Supercomputer Breniac krijgt upgrade van miljoenen

Jordi Smit
Maar liefst vijf miljoen euro trekt het Vlaamse Supercomputer Centrum in Leuven uit voor een upgrade van Breniac. De supercomputer is overigens niet meer de krachtigste computer van België, deze is sinds deze week gepositioneerd bij de Universiteit van Antwerpen.

Supercomputer Breniac

De supercomputer Breniac wordt momenteel door wetenschappers gebruikt voor onderzoek naar onder meer nieuwe medecijnen, hernieuwbare energiebronnen en het berekenen van klimaatmodellen. Toen de Breniac in 2016 in gebruik werd genomen, behoorde de computer tot de tweehonderd krachtigste ter wereld, maar inmiddels is deze naar beneden gezakt.

Verdubbeling rekenkracht Breniac

‘De bestaande capaciteit wordt volledig gebruikt. Expansie drong zich op’, zegt Leen Van Rentergem, ICT-manager van de KU Leuven, tegen het Belgische De Tijd. Dankzij de upgrade verdubbelt de rekenkracht van de in Leuven gestationeerde machine tot 1,5 petaflops, of 1,5 biljard berekeningen per seconde.

LEES OOK: Duurzaam, ook als je van technologie houdt

Snelste supercomputer

De snelste supercomputer van België staat sinds 23 januari echter bij de Universiteit Antwerpen. Daar beschikt de imec-onderzoeksgroep IDLab voortaan over een door Nvidia ontwikkelde DGC-2-supercomputer met een piek van 2 petaflops. De snelste computer staat in Amerika en bereikt rekensnelheden van 200 petaflops.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi