Review: Synology DS720+

Geert van der Klugt
Eind 2019 keken we vol spanning naar een nieuwe reeks Synology-hardware uit. Maar de reeks liet op zich wachten. Modellen die toentertijd actueel waren, zagen in 2017 het daglicht. Dus leek de jaarwisseling hét moment voor groots nieuws. De aanvankelijke teleurstelling bij een gebrek aan dat nieuws maakt nu plaats voor enthousiasme. De DS720+, DS420+, DS220+ en DS920+ zijn beschikbaar. Vandaag de dag heb jij een geweldige set nieuwe NAS-keuzes voorhanden. Wij ontvingen de DS720+ voor een uitgebreide test. Het bijzonder positieve resultaat lees je hier.

De releases zijn in twee categorieën onder te verdelen. De DS220+ en DS720+ hebben twee bays; de DS420+ en DS920+ vier bays. Van de modellen met twee bays, presteert de 720+ het beste. Dat drukt zich uit in een hoger vermogen. En een hoger prijskaartje. Van de modellen met vier bays, scoort de 920+ het hoogste. Ook hier geldt: groter vermogen, grotere investering. Hoewel elk model voor zowel zakelijke als particuliere gebruikers aantrekkelijk kan zijn, doen twee van de vier modellen het beter op de werkplek.

De DS720+ en DS920+, beide uitgerust met vier geïntegreerde bays, zijn naar wens op te schalen met een Synology DX517. Hiermee voeg je vijf bays toe. De DS220+ en DS420+ zijn niet compatibel met de DX517, waardoor je het altijd bij twee of vier bays houdt. Dat is ruim voldoende voor de opslagwensen van een ZZP’er of serieuze foto- en videograaf, maar minder toereikend voor het opschalende bedrijf.

De DS720+

Samengevat leent de DS720+ zich bij uitstek als instapmodel voor een zakelijke omgeving. Aangezien de DS720+ vermogend, voordelig geprijsd én schaalbaar is, spreken we te allen tijde van een veilige investering.

Komt een MKB er na de aankoop achter dat twee bays onvoldoende opslagcapaciteit bieden, dan is dat via de DX517 op te lossen. Tegelijkertijd kan hetzelfde MKB ontdekken dat twee bays meer dan toereikend genoeg zijn, wat het mogelijke overschot van vier bays (DS920+) verhelpt.

Hardware én software

Op vlak van hardware overtreft de DS720+ zijn voorgangers in vrijwel elk opzicht. De NAS wordt geleverd met een vierken-CPU, DDR4-werkgeheugen en gloednieuwe NVMe caching. Deze upgrades drukken zich grotendeels uit in de snelheid waarmee applicaties als Synology Drive draaien. En verbetert de snelheid van zo’n applicatie, dan spreken we van een gigantisch speerpunt. Waar Synology sinds jaar en dag dé hardwarekeuze is voor een private infrastructuur, richt de Taiwanese fabrikant zich vandaag de dag op veel meer dan hardware. Synology waagt zich aan de volledige online werkplek.

VPN, Synology Drive, Office en Chat zijn enkele voorbeelden van de tientallen applicaties die anno 2020 met een Synology NAS meegeleverd worden. Deze applicaties draaien beter op de nieuwe releases. Delen en archiveren via Synology Drive vergemakkelijkt. De workflow van Synology Officece verbetert. Intensieve real-time bewerkingen worden mogelijk. VPN- en webconnectiviteit versnelt. Hoewel Synology’s software een paar jaar terug niet bepaald vergelijkbaar was met veelgebruikte public cloud tools als Google Documents, heeft de organisatie inmiddels volwassenheid bereikt. Synology’s bedrijfssoftware is volwaardig, wordt regelmatig geüpdatet en draait beter dan ooit

Het oordeel

We zijn aangenaam verrast. Niet omdat de DS720+ krachtiger dan zijn voorgangers is, want dat was te verwachten. Ook niet omdat de DS720+ gemakkelijk te configureren is, want dat maakt DSM al jarenlang mogelijk. De kracht van de DS720+ zit in het samengaan met Synology’s nieuwe werkplek. Een samenkomst van hardware en software: Drive, Office en de talloze functionaliteiten waarmee een Synology-NAS met public clouds weet te concurreren. Probeert iemand je te vertellen dat on-premise uitsterft, dan wijs je diegene op Synology. On-premise is de wereld nog niet uit. On-premise heeft een nieuwe betekenis.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geertvan der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanGeert