Updates komen met een prijs

Toch nog updates voor Windows 7

Jeroen van Onselen
Geheel onverwacht biedt Microsoft nu ineens toch nog updates voor Windows 7.

Helaas geldt de update niet voor iedereen.

Windows 7 update alleen voor grote klanten

Volgens Tweakers geldt de update alleen voor grote klanten. Dat Microsoft ineens met mogelijkheid tot het ontvangen van updates voor Windows 7 komt is opmerkelijk, omdat het bedrijf al 2015 gestopt is met het ondersteunen van mainstream support.

Anno 2018 zitten we in de fase die extended support heet. Bedrijven kunnen nu beveilingsupdates krijgen tot januari 2023. Het gaat dan om klanten die volume licensing hebben. Ook biedt Microsoft korting aan klanten die Windows 10 Enterprise hebben of Windows Software Assurance.

Waarom Windows 7 update?

Je kunt je afvragen waarom Microsoft besluit security-updates te blijven geven voor het verouderde Windows 7.

Dat is een terechte vraag, omdat met het huidige Windows 10 zijn gebruikers weinig keuze laat dan mee te doen aan de halfjaarlijkse update. Iedere Windows 10 update heeft support voor 18 maanden, daarna vraagt het bedrijf vriendelijk doch dringend te upgraden, of anders te aanvaarden dat er geen support meer is.

Zelf geeft Microsoft in zijn blog van 6 september aan dat het begrijpt dat veel van zijn klanten richting Windows 10 gaan, maar dat nog niet iedereen even ver is in het upgrade-proces.

Wie goed leest, ziet dat Microsoft alleen maar Extended Security Updates verkoopt.

Ook updates voor Office 365 ProPlus

Microsoft schrijft in dezelfde blog dat die op een per-device-basis verkoopt aan zijn klanten, en dat de prijs jaarlijks hoger wordt. En er is trouwens nog een pakket dat gebruikers van Windows 7 mogen blijven gebruiken, want daar zit dan wel support bij voor Office 365 ProPlus.

Al met al is dat goed nieuws voor het bedrijfsleven, dat nog veel gebruik maakt van Windows 7. Nog maar twee jaar geleden schreeft Computable dat een gigahoog percentage van 90% van het bedrijfsleven nog gebruik maakt van Windows 7. Het is onbekend wat dat nu is, maar zeker is dat dit besluit van Microsoft goed nieuws betekent voor bedrijven in het MKB. Het had al deze bedrijven blootgesteld aan hackers als Microsoft geen beveilingsupdates meer zou uitbrengen.

Virussen in verouderde software

Vorige week nog waarschuwde Palo Alto dat virussen welig tieren door bedrijven die geen updates uitvoeren. Apparaten van dit soort bedrijven zijn een gemakkelijke prooi voor hackers die de computers gebruiken als onderdeel van een botnetwerk of erger. In dit geval ging dat om verouderde software van IE.

Specialisten in cybersecurity waarschuwen al sinds jaar en dag dat het updaten van software de standaard moet zijn voor iedereen - bedrijfsleven en thuis. Het aantal gevallen van malware en virussen neemt helaas niet af, het aantal groeit alleen maar sneller. De aantallen zijn nu zo groot, dat bedrijven het echt niet meer kunnen permiteren geen updates uit te voeren om zich  te beschermen. Zeker in deze tijd. Was het voorheen nog zo dat hackers vooral met het oog op financieel gewin inbraken in computernetwerken, tegenwoordig speelt ook politiek een steeds grotere rol.

Meer weten over cybersecurity?

Komende editie van WINMAG Pro staat in het teken van security. Tot die tijd kan je ook op onze website handige tips vinden om je te beveiligen tegen hackers.

 

afbeelding van Jeroen van Onselen

Jeroenvan Onselen | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanJeroen