Tesla plant massaproductie van robotaxi’s

Redactie WINMAG Pro
Elon Musk, de CEO van Tesla, hoopt volgend jaar in 2023 een product evenement te organiseren om hun zelfrijdende taxi’s te introduceren.

In 2016 suggereerde Tesla dat de robotaxi een gewone Tesla zou zijn met een volledige zelfrijdende capaciteit. Nu is Tesla overgestapt op het ontwikkelen van een speciaal voertuig voor een zelfrijdende taxi-service. De zogenaamde Tesla robotaxi’s zullen geen stuurwiel en voetpedalen hebben. Daarbij is het de bedoeling dat het gebruik van de taxi goedkoper zal zijn dan een ritje met de bus of andere openbaar vervoer. Na het product evenement wil Musk in 2024 beginnen met de massaproductie van de zelfrijdende taxi’s.

Het idee achter de robotaxi zonder stuur en pedalen van Tesla

Het doel van de robotaxi’s is volgens Musk om consumenten uiteindelijk verreweg de laagste kosten per kilometer te kunnen bieden. Een aantal investeerders zijn echter sceptisch over de tijdlijn die Musk aangeeft. Zij denken dat 2024 te vroeg is om robotaxi’s zonder bestuurders op de markt te brengen. Een niet nadere genoemde belegger gaf aan dat Musk in het verleden moeite heeft gehad met het leveren van een optimale nauwkeurigheid binnen zijn genoemde tijdlijn. De komst van de Tesla robottaxi werd in 2019 namelijk al aangekondigd en Musk gaf toen aan dat de zelfrijdende taxi’s in 2020 op de markt zouden komen. Dit nieuws werd in april 2020 bevestigd toen Musk in een tweet liet weten dat de zelfrijdende taxi’s datzelfde jaar nog functioneel zouden zijn. De productie viel in de fabriek echter stil tot april dit jaar, precies twee jaar later.

CEO Elon Muks ziet de toekomst positief in

Musk geeft aan nog nooit zo optimistisch en enthousiast te zijn over de toekomst dan nu. Het is nog niet bekend of de robotaxi’s te koop zullen zijn of dat Tesla deze taxi’s als een speciale transportservice zal gebruiken. Tijdens een fabrieksopening deze maand gaf Musk tevens aan dat de robotaxi’s “er behoorlijk futuristisch uit zullen zien”. Hieruit kunnen we afleiden dat de robotaxi er redelijk anders uit zullen zien dan het huidige aanbod van Tesla. Het mooie van deze zelfrijdende taxi’s is dat je de vrijheid hebt om voor een voordelige prijs op je bestemming te komen zonder zelf te hoeven rijden. Zo heb je alle tijd om even te ontspannen of je batterij op te laden door bijvoorbeeld een gokje te wagen in eenonline casino belgie. Een hoop mensen zien de voordelen dus wel in van een robotaxi die je veilig naar je werk, afspraak of huis brengt.

Voorheen werd het productieproces van de zelfrijdende taxi’s nog stilgelegd

In 2020 gaf Musk aan dat goedkeuring van regelgevende instanties het grootste obstakel was voor de lancering van de robotaxi. Het ontbreken van een stuur en pedalen maakt de robotaxi namelijk beschouwd als autonoom van niveau 5. De huidige auto’s van Tesla met het Autopilot-systeem zijn niveau 2 aangezien de bestuurder het gedrag van de auto nog steeds moet volgen en tevens op elk moment kan overnemen.

Tesla timmert hard aan de weg met diverse innovatieve concepten

Het is dus wel duidelijk dat de robotaxi’s van Tesla sterk geoptimaliseerd zullen worden op het gebied van autonomie. Dit blijkt ten eerste uit het feit dat de taxi geen stuur of pedalen zal hebben. Verder geeft Musk aan dat er een aantal innovaties zijn die hij best spannend vindt om uit te voeren. En dat is niet alles want er zullen een aantal nieuwe producten aan het assortiment van Tesla worden toegevoegd die verschillen van de huidige personenauto’s. Deze producten bestaan onder andere uit de robotaxi, maar op dit moment wordt ook aan Optimus gewerkt. Optimus is een humanoïde robotconcept die algemene taken zal kunnen uitvoeren.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie