USB-C kabel kopen? Kijk uit!

Aimée van Vuuren
De USB-C is een perfecte manier om audio, video en data over te zetten naar je computer of laptop. Ondanks dat de USB al een tijdje op de markt is, is er veel verwarring wat deze precies goed of fout doet.

USB-C

De USB-C is een universele connector die een brug vormt voor data tussen telefoons, tablets, computers en laptops. Op het internet worden er door veel websites deze USB-C aangeboden maar steeds met een andere prijs. Ondanks hetzelfde uiterlijk van het product, zijn er aan de binnenkant veel verschillen.

De USB kan een snelheid hebben van USB 3.1, 3.0 of 2.0. De meeste versies gebruiken de USB 3.1 Gen 2 kabels waarmee ze snel een HD-film kunnen overzetten op een ander apparaat.  Andere versies gebruiken de oude USB 2.0 waardoor het downloaden juist enorm veel tijd kost. Bij de aanschaf van het product zal er dus niet altijd gespecificeerd zijn om welke versie het gaat.

LEES OOK: strategie: investeer in efficiënte data-backup

Nog meer fouten binnen het aanbod

Sommige USB-kabels kunnen ingeplugd worden bij een tweede monitor om als het ware een tweede scherm te creëren, maar andere USB-kabels geven een foutmelding. Veel apparaten kun opgeladen worden via zo’n USB-C maar de hoeveelheid stroom verschilt per apparaat, een laptop kan bijvoorbeeld bijna twee keer zoveel stroom vragen in vergelijking met een smartphone.

USB-C kabels horen een ‘safeguard’ te hebben die er voor zorgt dat het device geen schade oploopt. Om de kosten te drukken wordt deze functie eruit gehaald waardoor het device niet meer beschermd is tegen eventuele schade. Om dit te voorkomen kan je het beste de USB kopen via vertrouwde websites.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aiméevan Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAimée