Synology is koploper in databeveiliging: dit is waarom

Redactie WINMAG Pro
Beveiligingsmaatregelen die tien jaar terug als ‘additioneel’ werden gezien, veroveren een vaste plek in de ontwerpen van hardware- en software-ontwikkelaars. Cybersecurity is een steeds integraler onderdeel van producten en diensten. Microsoft is een welbekende koploper van de trend. Denk maar aan de mate waarin het geïntegreerde Windows Security met antivirusprogramma’s als McAfee en Norton concurreert. Ook Synology speelt een voorbeeldrol. De NAS-fabrikant maakt het van oudsher mogelijk om data op te slaan, maar gaat vandaag de dag veel verder dan opslag alleen. Security behoort tot de kern van elke NAS en schijf die Synology levert. We werpen een licht op het indrukwekkende portfolio.

Voordat we op Synology’s oog voor security ingaan, is het belangrijk om te begrijpen welke rol de fabrikant op het wereldtoneel speelt.

Synology is de op een na grootste producent en ontwikkelaar van Network Attached Storage (NAS) devices. NAS devices bieden bedrijven van elke grootte de meest laagdrempelige manier om data op eigen locaties op te slaan. Een NAS wordt uitgerust met een reeks HDD’s of SSD’s. Devices met een netwerkverbinding kunnen gegevens op de schijven opslaan, ophalen en verwerken.

De servers van een public cloud werken soortgelijk. Bij gebruik van een NAS bepaal je daarentegen zelf waar het apparaat zich bevindt - en dus ook waar jouw gegevens zich bevinden. In dit licht dient een NAS-infrastructuur als gebruiksgemakkelijke, private cloud.

De hardware van NAS-merken is grotendeels vergelijkbaar. Elke NAS dient als connectieve huls voor SSD’s en HDD’s. Capaciteiten verschillen, wat kleine én grote bedrijven een kostenefficiënte keuze biedt.

Ook consumenten hebben opties. Een NAS is immers goed inzetbaar als draadloze uitbreiding van de opslagcapaciteit die je in een gemiddelde PC vindt.

Software

Hoewel de hardware van de meeste merken overlapt, weet een ontwikkelaar als Synology zich met (stuur)software te onderscheiden.

Elk model draait op DiskStation Manager (DSM). De parapluterm dient als interface voor alle functies die een Synology NAS biedt.

Synology Drive is één van de softwaretools die onder DSM valt. Drive maakt het mogelijk om opgeslagen gegevens te benaderen, delen en bewerken. Beheer wordt vereenvoudigd en medewerkers hebben toegang via browsers, mobiele apps of desktopapps.

Andere softwarevoorbeelden zijn MailPlus, Chat en Calender. MailPlus stelt je in staat om een de schijven van een NAS als mailserver in te zetten. Het resultaat is een gebruiksgemakkelijke mailomgeving, volledig in eigen beheer. Chat is inzetbaar voor de communicatie met en tussen collega’s of werknemers; Calender verrijkt Drive, MailPlus, Chat en elke andere softwaretool met een handige kalenderfunctie.

Security

De bovengenoemde samenwerkingstools worden met elke NAS meegeleverd. Indrukwekkend, maar vergelijkbaar met de basis die je in een dienst als Microsoft Office 365 vindt. Synology’s aandacht voor security is daarentegen werkelijk uniek.

De ruimte van een enkele webpagina doet het volledige plaatje weinig eer aan. Toch hopen we, met behulp van een aantal voorbeelden, een beeld te schetsen.

Allereerst: Active Backup for Business. DSM maakt het mogelijk om de capaciteit van een NAS in te zetten voor geautomatiseerde backups van Windows- en SMB-servers, pc’s en virtual machines (VM). Backupping is noodzakelijk om gegevensverlies na een cyberaanval, menselijke fout of zelfs natuurramp tegen te gaan. Active Backup for Business is gratis, in tegenstelling tot vrijwel alle alternatieven die de markt te bieden heeft.

Ten tweede: Synology High Availability. Beschik je over twee modellen, dan kan je één van de twee NASapparaten als real-time backup server aanstellen. Het tweede, passieve NASapparaat spiegelt de werking van een actieve, operabele NAS. Valt het actieve apparaat stil, bijvoorbeeld na een netwerkaanval of stroomuitval, dan worden alle werkzaamheden opgevangen door het passieve device. De toepassing is met meerdere wegen te bereiken, maar niemand maakt het zo gebruiksgemakkelijk als Synology.

Ten derde: Hyper Backup. De tool stelt je in staat om diverse locaties te gebruiken als backup van de gegevens op een NAS. Data wordt geautomatiseerd opgeslagen op één of meerdere locatie naar keuze, van Google Drive of Microsoft Azure tot een andere Synology NAS of Dropbox. Slimme ontwerpeigenschappen als ‘data deduplication’ verminderen de benodigde ruimte op recovery points, ofwel herstellocaties.

Waarom?

Hoewel slechts de bovengenoemde voorbeelden slechts een marge van Synology’s volledige securityopties dekken, heb je aan dit drietal al voldoende voor een rotsvaste beveiliging tegen veelvoorkomende cyberrisico’s.

Een combinatie van Active Backup for Business, Hyper Backup en High Availability stelt ransomware-aanvallen schadeloos.

Ransomware komt binnen via mail- of cloud phishingaanvallen, waarna alle endpoints op een netwerk kunnen worden versleuteld. De kwaadwillende vraagt een losgeldsom, verhandelt gegevens of vernietigt belangrijke data.

Hoewel je met bewustwording onder collega’s en medewerkers een veiligheidslaag aanbrengt, ontwikkelen cybercriminelen hun methoden continu. De praktijk leert dat het altijd fout kan gaan.

Word je slachtoffer, dan bespaart een backup-plan leed. De geïnfecteerde of versleutelde gegevens kunnen met een gezonde backup worden overschreven.

Active Backup for Business en Hyper Backup garanderen dat er backups zijn. High Availability dringt het tijdsverlies ná een aanval terug. Systemen zijn direct na een infectie te herstellen, in plaats van uren, dagen of weken later.

Meer weten? Werp een blik op synology.nl voor een volledig overzicht van NAS- en securityfuncties.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie