Tips: automatiseren van je persoonlijke back-up

Redactie WINMAG Pro
Je hebt al je bestanden goed opgeslagen op je laptop of je computer. Alle belangrijke financiële en persoonlijke bestanden staan daar veilig. Toch? Realiseer je je wel dat er maar één systeemfout hoeft op te treden, dat er maar één kop koffie over je computer hoeft te gaan of dat je laptoptas maar gestolen hoeft te worden en dat je dan al die gegevens kwijt bent? Je persoonlijke bestanden zijn onvervangbaar en van onschatbare waarde. Zorg ervoor dat je die niet kwijtraakt!

Back-uppen houdt niet op bij de aanschaf van een externe harde schijf. Die zijn weliswaar ideaal om een goede back-up te maken (beter dan cd’s, dvd’s of usb-sticks), maar dan moet je ze wel continu en structureel gebruiken.

Het is het handigste om het back-uppen te automatiseren. Dan sla je niet per ongeluk een keer over (zul je net zien dat er dan wat gebeurt!). Je stelt de software één keer in en je hebt er geen omkijken meer naar. En treedt er een probleem op, dan krijg je daar direct bericht van. Dus, zorg dat je je belangrijke foto’s, video’s, muziek en andere bestanden beschermt en maak een persoonlijk back-upplan. Dat scheelt een hoop zorgen en spijt achteraf. WD heeft een top-vijf samengesteld met tips voor een persoonlijk back-upplan.

1. Wacht niet tot het te laat is – maak gebruik van een externe harde schijf

Externe harde schijven zijn een ideale oplossing om bestanden lokaal op te slaan – aantrekkelijk geprijsd en met een veel grotere opslagcapaciteit dan usb-sticks of cd’s.

2. Gebruik software voor automatisch back-uppen. Eén keer instellen, geen omkijken meer naar.

Vertrouw niet op het handmatig back-uppen van data. Dat vergeet je ongetwijfeld een keer. Maak gebruik van back-upsoftware om het back-uppen te automatiseren. Als je handmatig back-ups maakt, kun je snel een fout maken of iets belangrijks vergeten. Een gebruiksvriendelijk back-upprogramma maakt altijd automatisch een kopie van de data, houdt logs bij en waarschuwt je direct als er iets misgaat.

3. Bewaar kopieën op verschillende plekken: een back-up van een back-up van een back-up

Zorg ten minste voor twee kopieën van de belangrijkste bestanden. Met verschillende back-ups op verschillende apparaten op verschillende plekken beperk je het risico op dataverlies tot een minimum. Onthoud dat het verplaatsen van belangrijke bestanden van de computer naar een harde schijf geen back-up is. In dat geval bestaat nog steeds het gevaar op verlies als er iets flink mis gaat.

4. Creëer een eigen persoonlijke cloud

Met een eigen persoonlijke cloud is je data ook thuis veilig. Dankzij een oplossing voor opslag in de persoonlijke cloud, die verbonden is met het thuisnetwerk, kun je content van verschillende computers of DLNA-apparaten op een centrale plek opslaan. Als je onderweg bent heb je zelfs op afstand toegang tot die content met je iPhone, iPad of Android-apparaat.

5. Test het back-upplan!

De back-upsoftware houdt logs bij van elk probleem dat optreedt tijdens het opslaan. Zorg ervoor dat er niks wordt overgeslagen. Want dat blijkt dan net die ene speciale foto of die belangrijke video te zijn die nooit meer opnieuw geschoten kan worden.

Muziek, foto’s en video’s horen vaak bij je waardevolste herinneringen. Het is dus van cruciaal belang om te weten hoe je die bestanden kunt veiligstellen. Er is een uitgebreid aanbod aan opslagoplossingen om het back-uppen van data kinderspel te maken. Iedereen kan het, maar iedereen moet het ook wel doen!

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie