technische én financiële expertise zijn essentieel voor cloudinnovatie

Redactie WINMAG Pro

Bedrijven staan onder grote druk om rendement uit hun cloudinvesteringen te halen. Vaardigheden die innovatie stimuleren worden steeds gewilder: het bewustzijn van het belang en de werving van FinOps-functies neemt toe.

Bedrijven in heel Europa zijn op zoek naar werknemers met zowel financiële als technische expertise, de zogenaamde FinOps-specialisten. Dit zijn mensen die zich gekwalificeerd hebben in het begrijpen, beheren en optimaliseren van de kosten van cloudinfrastructuren. 88% van de Nederlandse bedrijven werft actief mensen met FinOps-vaardigheden om meer waarde uit hun cloudinvesteringen te halen. Het blijkt echter lastig om mensen met deze vaardigheden te vinden.

Uit onderzoek van VMware onder senior bedrijfsleiders in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Italië blijkt dat 90% (81% voor Nederland) een combinatie van vaardigheden op het gebied van kostenoptimalisatie en technische kennis essentieel acht om cloudinnovatie te stimuleren en waarde uit de cloud te halen. Deze trend heeft invloed op de werving van cloudexperts, aangezien time-to-value economisch gezien noodzakelijk wordt. Maar liefst 75% van de Nederlanders zegt dat IT-afdelingen niet alleen mensen moeten werven met traditionele cloudvaardigheden zoals DevOps, maar ook mensen met FinOps-vaardigheden zoals boekhouding, analytics en economie. Dit om de business case voor de cloud beter te kwantificeren en de waarde ervan voor het hele bedrijf te versnellen.

Ondanks de intenties om ook mensen met andere vaardigheden te werven, is er nog een lange weg te gaan. Uit het onderzoek blijkt dat 63% van de Nederlandse bedrijven niet de mensen met vaardigheden kan werven om kosten onder controle te houden en innovatie te versnellen. Verder zegt 81% dat het niet lukt om senior stakeholders te overtuigen van de business case voor cloud, wat innovatie in de weg staat.

Online zoekopdrachten naar FinOps-functies met 1200% gestegen in Nederland

Het overwinnen van deze hindernissen is echter zeer belangrijk, omdat een analyse van recente cloudvacatures in de zes Europese regio’s, uitgevoerd door VMware, laat zien dat de interesse van kandidaten in FinOps enorm toeneemt. In Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland is het aantal online zoekopdrachten naar FinOps-functies de afgelopen drie jaar met respectievelijk 296%, 665% en wel 1200% gestegen. Organisaties zoals productiebedrijven, financiële dienstverleners en de detailhandel, moeten op deze belangstelling inspelen. Op dit moment wordt FinOps in meer dan de helft van alle vacatures genoemd als een belangrijke vaardigheidseis.

Door de huidige economische situatie moeten bedrijven nu meer dan ooit in korte tijd meer financiële en operationele waarde halen uit hun cloudinvesteringen, die volgens IDC dit jaar een waarde van 142 miljard dollar zullen bereiken in Europa [1].

Martin Hosken, Chief Technologist for Cloud EMEA van VMware, zegt over het onderzoek: “Cloud is cruciaal voor de meeste bedrijven om waardevolle digitale diensten aan te bieden aan klanten en medewerkers en om hun bedrijf te optimaliseren. Maar efficiëntie en waar voor je geld zijn belangrijk voor C-Suites in 2023. De kosten zijn bekend, maar bedrijven willen nu weten waar en wanneer ze de voordelen van cloud in hun bedrijf zullen zien. Snelheid en schaalbaarheid waren de belangrijkste overwegingen in het afgelopen ‘cloud first’-decennium, maar in het komende decennium ligt de focus op het krijgen van controle dankzij cloud economics, op efficiëntie en op duurzaamheid. Vanaf 2023 zal ‘waar voor je geld’ het belangrijkste zijn bij het selecteren van een cloudpartner. Het is dan ook logisch dat er gezocht wordt naar meer vaardigheden dan alleen de kerncompetenties van de cloud, omdat IT-teams waarde moeten kunnen laten zien aan hun zakelijke stakeholders. Beschikken over competenties op het gebied van analytics, boekhouding, economie of prestatiebeheer helpt IT om cloud hoger op de agenda van de raad van bestuur te krijgen en de business case te presenteren, waardoor de waarde en het rendement ervan worden versneld.”

Marcel Lagendijk, Business Unit Manager VMware bij PQR, zegt: “Deze tendens zien wij ook bij onze klanten. In het ‘cloud first’-decennium zijn en blijven snelheid en schaalbaarheid essentieel. Dit stelt organisaties in staat om wendbaarder te zijn, kosten te besparen, te innoveren en gemakkelijker te voldoen aan de behoeften van een snel veranderende markt. Hoewel cloud computing in eerste instantie kostenbesparingen mogelijk maakte, worden onze klanten zich bewust van het belang van het beheren en beheersen van hun cloud-uitgaven op de lange termijn. Door te focussen op cloud economics, helpen onze consultants deze klanten om de kosten te optimaliseren door middel van strategische resourceplanning, het gebruik van tooling voor kostenbeheersing en te kiezen voor de juiste type cloud services, on-demand versus reserved instances.”

Uit het onderzoek blijkt dat 56% van de Nederlandse respondenten vindt dat het kunnen ontwikkelen en implementeren van strategieën om clouduitgaven te optimaliseren de belangrijkste vaardigheid is als het gaat om het werven voor cloudfuncties. Terwijl 50% Nederlandse respondenten zegt dat het kunnen maken van rapporten en analyses voor de C-suite de meest gezochte vaardigheid is, zegt 25% dat het ook belangrijk is om een holistisch zakelijk begrip van cloudprocessen te hebben. 

Jeffrey Kusters, Chief Technology Officer bij ITQ, zegt: “De zoektocht naar geschikte cloudexpertise blijft een grote uitdaging voor klanten, wat vaak leidt tot suboptimale cloudomgevingen en onvoorspelbare of te hoge kosten. ITQ herkent deze zorgen en heeft daarom geïnvesteerd in het opbouwen van zowel technische cloudexpertise als FinOps-knowhow. Onze Managed Cloud FinOps service combineert beide expertises om klanten gedetailleerd inzicht in kosten te bieden, direct tot wel 30% besparingen te realiseren en voortdurende optimalisatie van de cloudkosten te waarborgen. Hiermee kunnen klanten zich volledig richten op succesvolle cloudinnovatie en groei.”

Over het onderzoek 

Tussen 3 en 7 juli 2023 heeft Coleman Parkes namens VMware 100 Europese bedrijfsleiders in grote organisaties uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Nederland ondervraagd. Deze grote organisaties zijn actief in de volgende sectoren: retail, productie, professionele dienstverlening, financiële dienstverlening en gezondheidszorg. Daarnaast heeft VMware secundair onderzoek uitgevoerd om vacatures te verzamelen van grote vacaturesites in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en Spanje. Deze vacatures werden vervolgens kwantitatief en kwalitatief geanalyseerd om aanwervingstrends, patronen en terugkerende thema’s te bepalen. Meer informatie over de methodologie van beide vormen van onderzoek is op verzoek beschikbaar.

Klik hier voor meer informatie over de waarde van FinOps-vaardigheden en cloud economics.

[1] International Data Corporation (IDC), Worldwide Software and Public Cloud Services Spending Guide, september 2023.

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie