Wat ging er mis bij de KPN-storing die 112 platlegde?

Jonas Bloemen
Maandag was Nederland in rep en roer vanwege de landelijke telefoniestoring van KPN. De storing zorgde ervoor dat 112 urenlang niet bereikbaar was.

LEES OOK: Van Toshiba naar Dynabook

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid verwacht vandaag de KPN-top op het ministerie. Grapperhaus heeft het telecombedrijf om uitleg gevraagd en is allesbehalve blij met de gebeurtenissen van maandag. Maandagavond kreeg Grapperhaus al bezoek van een KPN-delegatie, ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid schoof bij dat gesprek aan. Er kwam gisteren ontzettend veel kritiek vanuit de kamer op KPN. Veel van hen vragen zich af hoe het mogelijk is dat het alarmnummer zo lang niet bereikbaar was. 

Het is niet de eerste keer dat 112 onbereikbaar was door zo’n storing. In 2012 was dit ook al het geval. Destijds overleden twee mensen vanwege de storing en werd door het toenmalige ministerie toegezegd dat dit nooit meer voor mocht komen. Dat is nu, zeven jaar later, toch wel gebeurd. Nu de storing is opgelost gaat minister Grapperhaus kijken waar het mis is gegaan en wat de consequenties daarvan zullen zijn. 

Topman KPN treedt af

Dinsdagochtend werd bekend dat KPN-topman Maximo Ibarra aftreedt. In september komt er een einde aan zijn dienstverband met het telecombedrijf. Zijn aftreden lijkt niets met de storing van maandag te maken te hebben. Ibarra gaat vanwege familieomstandigheden terug naar Italië alwaar hij opnieuw een topfunctie zal gaan bekleden.