Waar moet je op letten als je een laptop koopt?

Redactie WINMAG Pro

Ben jij op zoek naar een nieuwe laptop?

Er zijn ook in 2022 weer een aantal mooie laptops uitgebracht. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je op het punt staat een nieuwe laptop aan te schaffen? We zetten de belangrijkste punten even voor je op een rijtje.

Waar ga je de laptop voor gebruiken?

Dit is een belangrijke om meteen in de gaten te houden. Wat is straks het doel van je laptop? Ga je deze gebruiken voor je werk en zal je straks vooral bezig zijn met tekstverwerken of Excel? Ga je de laptop gebruiken om video mee te bewerken of designs mee te maken? Of sta je te popelen om met je nieuwe laptop de mooiste games te gaan spelen? Deze verschillende doeleinden vereisen ook verschillende specificaties voor je laptop. De vraag is dan: wat is voor jou de beste laptop? Je hebt een minder krachtige laptop nodig als je gaat tekstverwerken dan wanneer je de nieuwste spellen wil spelen of video's wil bewerken. De verschillen tussen deze laptops zijn ook merkbaar in de prijs. Houd hier zodoende goed rekening mee.

Kijk welk merk je neemt

Ben jij iemand die zweert bij Apple? Heb je altijd gewerkt met HP? Of zal je nooit een laptop kiezen van een ander merk dan Dell? Wat je keuze ook is, houd er rekening mee dat er heel wat verschillende bedrijven zijn die laptops maken. Over het algemeen zijn er geen hele grote verschillen tussen de laptops van de verschillende merken. Dit is natuurlijk in grote mate te danken aan het feit dat de laptops bijna allemaal op hetzelfde besturingssysteem draaien. Toch zijn er wel altijd wat verschillen te vinden, die invloed kunnen hebben op met hoeveel plezier je met je laptop werkt of speelt. Maar je hoeft niet altijd voor hetzelfde merk te gaan. Je hebt bij je volgende aanschaf de keuze uit een nieuwe of een refurbished laptop.

Hoe groot moet je scherm zijn?

Ook hier gaat het er vooral om wat het doel is van je laptop. Vooral werken met tekstverwerkers? Het scherm hoeft dan niet per se heel groot te zijn. Maar als jij iemand bent die aan videobewerking doet, dan kan het scherm natuurlijk eigenlijk niet groot genoeg zijn. Je moet alle details goed kunnen zien en het liefst zoveel mogelijk werkruimte op je scherm hebben om je ding op te doen. Ook voor gamen is een groot scherm natuurlijk de beste keuze. Die games spatten nog meer van je scherm af als alles er nog wat groter uitziet! Let alleen wel op dat een groter scherm ook meteen een behoorlijke toename in prijs kan betekenen. En als jij een laptop hebt met een groot scherm, denk er dan wel aan dat je dat scherm ook met je mee moet dragen en dat je hier genoeg ruimte voor in je tas moet hebben.

Denk ook aan de processor

De processor in je laptop bepaalt hoe snel alles werkt. Als je een nieuwe laptop koopt, dan mag je er tegenwoordig wel op rekenen dat hier een processor in zit waar je alle standaard taken zonder al teveel problemen mee uit kunt voeren. Maar om weer terug te komen op zaken als videobewerking of gamen: je hebt dan een veel betere processor nodig. Let hier dan ook goed op als je een aanschaf doet. Ook hier is het zo dat je bij het kopen van een laptop met een betere processor hier meer voor zult moeten betalen.

Hoeveel GB opslagruimte wil je hebben?

Het is bij elke laptop belangrijk dat je hier genoeg ruimte op hebt om je spullen in op te slaan. Werk jij met veel grote bestanden, zorg er dan voor dat je een grote harde schijf hebt gekozen. Je hoeft dan niet steeds bestanden te verwijderen om weer ruimte te maken. Dat is natuurlijk ook zo met games. Niks is zo vervelend als steeds games weg te moeten halen om ruimte te maken voor nieuwe spellen. Het is hierbij wel zo dat je altijd een externe harde schijf kunt kopen om extra ruimte te maken voor je bestanden. Deze zijn in een groot aantal verschillende formaten te krijgen. Je hebt verschillende soorten externe opslagmedia, waarbij niet alleen de grote van de schijf, maar ook de snelheid van de aansluiting een rol spelen. Dit zijn allemaal zaken om goed in de gaten te houden bij je volgende aanschaf.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie