tado° introduceert intelligente warmtepompsturing

Redactie WINMAG Pro

Met de Warmtepomp Connector van tado° en de app-functie tado° Balance, besparen huishoudens ongeveer €430,- per jaar op de gebruikskosten van warmtepompen.

tado°, een van de Europese leiders op het gebied van energiebeheer voor woningen, breidt zijn productportfolio uit. Het introduceert de tado° Warmtepomp Connector en de app-functie tado° Balance voor warmtepompen, een intelligente oplossing voor het beheer van warmtepompen. De nieuwe oplossing zorgt ervoor dat huishoudens het gebruik van warmtepompen intelligent en efficiënt kunnen regelen, om zo geld te besparen. In combinatie met dynamische tarieven voor elektriciteit, kunnen de jaarlijkse elektriciteitskosten van warmtepompen €430,- lager worden (27 procent). De slimme warmtepompsturing zorgt ervoor dat huishoudens energie voor verwarming en warm water gebruiken op momenten waarop elektriciteit groen en goedkoop is. Op deze manier maakt tado° de weg vrij voor een klimaatneutrale en goedkope energievoorziening voor woningen.

Hoe de Warmtepomp Connector van tado° werkt

De nieuwe oplossing van tado° voor het beheer van warmtepompen verlaagt de gebruikskosten van warmtepompen en verbetert zo niet alleen de economische efficiëntie van nieuwe aankopen, maar ook van bestaande apparaten: in een periode van 10 jaar kan de besparing oplopen tot €4.300,-.

De tado° Warmtepomp Connector wordt eenvoudig met een kabel aangesloten op de warmtepomp via de aansluiting van de wifi-module. De tado° Warmtepomp Connector communiceert dan met de warmtepomp via het BUS-protocol van de fabrikant. Daarnaast sluit de gebruiker de internetbridge aan op de WiFi-router en installeert de gebruiker de tado°-app op zijn/haar smartphone. Na ongeveer 30 minuten heeft de gebruiker volledige controle over de warmtepomp met de tado°-app.

De nieuwe app-functie tado° Balance voor warmtepompen maakt gebruik van dynamische tarieven voor elektriciteit om de elektriciteitskosten te verlagen. tado° Balance stuurt de warmtepomp aan met gegevens over de elektriciteitsprijzen voor de komende 24 uur en past het gebruik daarop aan. Kamers worden voorverwarmd en warmwatertanks of bufferopslagtanks worden opgeladen wanneer dit het goedkoopst is. Dit verlaagt de elektriciteitskosten aanzienlijk. tado° Balance werkt met dynamische uurtarieven van de meeste energieleveranciers. 

Compatibiliteit, prijs en beschikbaarheid

De Warmtepomp Connector van tado° is vanaf 30 augustus 2023 in Duitsland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje, Zweden en andere markten in Europa verkrijgbaar via tado.com voor €299,-. Op dit moment is het product compatibel met de warmtepompmerken Vaillant, Atlantic, Saunier Duval en Fujitsu – zowel voor nieuwe aankopen, als via retrofit oplossing in bestaande systemen. Ondersteuning van andere merken volgt in de komende maanden. Klanten kunnen optioneel de app-functie tado° Balance voor warmtepompen toevoegen voor €49,99 per jaar of €5,99 per maand. De app kan jaarlijks of maandelijks worden opgezegd en is het eerste jaar gratis.

Positieve economische efficiëntieberekeningen nodig voor omslag op energiegebied

Warmtepompen zijn zeer efficiënte verwarmingssystemen die slechts ongeveer een derde van de energie verbruiken in vergelijking met verwarmingssystemen op gas of olie. De meeste verwarmingsenergie voor huishoudens wordt geleverd door afvalwarmte uit de omgeving, afkomstig van boorgaten in de grond of uit de buitenlucht. Dit jaar zijn tot nu toe 110.000 warmtepompen in Nederlandse woningen geplaatst, bleek eerder deze week uit cijfers van Techniek Nederland. Volgens een prognose van Vereniging Warmtepompen komt de teller aan het eind van dit kalenderjaar uit op 170.000, een toename van 60 procent ten opzichte van 2022. “Ondanks overheidssubsidies zijn de aanschafkosten van warmtepompen nog steeds hoog en is de berekening van het economisch rendement nog niet zo positief als het zou kunnen zijn”, legt Christian Deilmann, medeoprichter en CPO bij tado°, uit. “De verlaging van de gebruikskosten zal de aantrekkelijkheid en uiteindelijk de verspreiding van klimaatvriendelijke warmtepompen aanzienlijk vergroten.”

Drie nieuwe tado°-producten verlagen niet alleen het energieverbruik, maar ook de kosten

In de afgelopen 10 jaar heeft tado° zijn klanten vooral geholpen om hun energieverbruik voor verwarming en koelen te verminderen. De tado° oplossing voor het beheer van warmtepompen is een van de drie nieuwe producten waarmee klanten hun energiekosten aanzienlijk kunnen verlagen. Naast de Warmtepomp Connector van tado° en de nieuwe app-functie tado° Balance voor warmtepompen, introduceert het bedrijf tado° Smart Charging, een app voor het laadbeheer van elektrische auto’s. tado° heeft ook de beschikbaarheid van het dynamische aWATTar uurtarief aangekondigd in Duitsland. Dankzij de combinatie van energie-efficiëntie en lagere energieprijzen besparen huishoudens vele honderden en in sommige gevallen meer dan duizend euro per jaar.

Profiteer van wisselende energiemarktprijzen met energiebeheer

In de meeste huishoudens wordt 80 tot 90 procent van het energieverbruik gebruikt voor het verwarmen van kamers en het opladen van elektrische auto’s. Intelligent energiebeheer heeft een enorm besparingspotentieel, want dankzij de uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen (met name zonne- en windenergie) worden de elektriciteitsprijzen steeds meer volatiel. Wanneer er veel groene stroom wordt geproduceerd en aan het net wordt geleverd, wordt elektriciteit erg goedkoop. Een overschot aan uren met veel zon en wind kan zelfs leiden tot negatieve prijzen.

Dynamische uurtarieven voor elektriciteit geven prijzen rechtstreeks en transparant door van de Europese Energiebeurs en helpen consumenten om te profiteren van fluctuerende elektriciteitsprijzen. Ze bieden gebruikers de mogelijkheid om energie te verbruiken op momenten dat energie goedkoper is en hun energiekosten aanzienlijk te verlagen. Oplossingen voor automatisch energiebeheer voor warmtepompen, elektrische auto’s en airco’s nemen deze taak op zich voor klanten. Ze maken volledig gebruik van de verschillende uurprijzen van dynamische elektriciteitstarieven, op een intelligente manier en op de achtergrond, zonder in te boeten op comfort. Klanten verlagen zo hun jaarlijkse energiekosten aanzienlijk en zorgen er tegelijkertijd voor dat er minder groene stroom van wind- en zonne-energiecentrales ongebruikt blijft.

 

Lees hier ook:

AI kan bijdragen aan vroegtijdige opsporing bosbranden

De Meta Quest 3 VR-bril: Een Vooruitblik op de Toekomst van Virtual Reality

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie