Valentijnsdag: G DATA waarschuwt voor datingfraude

Jordi Smit
G DATA waarschuwt computergebruikers voor datingfraude rondom Valentijnsdag. Ook dit jaar constateert de innovatieve pionier op het gebied van IT-beveiliging dat cybercriminelen Valentijnsdag aangrijpen om nietsvermoedende vrijgezellen geld, inloggegevens, creditcardinformatie en andere vertrouwelijke informatie afhandig te maken.

'Datingfraude is een uiterst geraffineerde vorm van fraude en kan slachtoffers niet alleen financieel ten gronde richten, maar ook emotioneel grote schade toebrengen', zegt Eddy Willems, Security Evangelist bij G DATA. 'Criminelen profiteren van de goede trouw van slachtoffers en spelen handig in op hun kwetsbaarheden. Wees daarom altijd voorzichtig met de informatie die je deelt op sociale netwerken en datingsites. Indien je het vermoeden hebt dat je te maken hebt met datingfraude, verbreek dan onmiddellijk al het contact.'

Datingfraude Valentijnsdag

Veel singles zijn online op zoek naar hun grote liefde. Via sociale netwerken en online dating-apps komen ze snel in contact met andere mensen die ook op zoek zijn naar een nieuwe partner. Cybercriminelen maak hier dankbaar gebruik van door zich voor te doen als een mooie vrouw of man, zo ook rond Valentijnsdag. Vervolgens proberen ze contact te leggen en een vertrouwensband op te bouwen. Zodra de band sterk genoeg is, vragen de cybercriminelen om geld en zijn de slachtoffers hun geld kwijt. Daarnaast komt het ook voor dat cybercriminelen achter persoonlijke gegevens proberen te komen. Zij gebruiken deze gegevens om bijvoorbeeld pasjes of ID-kaarten na te maken.

Tips G DATA Valentijnsdag

  • Doe geen betalingen aan vreemden – Maak niet zomaar geld over voor bijvoorbeeld een vliegticket, visum of een medische behandeling.
  • Stuur geen kopieën van vertrouwelijke documenten – Als er gevraagd wordt naar een kopie van je paspoort of andere overheidsdocumenten, stuur deze dan niet op. Indien je dit wel doet, heb je geen controle over de documenten en is de kans groot dat er misbruik van wordt gemaakt.
  • Pas op bij te snelle liefdesverklaringen – Wees op je hoede als je tijdens het eerste contact al een liefdesverklaring krijgt.
  • Check namen op het internet – Zoek op het internet naar de betreffende persoon. Op deze manier kun je controleren of je niet te maken hebt met een nep-profiel.
  • Doe aangifte – Mocht je te maken krijgen met datingfraude, doe dan onmiddellijk aangifte bij de politie. Op deze manier kun je misschien je geld terugvorderen en voorkomen dat er meer slachtoffers vallen.
  • Zorg voor een goede beveiliging – In veel gevallen komt het voor dat cybercriminelen ook nog malware proberen te installeren op je apparaat. Het is daarom noodzakelijk om apparaten te voorzien van de nieuwste updates en solide beveiligingssoftware. Vergeet hierbij niet om ook mobiele apparatuur te beschermen, want deze kunnen eveneens worden besmet.

LEES OOK: G DATA Software AG benoemt Jerrel Abdoel tot Country Manager Nederland

G DATA

IT-beveiliging is in Duitsland uitgevonden: G DATA Software AG wordt gezien als de uitvinder van antivirus. Meer dan 30 jaar geleden ontwikkelde het bedrijf, dat in 1985 in Bochum werd opgericht, het eerste programma dat de strijd aanbond met computervirussen. Tegenwoordig is G DATA één van ’s werelds leidende leveranciers van IT-beveiligingsoplossingen.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi