Waarom je nu moet kiezen voor VPN

Jordi Smit
Met een VPN ben je op internet beveiligd via een externe service. Hierdoor blijft jouw internetactiviteit, identiteit en locatie verborgen. Mensen gebruiken VPN om verschillende redenen. Deze zullen in dit artikel worden beschreven, maar eerst zal er meer duidelijkheid worden gegeven over wat VPN is en hoe het werkt.

Wat is VPN?

VPN is de afkorting voor Virtual Private network. Het werkt als volgt. Door gebruik te maken van VPN wordt je internetverbinding via een externe server omgeleid.  Deze server is beveiligd, waardoor het voor andere mensen onmogelijk wordt om bij jouw persoonlijke gegevens en bestanden te komen. Met een VPN wordt alles wat je verstuurd of doet dus online versleuteld. 

Met VPN kan daarnaast niemand online zien wat je identiteit is en waar je op het moment van internetten bent. Zonder VPN-verbinding vraagt jouw computer, tablet of smartphone toestemming om op een website te komen via een Internet service provider. Een dergelijke internet service provider kan bijvoorbeeld T-Mobile of KPN zijn.  Door automatisch toestemming te geven kan deze provider alles zien wat je online aan het doen bent. Zo kan een internet provider zelfs inzicht krijgen in de websites die jij afgelopen dagen hebt bezocht. Deze internet providers kunnen deze kostbare informatie doorverkopen aan bedrijven die daar belang bij hebben. Met een VPN hoef je je hierover geen zorgen te maken. Niemand kan jouw IP-adres of data zien, ook jouw internetprovider niet.

VPN handig voor meer content bekijken op het internet

VPN kan erg nuttig zijn voor mensen die graag meer content willen bekijken die alleen beschikbaar is voor mensen in een ander land of andere regio. Neem bijvoorbeeld Netflix. Deze videodienst past de films en series aan per regio. Zo zien wij in Nederland hele andere films dan in de Verenigde Staten. Daarnaast zijn er ook veel websites waar content op te zien is die in het ene land gratis is en waar je in een ander land voor moet betalen.  Via VPN kan je jouw IP-adres veranderen waardoor je internet provider ‘denkt’ dat je in een ander land bent, bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Hierdoor krijg je op Netflix andere content te zien en kan je ook nog eens bij de gratis content die alleen beschikbaar zou zijn in de Verenigde Staten.

Veilig downloaden van video’s, muziek of bestanden

Met VPN kan je veilig video’s, muziek of bestanden downloaden. Dit heeft wederom te maken met het feit dat niemand achter jouw IP-adres of identiteit kan komen. Hierdoor wordt het voor overheden erg lastig om mensen boetes te geven voor het illegaal downloaden. De laatste jaren worden er erg veel boetes uitgedeeld voor het illegaal downloaden. Voor het downloaden van een paar films kan je zomaar een boete krijgen van duizenden euro’s. Dit kan dus voorkomen worden met VPN.

LEES OOK: Vroeg naar huis voor Glennis Grace AGT

Kies de VPN aanbieder die bij je past

Om gebruik te kunnen maken van VPN heb je een abonnement nodig bij een VPN-aanbieder. In Nederland zijn er erg veel VPN-aanbieders en dit zullen in de loop der jaren alleen maar meer worden. Een VPN-aanbieder die supersnel, veilig en erg gebruiksvriendelijk is, is ExpressVPN. Deze is wel wat duurder dan andere aanbieders, zoals NordVPN of GooseVPN, maar met ExpressVPN ben je wel verzekerd van kwaliteit.   

Wacht dus niet te lang voor het kopen van een VPN-abonnement. Je weet namelijk nooit wie er zoal meekijkt en wat zij met de ‘gevonden’ informatie gaan doen.

afbeelding van Jordi Smit
Door: JordiSmit

JordiSmit | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanJordi