Videomeetings met Microsoft: wordt Zoom van de troon gestoten?

Redactie WINMAG Pro
Momenteel test Microsoft een nieuwe functie die zorgt voor een directe integratie van videoconferenties in het besturingssysteem Windows 10. De functie voegt een icoon toe aan de taakbalk. Zo kunnen gebruikers in een handomdraai een videomeeting starten of bijwonen.

Internet was al onmisbaar in het dagelijks leven, maar het vele thuiswerken zorgt voor nog meer veeleisende gebruikers van diverse tools dan voorheen.

Skype-integratie

De functie bestaat uit een Meet Now-optie van Skype. Meet Now laat gebruikers van Skype samenwerken in specifieke ruimtes. Deelnemers krijgen toegang tot een bepaalde ruimte met een unieke link en kunnen zowel met als zonder Skype-account toegang krijgen. Zodra deelnemers aanwezig zijn kunnen ze chatten en telefoongesprekken of videogesprekken starten. Het is een verrassing dat Microsoft heeft gekozen voor een integratie met Skype in plaats van het recenter ontwikkelde product Microsoft Teams. Skype zou naar verwachting binnenkort worden verwerkt in Teams, aangezien Skype for Business nog maar beschikbaar is tot 31 juli 2021. Al een jaar lang worden nieuwe klanten van Microsoft 365 direct naar Teams geleid om het aantal gebruikers te laten groeien. Het is onduidelijk of de Meet Now-optie in Windows 10 later wordt vervangen door een vorm van Teams.

Piek in populariteit

Platformen voor videoconferenties zijn ongekend populair sinds de start van 2020. Dit valt grotendeels te verklaren door de opkomst van het thuiswerken door de corona-pandemie. Vooral het bedrijf Zoom kwam als één van de grote winnaars uit de bus. In het tweede kwartaal van 2020 groeide de omzet van het bedrijf met 355 procent en kwam het op 663,5 miljoen dollar uit. Microsoft hoopt om Zoom met de nieuwe functie van de troon te stoten, omdat het proces van het opstarten en bijwonen van videoconferenties nog makkelijker en sneller wordt.

Daarbij heeft de software van Zoom enkele zwakheden, vooral op het gebied van veiligheid. Volgens de Beveiligingsautoriteit binnen het Ministerie van Defensie bevat de software van Zoom te veel beveiligingsproblemen. Om deze reden verbiedt het Ministerie van Defensie haar medewerkers dan ook om Zoom te gebruiken op alle zakelijke apparatuur. Het Ministerie adviseert de medewerkers al langer om het zakelijk contact te laten verlopen via Skype of Microsoft Teams.

Dev Channel

Voor wie de nieuwe functie van Microsoft al wil proberen is het mogelijk om het Dev Channel van het Windows Insider Program te volgen. Dit programma geeft tech-savy gebruikers al toegang tot de nieuwste versie van Windows 10. Het is mogelijk dat de videoconferentie-tool nooit daadwerkelijk geïmplementeerd gaat worden in de publieke versie, net als met enkele andere functies die worden uitgerold naar het Dev Channel.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie