Waarom een hdmi monitor kopen?

Jordi Smit
Door de jaren heen hebben we verschillende mogelijkheden gezien om een monitor aan te sluiten. HDMI-aansluiting, DisplayPort-aansluiting en DVI- of VGA-aansluiting: het is tegenwoordig allemaal mogelijk. Momenteel is de hdmi monitor het meest in de markt te verkrijgen. Waarom zou je voor deze aansluiting kiezen?

Hdmi monitor vs de rest

Het schiet er snel bij in tijdens de aankoop van je nieuwe monitor: de aansluitingen. Je zal niet de eerste zijn die thuiskomt en erachterkomt niet de juiste aansluiting te bezitten. Vroeger zagen we de DVI of VGA-aansluiting het vaakst terug, de DisplayPort-aansluiting zit op de Apple Macbooks, maar tegenwoordig komt het vaakst de hdmi-aansluiting voor. Wat zijn eigenlijk de voordelen van een hdmi monitor?

Voordelen hdmi monitor

Voor zakelijk gebruik is een hdmi monitor erg handig. Om een monitor op een pc of beamer aan te sluiten wordt namelijk doorgaans gebruikgemaakt van een kabel. Deze heeft aan beide kanten dezelfde stekker. In het verleden waren dit vaak de bekende, blauwkleurige VGA-stekkers die we gebruikten. Tegenwoordig hebben de meeste monitors een hdmi- of DVI-aansluiting. Deze verbindingen zijn kwalitatief beter en sneller. Zo kan hdmi zowel beeld als geluid overbrengen van en naar een bron.

HP Spectre x360

Veel monitors, maar ook laptops bezitten dus een hdmi-aansluiting, zoals de HP Spectre x360. De computer is uitgerust met diverse poorten aan de zijkanten. Onder andere een SD-kaart ingang en een HDMI-aansluiting zijn te vinden op de Spectre x360. Omdat het scherm een hoge resolutie, 3.840 bij 2.160 pixels, aflevert kun je optimaal genieten van video’s, zelfs in 4K.

LEES OOK: EIZO FlexScan EV2457: inclusief Daisy Chain

Grootte beeldscherm

Kijk naast de aansluitingen van je monitor ook naar de grote van het beeldscherm. Vraag je daarbij af: hoeveel gebruik je de monitor? Een te schel contrast kan pijn gaan doen aan de ogen, een te klein scherm maakt programma's onoverzichtelijk en een te groot scherm kan weer overkill zijn. Iemand die basiskantoorwerk doet heeft andere eisen dan een grafisch ontwerper, een redacteur of een audio-videobewerker.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi