Veilig (be)sturen naar Windows 10

Redactie WINMAG Pro
Veiligheid en duurzaamheid zijn steeds vaker doorslaggevend voor keuzes in de werkplekomgeving. Wordt het een pc met alles erop en eraan of kies je voor een thin client omgeving waarbij data, applicaties en zelfs het besturingssysteem vanuit de cloud komt? Dat laatste scenario is het veilige alternatief voor gebruikers die dagelijks een beroep doen op persoonlijke of vertrouwelijke gegevens. Beheer van kritische data doe je niet langer in de desktop-omgeving. Niet voor niets is Gartner grootpleitbezorger van Windows 10 vanuit het datacenter. Hans Vogel, Country Manager bij IGEL Technology, verklaart nader.

In tijden van toenemende cyberaanvallen, is het zaak dat veiligheid van de werkplek is gewaarborgd. Welk onderzoek je er ook op naslaat, IT-managers maken zich al jarenlang zorgen over security. Digitale veiligheid is de afgelopen vijf jaar steevast onderdeel van de top 5 grootste uitdagingen. Technologieleveranciers zorgen ervoor dat software voortdurend aangepast wordt nadat nieuwe kwetsbaarheden worden ontdekt. Zo is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld dat we bijna maandelijks geconfronteerd worden met weer een nieuwe update van Microsoftsoftware. Niet vreemd, want hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind. Als je zo’n 500 Windows 10-pc’s in huis hebt, ben je algauw een dag per maand kwijt aan apparatuur-updates.

PC gaat vele jaren langer mee

Uit IDC-cijfers blijkt dat organisaties vaker kiezen voor een veiliger alternatief. Het Linux OS is veiliger omdat er nauwelijks sprake is van cyberdreigingen. Bovendien zorgt dit besturingssysteem ervoor dat apparatuur veel langer mee kan. Zoals er nauwelijks nog slechte auto’s worden gemaakt, geldt dat eigenlijk ook voor hardware. Apparatuur kan minimaal vijf jaar of langer mee, terwijl de software dan vaak al verouderd is. Daarom is het verstandig om apparatuur niet langer afhankelijk te laten zijn van de software die erop draait. Of anders gezegd: als je kiest voor bijvoorbeeld de overstap van Windows 7 naar Windows 10, mag het niet zo zijn dat je nieuwe apparatuur moet aanschaffen omdat bestaande devices niet compatible zijn met de nieuwste Windows omgeving.

Nu de ondersteuning voor Windows 7 begin 2020 ophoudt, staat een overstap naar Windows 10 op het vizier. Echter, dat is niet meer zo vanzelfsprekend. Het populaire besturingssysteem is ongetwijfeld nog altijd één van de meest gebruikersvriendelijke platformen. Maar waarom zou je dat laten draaien in de desktopomgeving, terwijl dat veiliger, goedkoper en duurzamer kan vanuit het datacenter of de cloudomgeving?

Fluitje van een cent

De keuze voor een Linux besturingssysteem betekent een stabiele omgeving. Implementatie van bijvoorbeeld het IGEL OS is voor iedere IT-beheerder een relatief fluitje van een cent door de intuïtieve aanpak. Waar je bij Microsoft gedegen kennis nodig hebt van bijvoorbeeld Microsoft System Center Configuration Manager, Powershell en uiteraard Windows 10 en Windows Server 2016, kun je met de keuze voor het IGEL-OS direct van start. Het Linux-besturingssysteem krijgt een andere rol. Van besturen naar sturen: het is een veilige manier om verbinding te maken met de Virtual Desktop Infrastructure (VDI) of Server Based Computing (SBC) omgeving. Ofwel, een stabiele poort naar alle denkbare applicaties al dan niet vanuit een cloudomgeving.

Voor gebruikers maakt het geen verschil of ze hun Windows 10-omgeving op een presenteerblaadje krijgen vanuit de cloud of op hun pc draait. Ervaring leert dat gebruikers zelfs aangeven dat hun computer sneller opstart in een IGEL-OS omgeving. Dat komt omdat de thin client omgeving minder energie en uitgebreide lokale functionaliteit verbruikt. Dus ook nog eens duurzamer is in het gebruik. Kortom, als het om veiligheid en duurzaamheid gaat, is de keuze voor een Linux-oplossing op de werkplek een hele verantwoorde beslissing.

Meer weten over IGEL? Lees verder.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie