Wat gebeurt er met je social media account na overlijden?

Redactie WINMAG Pro
Om de haverklap maak je ergens een account voor aan. Denk maar eens aan je social media accounts op Facebook, Instagram, Twitter en Google. Maar ook aan je account om online boodschappen te bestellen, je account bij Bol.com of Sunweb. Wat gebeurt er eigenlijk met deze accounts als je overlijdt?

Je social media accounts verwijderen na overlijden is niet het eerste waar nabestaanden over nadenken tijdens het rouwproces. Toch is goed om te weten hoe je de accounts kunt verwijderen, hoe het zit met de privacy en de foto’s die online staan.

Jouw digitale voetprint

Ons hele leven delen we via social media. Updates, foto’s, video’s, verhalen en artikelen. Alles zetten we online en vaak zonder erbij na te denken wat er met onze data gebeurt. Zowel nu als wanneer we overlijden. Toch is het goed om hier zo nu en dan bij stil te staan. Bekijk de privacy opties eens per account en sta niet zomaar alle machtigingen toe waar apps toegang tot willen hebben. Ook is het verstandig om te lezen wat de mogelijkheden zijn als je overlijdt. Kan iemand anders dan bij je account en zo ja waartoe heeft deze persoon dan toegang? Er is helaas (nog) geen mogelijkheid om al je accounts in een keer te verwijderen. Je moet daarom per account enkele handelingen uitvoeren om deze stop te zetten.


Social media accounts verwijderen


Facebook

Als iemand overlijdt en een Facebook account heeft, zijn er twee opties. Je kunt de herdenkingsstatus toekennen of het Facebook account verwijderen na overlijden.

Op deze pagina kun je opgeven of je het Facebook account wilt verwijderen of de herdenkingsstatus wilt activeren. Nadat je het verzoek hebt verstuurd, ontvang je van Facebook een bericht over de status.

Facebook account verwijderen

Heb je een verzoek gedaan tot het verwijderen van het account en deze wordt door Facebook goedgekeurd, dan zal het account worden verwijderd. Alle posts, updates, foto’s, video’s en vriendschappen worden dan ook verwijderd.

Facebook herdenkingsstatus

Indien je hebt gekozen voor een herdenkingsstatus dan zal het profiel met alle berichten en foto’s zichtbaar blijven. Er kunnen echter geen nieuwe geplaatst worden. Mensen kunnen ook geen nieuwe vriendschappen aangaan met de overleden persoon. Wat wel mogelijk is - als de privacy instellingen dat toelaten - is dat vrienden nog een bericht kunnen plaatsen op de tijdlijn van de overledene.

Instagram

Ook Instagram biedt de mogelijkheid om een instagram account te verwijderen of een herdenkingspagina toe te kennen. Hoe je dat doet lees je hieronder.

Instagram account verwijderen

Wil je een instagram account verwijderen van iemand die is overleden? Dan kan dat via deze pagina. Dat kan alleen gedaan worden door een familielid.

Instagram herdenkingsstatus

Wil je het instagram account niet verwijderen, maar de herdenkingsstatus aan het account toekennen? Dan kan dat hier. Het profiel en de foto’s zullen dan zichtbaar blijven.

Twitter

Het verwijderen van een Twitter account doe je via deze link. Dit formulier is alleen in het Engels beschikbaar. Zodra je het formulier hebt ingevuld zul je een e-mail ontvangen met verdere instructies. Let er op dat je een akte van overlijden moet opgeven en een kopie van je eigen ID. Houd deze daarom bij de hand. Zodra je alle stappen hebt doorlopen, zal een medewerker van Twitter het verzoek beoordelen en het account verwijderen.

Linkedin

Een verzoek tot het verwijderen van een Linkedin account kan via deze link. Een medewerker van Linkedin zal het verzoek in behandeling nemen en eventueel aanvullende informatie opvragen. Als het verzoek wordt goedgekeurd wordt het account verwijderd en komen alle gegevens en connecties te vervallen.

Google account

Via Google doen we iedere dag ontzettend veel. Ook zijn Google accounts vaak gekoppeld, denk bijvoorbeeld aan Youtube, Gmail, Blogger en Google+. Het stopzetten van een Google account vergt wat tijd. Via deze link kun je een verzoek tot verwijdering indienen. Houd een kopie van de overlijdensakte en ID bewijs bij de hand. Eventueel wordt er nog aanvullende informatie opgevraagd.

Zodra Google het verzoek heeft ontvangen, ontvang je een e-mail met verdere instructies. Dit zullen juridische stappen zijn. Als Google alles heeft ontvangen en heeft goedgekeurd, zal het Google account worden verwijderd.

Apple

Ook een Apple account kan stopgezet worden als iemand is overleden. Apple heeft hiervoor online nog geen proces. Je kunt daarom het beste contact opnemen met de klantenservice van Apple. De contactgegevens vind je op deze pagina.

Overige accounts

Zijn er nog andere accounts en wil je deze ook laten verwijderen? Dan lees je op deze website hoe je dit kunt doen.

Naast het verwijderen van de social media accounts, moet er nog veel meer gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan het opzeggen van abonnementen op tijdschriften en sportscholen, stopzetten van verzekeringen en mobiele abonnementen. Op uitvaartverzekeringwijzer.net lees je hier nog meer over. Dit is een informatiecentrum op het gebied van uitvaartverzekeringen, maar daarnaast kan je ook met al jouw vragen omtrent rouw, verlies en overlijden bij hen terecht. Je kunt ook contact opnemen met de eigen uitvaartverzekeraar. Zij kunnen je ook altijd op weg helpen.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie