Batterij is veilig en gaat lang mee, maar is nog wel peperduur

Solid-state-batterij wellicht oplossing voor ontploffende smartphones

Redactie WINMAG Pro
De meest hilarische memes over smartphones die in vlammen opgaan zwerven op het internet rond. Geinig natuurlijk, maar je zou er nog huiverig van worden een telefoon aan te raken. De oplossing voor ontploffende accu’s lijkt al te bestaan: de solid-state-batterij, alhoewel dit waarschijnlijk nog wel toekomstmuziek is.

Gevaarlijke smartphones

Het explosiegevaar van Galaxy Note 7 domineerde het nieuws, maar ook van de iPhone 7 en Salaxy Galaxy S7 Edge werden gevallen van ontploffing opgetekend. Hoongelach alom, waarbij zelfs Obama van zich liet horen. De verhalen van de gebruikers wiens telefoons explodeerden baren echter wel zorgen. Sommigen liepen bij de ontploffing brandwonden op, waardoor vragen over de veiligheid van telefoons rijzen.

Solid-state-technologie

Volgens experts zou de solid-state-batterij uitkomst moeten bieden. Deze technologie is overigens allesbehalve nieuw. Pacemakers maken bijvoorbeeld al gebruik van solid-state-batterijen. Solid-state-elektrolyten (vooral gebruikt in dunnefilmbatterijen) zagen we al bij RFID-technologie en draagbare batterijen. Dat makers zich juist voor die devices wenden tot solid-state-technologie en (nog) niet voor smartphones is niet zonder reden. 

Solid-state-batterij is veiliger en gaat langer mee 

Solid-state-elektrolyten zijn veel veiliger dan lithium-ion-batterijen die afhankelijk zijn van elektrolyten op basis van vloeistoffen (zoals in smartphones zitten). Ze hebben daarnaast een hogere energiedichtheid en een langere levensduur. Laatstgenoemde zal menig smartphonegebruiker als muziek in de oren klinken.

Prijskaartje 

Het probleem? Solid-state-elektrolyten zijn schreeuwend duur. Bovendien nemen de kosten per vierkante meter fors toe met de grootte van de batterij. De prijs voor het maken van een RFID is dus nog behapbaar, maar het maken van een solid-state-batterij voor een smartphone zou al snel in de duizenden dollars lopen.

Kosten omlaag krijgen

De prijs is dus nog een forse obstakel voor bekende elektronicamerken. Omdat de solid-state-batterij zo veelbelovend is, lijkt de volgende stap de kosten van het fabriceren omlaag krijgen. Een bedrijf als Samsung, dat enorme imagoschade leed door het Galaxy Note 7-fiasco, zou zomaar één van de eersten kunnen zijn die zich hiervoor in gaat zetten – zélfs als het ze geld kost. 

Verschillende categorieën

Bijkomend struikelblok is dat er acht verschillende categorieën solid-state-batterijen zijn, die allemaal in mobiele elektronica kunnen worden gebruikt. Elke categorie heeft verschillende voordelen – het is dus sterk afhankelijk van de prioriteiten van de markt.

Binnen vijf jaar geen 'ouderwetse' batterijen meer 

Momenteel lijken nog vooral kleine startups zich bezig te houden met solid-state-batterijen, in de hoop publiciteit te vergaren. Wat er zich achter de schermen afspeelt bij de grotere bedrijven ligt niet altijd op straat, dus allicht zijn er wel nog niet bij het publiek bekende ontwikkelingen op dit gebied. Onderzoekers denken dat lithium-ion-batterijen die afhankelijk zijn van elektrolyten op basis van vloeistoffen in ieder geval over vijf jaar tot het verleden behoren. Wanneer we de eerste telefoons met een solid-state-accu zien, hangt vooral af van wanneer de bekende merken aan boord springen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie