'Soap' vermeende spionage Huawei gaat door

Jordi Smit
De soap rondom de vermeende spionage van Huawei gaat nog even door. De oprichter van het bedrijf, Ren Zhengfei, is namelijk in de openbaarheid getreden om te ontkennen dat Huawei namens de Chinese regering aan spionage doet.

Huawei nooit gespioneerd

Huawei heeft nooit voor de Chinese overheid gespioneerd en zou dat nooit doen, zo stelt Ren op de persconferentie in Zhenzen, op dinsdag. 'Er is geen wet die Chinese bedrijven verplicht om backdoors te installeren. Ik zou de belangen van mijzelf, mijn bedrijf en mijn klanten niet op die manier schaden.'

Kanttekening

Of dat eerste volledig waar is, dat is maar de vraag. The Wall Street Journal tekent aan dat er weliswaar geen wet is die Chinese spionage verplicht, maar wel een waarin staat dat bedrijven die in China zaken doen, verplicht zijn om klantgegevens te overhandigen als de nationale veiligheid wordt bedreigd. De definitie van zo'n dreiging is op zijn beurt losjes geformuleerd. Daaronder kunnen ook kritische uitspraken over de heersende communistische partij vallen. Die wet geldt sinds 2016.

'Zegevieren van gerechtigheid'

Daarnaast stelde Ren dat hij zijn dochter, de chief financial officer van Hauwei, mist, maar dat hij optimistisch is over het zegevieren van gerechtigheid. Rens dochter is op 1 december jongstleden in Canada gearresteerd op verdenking van het overtreden van een handelsembargo met Iran. De VS wil haar uitgeleverd hebben en Huawei vecht dat aan.

LEES OOK: Directeur Huawei opgepakt in Polen

Aanhouding kopstuk Huawei in Polen

Hoewel die zaak niet direct is gerelateerd aan de beschuldigingen van spionage, lopen de twee conflicten gelijk op. Maandag werd een Canadees die in China vastzit voor drugssmokkel, ter dood veroordeeld en in het afgelopen weekend werd een Huawei-kopstuk in Polen opgepakt op verdenking van spionage. Landen als Japan, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland hebben het gebruik van Huawei-apparatuur op belangrijke punten in de nationale infrastructuur en politiek deels of volledig aan banden gelegd uit angst voor spionage.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi