'VK weigert Huawei in kern 5G-netwerk'

Jordi Smit
Het Verenigd Koninkrijk staat niet toe dat apparatuur van de Chinese telecomfabrikant Huawei in de 'kern' van het 5G-netwerk komt. Dat hebben bronnen rond het persbureau Reuters gemeld.

Gecentraliseerde onderdelen 5G-netwerk

Met de kern bedoelt het Verenigd Koninkrijk de gecentraliseerde onderdelen van het 5G-netwerk. Een voorbeeld hiervan zijn de datacenters waar grote hoeveelheden internetverkeer wordt verwerkt. Naast het verbod hierop zullen volgens Reuters eveneens andere beperkignen worden opgelegd, zoals bij antennes.

Angst 5G-netwerk Huawei

De angst vanuit het westen is nog altijd dat China via het apparatuur van bedrijven landen kan bespioneren. Met name de Verenigde Staten spreken zich expliciet uit tegen Huawei. Ook het Verenigd Koninkrijk maakt zich dus zorgen over het 5G-netwerk van Huawei. Het land probeert ook andere landen te overtuigen om geen Huawei-apparatuur in het netwerk te bouwen.

LEES OOK: 5G telefoons komen eraan

Aanklacht op Amerikaanse overheid

Huawei heeft inmiddels een aantal keer teruggeslagen. Het merk kondigde in maart aan de Amerikaanse overheid aan te klagen. Dit doet het telecombedrijf vanwege het gedeeltelijke inkoopverbod van Huaweiproducten in de Verenigde Staten. Iets wat volgens het Chinese bedrijf ongrondwettelijk is.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi