Voor het eerst volledige vergoeding voor behandeling via zorgapp

Redactie WINMAG Pro
Doordat veel reguliere zorg de afgelopen twee jaar niet door kon gaan door corona, zijn er lange wachtlijsten in het ziekenhuis ontstaan.

Het is daarom belangrijk om naar oplossingen te zoeken, zodat mensen in ieder geval de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Met (digitale) zorg op afstand in de vorm van zorgapps kan een deel van de fysieke afspraken in het ziekenhuis op afstand worden gedaan. Hoe deze zorg op afstand precies werkt lees je in dit artikel.

Wat is digitale zorg?

Digitale zorg of zorg op afstand is zorg die niet fysiek op locatie gegeven hoeft te worden. Het gaat om de meeste gevallen om een (tele)consult, bijvoorbeeld telefonisch, per e-mail of via een videogesprek. De zorgapp TeleCheck-AF is bijvoorbeeld een handig hulpmiddel om zorg op afstand te leveren voor patiƫnten met hartritmestoornissen. Deze app is ontstaan uit een samenwerking tussen zorgverzekeraar VGZ en het Maastricht UMC+.

TeleCheck-AF is een hartritme-app die op afstand het hartritme van de patiƫnt meet en de data verzamelt. Tijdens de teleconsult met de cardioloog kan deze je gegevens van de app beoordelen en een behandeladvies geven. Met TeleCheck-Af is hier dus geen ziekenhuisbezoek meer voor nodig.

De voordelen van digitale zorg

Digitale zorg op afstand is in het begin wellicht even wennen, maar het levert je ook voordelen op. Zo kan het (een deel van) je ziekenhuisafspraken vervangen. Dat is een stuk handiger en kan je (veel) reistijd schelen. Vooral als je niet in de buurt van een ziekenhuis woont. Het is ook fijn voor mensen die niet graag een ziekenhuis bezoeken of zelfs bang zijn. Doordat je zelf in de app statistieken kunt bijhouden en kunt zien hoe je hartritme zich ontwikkelt, kun je wellicht makkelijker meedenken- en praten over je behandeling.

Zorgapp Telecheck-AF volledig vergoed

TeleCheck-AF is de eerste zorgapp waarvan de zorg, in de vorm van teleconsulten, volledig wordt vergoed. Dat kan doordat er een behandelcode voor telebegeleiding is gekomen. Het vergoeden van zorgapps zoals bij VGZ is een belangrijke ontwikkeling. Als meer ziekenhuizen TeleCheck-AF - en wellicht in de toekomst andere zorgapps gaan gebruiken - levert dat een flinke besparing op de zorgkosten op.

In de toekomst zullen waarschijnlijk meer zorgverzekeringen gaan kijken naar de mogelijkheden van digitale zorg. Vergelijk daarom zorgverzekeringen om te zien welke het beste bij je past. Meer hierover vind je hier.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie