Senatoren eisen Google tijdelijke werknemers een vaste full-time status te geven

Aimée van Vuuren
Een groep van tien senatoren heeft een brief naar Google gestuurd waarin wordt geëist aan de technologiegigant dat de zogenoemde ‘anti-arbeiderspraktijken’ moeten stoppen. De CEO van Google, Sundar Pichai, wordt gevraagd om 121.000 uitzendkrachten en tijdelijke werknemers een full-time status aan te bieden.

Eisen van senatoren

De groep senatoren eisen nog meer dan alleen full-time status aan de tijdelijke werknemers. Ze willen ook dat er bij Google een verbod komt op financiële belemmeringen, beperking van het gebruik van onafhankelijke (meestal tijdelijke) medewerkers en loon- en uitkeringspariteit. Naast deze eisen komt er ook een verbod op verplichte geheimhoudingsovereenkomsten en moet Google accepteren dat zij aansprakelijk zijn voor eventuele inbreuken op de werkplek bij deze werknemers.

LEES OOK: beheer in 6 stappen je privacy bij Google

Het antwoord van Google

De senatoren hadden Google verzocht om vóór 9 augustus te reageren. Dat gebeurde ook. De vice-president van People Operations, Eileen Naughton, reageerde in een brief op de senatoren: ‘We zijn er trots op economische kansen te creëren voor zowel de mensen die we rechtstreeks in dienst hebben als ons uitgebreide personeelsbestand van leveranciers, tijdelijk personeel en onafhankelijke contractanten, en zijn van mening dat onze praktijken in dit opzicht in overeenstemming zijn met de hoogste industriële normen. Met respect zijn we het sterk oneens met elke suggestie dat Google onafhankelijke contractanten en uitzendkrachten misbruikt.’

Dezelfde dag kwam er een verandering van mening toen 900 Google-werknemers een brief ondertekenden dat zij een betere behandeling van de uitzendkrachten, leveranciers en aannemers van het bedrijf eisten. De dag daarna stuurde Google een brief met de conclusie dat het voorgestelde beleid begin 2020 wordt toegepast.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée