FinFisher, voorbeeld van een globale spywarevorm.

Waarom is anti-spyware software belangrijk in 2021?

Redactie WINMAG Pro
Spyware is waarschijnlijk een van de gevaarlijkste vormen van kwaadaardige software in de computerwereld. Het is dus van groot belang dat je waakzaam blijft en jouw computersysteem ertegen beschermt. Dit geldt vooral voor bedrijven, aangezien je de verantwoordelijkheid hebt om de gegevens van jouw klanten te beschermen.

Wat betekent Anti-Spyware?

Anti-spyware is een type software dat is ontworpen om ongewenste spywareprogramma's op te sporen en te verwijderen. Spyware is een soort malware die zonder medeweten van de gebruiker op een computer wordt geïnstalleerd om informatie over de gebruiker te verzamelen.

Dit kan een veiligheidsrisico voor de gebruiker inhouden, maar het komt vaker voor dat spyware de systeemprestaties verslechtert door verwerkingskracht in beslag te nemen, extra software te installeren of de browseractiviteit van gebruikers om te leiden.

Anti-spyware wordt op het internet ook wel apyware genoemd. Omdat 'a' en 's' naast elkaar staan op het toetsenbord, typen veel mensen per ongeluk 'apyware' wanneer ze proberen te zoeken op 'spyware'.

Fabrikanten en andere belanghebbenden maken hier handig gebruik van door te adverteren voor 'apyware'.

Hoe werkt Anti-Spyware?

Anti-spyware software detecteert spyware via op regels gebaseerde methoden of op basis van gedownloade definitiebestanden die veel voorkomende spywareprogramma's identificeren.

Anti-spyware software kan worden gebruikt om reeds op de computer van de gebruiker geïnstalleerde spyware op te sporen en te verwijderen.

Ook kan het werken als een anti-virusprogramma door real-time bescherming te bieden in zulke gevallen en te voorkomen dat spyware überhaupt wordt gedownload.

Wat zijn de voordelen van anti-spyware software?

Anti-spyware software is bedoeld om ongewenste spyware te voorkomen en te detecteren en deze vervolgens te verwijderen.

Anti-spyware software voert routinecontroles uit op jouw computer om ervoor te zorgen dat jouw systeem veilig is. Daarnaast zorgt het er ook voor dat jouw privacy 24/7 beschermd is tegen mogelijke inbraken. Klik hier voor meer informatie over anti-spyware software. Er zijn veel programma's op het internet die zich kunnen voordoen als gerenommeerde anti-spyware maar zelf virussen zijn. Je kunt meestal het verschil zien tussen echte en neppe anti-spyware. Je kunt dit doen door een eenvoudige review te zoeken op het internet van producten.

Welke typen Anti-Spyware software zijn er?

Avira Gratis Antivirus

Avira is het bedrijf dat bekend staat om het aanbieden van gratis antivirus en extra tools aan gebruikers. Met onderdelen zoals ransomware / web / mail bescherming, hoewel alleen beschikbaar in de Pro-versie, wordt het geleverd met Real-time bescherming.

Norton-beveiliging

Norton bewaakt apparaten en netwerken via realtime beschermingsmodules en andere tools. In het bijzonder Dark Web-monitoring voor regelmatige controles en waarschuwingen over dreigend gegevensverlies.

Daarnaast bevat het wachtwoordbeheer, toegangscontrole voor webcams en een geavanceerde firewall.

McAfee Totale Bescherming

McAfee ondersteunt Windows, MacOS, Android, iOS apparaten en is een anti-spyware software met een uitgebreid bereik en functionaliteit. Op dat punt lijkt Total Protection erg op McAfee Internet Security, met uitzondering van de optie voor ouderlijk toezicht.

In termen van bescherming tegen spyware en malware, voegt het waarde toe met behulp van tools zoals wachtwoordbeheer, hulpprogramma voor het vergrendelen van bestanden, bestandsencryptiesysteem, identiteitsbeschermingsservice.

Bitdefender

Bitdefender is een van de beste antivirusproducten die verkrijgbaar zijn. Het heeft uitstekende beschermingsprestaties, een breed scala aan functies en een redelijke prijs.

SUPERAntiSpyware

In de gratis versie is er geen real-time bescherming (je moet handmatig scans uitvoeren) en geen automatische definitie-updates. Als je echter een tool nodig hebt om de spyware te verwijderen die je PC al geïnfiltreerd heeft, is SUPERAntiSpyware geweldig.

Het scant snel en met volledige controle door de gebruiker over wat er gescand moet worden.

Maar wat echt uitstekend is, is de optie om bestanden te detecteren die de laatste 1/5/10 dagen zijn gewijzigd enz. Dan de optie om meer CPU te gebruiken om sneller te scannen, om bestanden groter dan 4 MB te negeren, om bestanden die geen .exe zijn over te slaan.

Wat is spyware?

Spyware is een brede categorie van malware die ontworpen is om heimelijk de activiteit op een apparaat te observeren en die observaties naar een snuffelaar te sturen.

Die gegevens kunnen worden gebruikt om jouw online activiteiten te volgen en die informatie kan worden verkocht aan marketeers.

Spyware kan ook worden gebruikt om persoonlijke informatie te stelen, zoals wachtwoorden voor accounts en creditcardnummers, wat kan leiden tot identiteitsdiefstal en fraude.

Wat doet spyware precies met mijn computersysteem?

Het programma verzamelt jouw persoonlijke gegevens zonder jouw medeweten of toestemming. Ze bestaan meestal om gebruikersnamen en wachtwoorden te stelen, evenals e-mailaccounts.

Net als een virus kan veel spyware niet gemakkelijk van een computersysteem worden verwijderd. Sommige mensen zullen zich er nooit van bewust zijn dat er spyware op hun computer staat.

Dit komt omdat het meestal op de achtergrond van de meeste systemen werkt.

Soorten spyware

Spyware kan een aantal vormen aannemen. 
 

  • Adware bekijkt jouw online activiteiten en toont advertenties waarvan het denkt dat je op basis van die informatie geïnteresseerd zult zijn. Hoewel adware onschuldig is in vergelijking met andere vormen van spyware, kan het de prestaties van een apparaat beïnvloeden en vervelend zijn.
     
  • Tracking cookies zijn vergelijkbaar met adware, hoewel ze minder opdringerig zijn.
     
  • Nadat Trojaanse paarden op een apparaat zijn geland, zoeken ze naar gevoelige informatie, zoals bankrekeninggegevens, en sturen die naar een louche derde partij die ze gebruikt om geld te stelen, rekeningen te compromitteren of frauduleuze aankopen te doen. Ze kunnen ook worden gebruikt om de controle over een computer te krijgen door de installatie van een backdoor of een remote access Trojan (RAT).
     
  • Met keyloggers kan een onverlaat elke toetsaanslag van jouw toetsenbord vastleggen, ook de toetsaanslagen die je gebruikt wanneer je inlogt op jouw online accounts.
     
  • Stalkerware wordt meestal op een mobiele telefoon geïnstalleerd zodat de eigenaar van de telefoon door een derde kan worden gevolgd. Tijdens het proces tegen Joaquín 'El Chapo' Guzmán werd bijvoorbeeld onthuld dat de drugsbaron spyware installeerde op de telefoons van zijn vrouw, partners en vriendinnen, zodat hij hun sms-berichten kon lezen, naar hun gesprekken kon luisteren en hun bewegingen kon volgen.
     
  • Stealware is ontwikkeld om gebruik te maken van online shopping sites die credits toekennen aan websites die verkeer naar hun productpagina's sturen. Wanneer een gebruiker naar een van die sites gaat, onderschept de stealware het verzoek en strijkt het krediet op dat het de gebruiker daarheen heeft gestuurd.
     
  • Systeemmonitors registreren alles wat er op een apparaat gebeurt - van toetsaanslagen, e-mails en chatrooms tot bezochte websites, gestarte programma's en gevoerde telefoongesprekken - en sturen deze naar een snoop of cybercrimineel. Ze kunnen ook de processen van een systeem controleren en eventuele kwetsbaarheden identificeren.
afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie