring werkt dus alleen als zowel jouw device, als de ontvangende Smart-TV over een app beschikt die compitabel is. Oftewel, die een zelfde ‘taal’ spreken, waardoor het beeld en het geluid overgezet kunnen worden. Om het nog iets ingewikkelder te maken is er vervolgens ook nog een verschil tussen Screen Mirroring en Casting.

LEES OOK: Waarom een hdmi monitor kopen?

Letterlijke duplicatie

Op het moment dat je een scherm overzet, bijvoorbeeld vanaf je smartphone of tablet, dan wordt alles direct gedupliceerd naar het scherm van de televisie. Daarbij krijg je op de TV dus letterlijk alles te zien wat je op jouw device doet. In veel gevallen is dat natuurlijk prima. Bijvoorbeeld voor een presentatie. Voor het vertonen van een video, of foto`s is casting echter een betere optie.

Casting

Bij casting wordt namelijk de content aangepast aan het schermformaat van de televisie. Dat betekent dat een video automatisch wordt gedraaid en op de optimale resolutie wordt afgespeeld. Een sterke verbetering ten opzichte van het normale Screen Mirroring. Daarnaast biedt het een extra voordeel. Je kunt namelijk de content gewoon af laten spelen, terwijl je op jouw telefoon of tablet ondertussen iets anders doet. Bijvoorbeeld het opzoeken van een presentatie, of het aanpassen van een aantal laatste punten. Allemaal zaken die met Screen Mirroring dus niet mogelijk zijn.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie