TikTok verzamelt illegaal data van kinderen

Geert van der Klugt
Niet bekend met TikTok? De Nederlandse jeugd wél: het social media-videoplatform wordt met de dag populairder en is goed op weg naar een toppositie tussen giganten als Facebook en Instagram.

Gebruikers van het platform kunnen video’s van 15 seconden uploaden met muziekfragmenten en effecten naar wens. TikTok’s populariteit is inmiddels die van Snapchat en Twitter overstegen: het downloadaantal bedraagt momenteel meer dan 1 biljoen. Mediagiganten hebben universeel de neiging om grensoverschrijdend data te misbruiken: op deze regel blijkt TikTok, nu bekend wordt dat de privéinformatie van minderjarigen grootschalig is verzameld, geen uitzondering.

LEES OOK: Niemand immuun voor de AVG

TikTok

De gebruikersbasis bestaat voornamelijk uit kinderen. Velen van deze gebruikers zijn onder de 13. Waar Facebook gebruikers van onder de 13 verzoekt om geen gebruik te maken van zijn diensten, stimuleert TikTok deze doelgroep juist. Onder andere telefoonnummers, e-mailadressen, profielfoto’s en achternamen komen hiermee bij het bedrijf te liggen, zonder dat zijn gebruikers een leeftijd van bewustzijn hebben.

Het risico van dataverzameling is echter mild, vergeleken met de maatschappelijke gevaren die TikTok-gebruik met zich meebrengt. Het Engelse National Society for the Prevention of Cruelty to Children onderzocht 40.000 studenten op de app. 25 procent van deze scholieren gaf aan met vreemden in connectie gekomen te zijn bij gebruik van het platform. 1 op de 20 van deze bevraagden is door deze vreemden verzocht te strippen tijdens een van hun livestreams.

Data heeft de toekomst, dataverzameling eveneens, maar of menig mediaplatform verantwoordelijkheid neemt voor zijn vergaringsstrategie?

afbeelding van Geert van der Klugt

Geertvan der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanGeert