Studie: Nederland is #1 in Europa wanneer het gaat om de toenemende behoefte de telefoon van anderen te controleren

Redactie WINMAG Pro
Apps waarmee spyware op je telefoon kan worden gedetecteerd, zijn vorig jaar minstens 9000 keer gedownload – 176% meer dan het jaar daarvoor. Lees alles over dit onderzoek in dit artikel.

Uit nieuw onderzoek van cybersecuritybedrijf NordVPN blijkt dat Nederlanders vorig jaar 176% meer applicaties hebben gedownload die worden gebruikt om apparaatactiviteit te monitoren. In 2020 werden minstens 9 duizend telefoons of tablets gemonitord. In de groeiende behoefte naar deze applicaties staat Nederland in Europa op #1 en wereldwijd op een 4de plaats.   

“Applicaties zoals KidsGuard, mSpy, Sky Phone en Highster zijn in de eerste plaats voor ouders bedoeld, zodat ze de activiteit van hun kinderen op het internet kunnen volgen. Op deze manier kunnen ouders de online communicatie van hun minderjarige kinderen in de gaten houden. Helaas kunnen dergelijke tools, die zonder toestemming van de eigenaar worden geïnstalleerd, gebruikt worden als effectieve spyware om berichten te lezen, schermactiviteit vast te leggen, GPS-locaties te volgen en camera's te gebruiken om te zien wat een persoon aan het doen is,” zegt Daniel Markuson, digitale privacy-expert bij NordVPN.

Wereldwijd werden er 5% meer monitoring-apps geïnstalleerd waarmee meer dan 1.132.262 mensen ter wereld gecontroleerd werden. 

Nederlanders waren 211% meer wantrouwig om ook gemonitord te worden

Mensen die zich zorgen maken dat ze zelf gemonitord worden, kunnen met behulp van detectoren eenvoudig controleren of er monitoring-apps op hun apparaten zijn geïnstalleerd. Het lijkt erop dat de pandemie en alle maatregelen die dat met zich meebracht ertoe hebben geleid dat Nederlanders vorig jaar twee keer zo wantrouwig waren dat ze in de gaten werden gehouden. Uit onderzoek blijkt dat 211% meer (9,1 duizend) Nederlanders apps hebben gedownload om spyware op hun apparaten te detecteren dan het jaar daarvoor.

De rest van de wereld reageerde precies tegenovergesteld door in 2020 juist 16% meer tools om spyware te detecteren te downloaden dan het jaar daarvoor.

In welke landen is het monitoren van communicatie het meest toegenomen?

Volgens onderzoek van NordVPN namen de downloads van monitoring-apps in officiële app stores het meest toe in Pakistan (308%), Rusland (233%) en Vietnam (212%).

"Europeanen hadden ook veel behoefte om de smarthpones van hun kinderen en partners te controleren", zegt Daniel Markuson.

Top 10 van landen gebaseerd op gemiddelde maandelijkse downloads van 4 apps voor ouderlijk toezichts (Spy Phone, mSpy, KidsGuard, KidsGuard en Higster) van Apple iStore en Google Play van  januari tot december 2020 vs. 2019. Bron: NordVPN.

De omvang van het stalkingprobleem

Het in de VS gevestigde National Network to End Domestic Violence ontdekte dat in 2019 54% van de plegers van huiselijk geweld stalkerware of apps voor ouderlijk toezicht, ontworpen voor consumenten, op de apparaten van hun partners had geïnstalleerd.

“Stalkerware steelt de fysieke en online vrijheid van het slachtoffer. Zodra de dader weet wat je interesses zijn en welke geheimen je met vrienden deelt, kunnen ze volledige controle over je leven krijgen en dit tegen je gebruiken”, zegt de digitale privacy-expert van NordVPN.

Volgens Daniel Markuson zijn er verschillende manieren om je apparaat te beschermen tegen een partner die er misbruik van wil maken. De eenvoudigste manier is om je apparaat tegen onbevoegde toegang te beveiligen, waardoor de dader niet meer makkelijk toegang tot je apparaat kan krijgen om stalkerware te installeren.

"Zodra je apparaat met een wachtwoord, patroon of biomimetica is beveiligd, moet je altijd een VPN gebruiken. Dit voorkomt dat een misbruiker communicatie via je netwerk kan afluisteren”, voegt hij eraan toe.

Een hele belangrijke waarschuwing voor mensen die in een gewelddadige relatie verkeren: als je een app voor ouderlijk toezicht of stalkware op je apparaat tegenkomt die je zelf niet geautoriseerd hebt, kun je deze beter niet verwijderen. Dit zal je misbruiker namelijk waarschuwen. Zoek professionele hulp. 

Methodologie

NordVPN heeft gebruikt gemaakt van de SensorTower-tool om het gemiddelde aantal downloads van applicaties voor ouderlijk toezicht en stalkwaredetectie van Apple iStore en Google Play in januari-december 2020 en 2019 te extraheren. Geanalyseerde apps: Stalkware (Spy Phone, mSpy, KidsGuard en Higster), stalkware-detectoren (AntiSpy & Spyware Scanner, Anti Spy (SpyWare removal), Anti Spy Mobile Free, Anti Spy Mobile PRO, Anti-spy screen privacy filter, Find My Stalker, Spyware Detector - Anti Spy Privacy Scanner, Spyware Detector - Find Hidden Spy Apps & Malware, Spyware Detector Anti Spyware Scanner, Spyware Jedi).

Over NordVPN

NordVPN is 's werelds meest geavanceerde VPN-dienstverlener, die wereldwijd door meer dan 14 miljoen internetgebruikers wordt gebruikt. NordVPN biedt dubbele VPN-versleuteling, malware-blokkering en Onion Over VPN. Het product is zeer gebruiksvriendelijk, biedt een van de beste prijzen op de markt, heeft meer dan 5.000 servers in 60 landen wereldwijd en is P2P-vriendelijk. Een van de belangrijkste kenmerken van NordVPN is het strikte no-log-beleid. Voor meer informatie: nordvpn.com.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie