Wi-Fi 6 (802.11ax): pakt connectiviteitsuitdagingen aan

Jordi Smit
NETGEAR, fabrikant van netwerkapparatuur voor zowel professionele als thuisnetwerken, heeft zijn nieuwe hardware uitgebracht. De nieuwe routers, de Nighthawk AX8 en AX 12, ondersteunen de nieuwe 802.11ax (oftewel: Wi-Fi 6) standaard. Deze moderne Wi-Fi standaard heeft, in vergelijking met voorgangers, viermaal zoveel gegevenscapaciteit voor het groeiende thuisnetwerk van vandaag en morgen.

De nieuwste Wi-Fi-standaard: 802.11ax

AX Wi-Fi is door NETGEAR gelanceerd om maximaal vier keer meer gegevenscapaciteit te leveren dan voorgaande standaarden. Bovendien beschikt het systeem over geavanceerde technologieën: enkele voorbeelden hiervoor zijn OFDMA, MUMIMO, 160 MHz kanaalondersteuning en 1024 QAM, om de efficiëntie van het netwerk te verbeteren.

De Wi-Fi 6 brengt een aantal verbeteringen met zich mee. Zagen we met de Wi-Fi 5 uitsluitend beschikbaarheid voor de 5 GHz-band, breiden de mogelijkheden met de huidige Wi-Fi 6 uit tot de 2.4 GHz-band. Een belangrijke reden om gebruik te maken van deze band, is de toenemende groei van IoT-oplossingen binnen de sector. Deze toepassing heeft bij dataoverdracht niet veel bandbreedte nodig, omdat de hoeveelheid data bij IoT-devices beperkt is. In combinatie met de reikwijdte is de 2,4GHz de meest voordehand liggende frequentie als het gaat om IoT-oplossingen.

Betrouwbare verbinding

802.11ax biedt de ultieme oplossing voor connectiviteitsuitdagingen rondom de toekomst van draadloze netwerken. Met een groeiend aantal dichtbevolkte omgevingen, zoals stedelijk wonen, appartementen met meerdere units en zelfs stadions, zal 802.11ac moeite hebben om het grote aantal gebruikers en apparaten te ondersteunen, terwijl 802.11ax maximale snelheden kan blijven leveren.

Nighthawk AX8

Bij de nieuwe hardware horen uiteraard ook verbeterde netwerkproducten. De NETGEAR Nighthawk 8-Stream AX6000 (RAX80) Wi-Fi-irouter biedt een verbeterde netwerkcapaciteit voor meer Wi-Fi-apparaten. De Nighthawk AX8 beschikt over een 64-bits 1,8 GHz quad core-processor die is ontworpen om Gigabits op efficiënte wijze over te brengen, zonder de CPU onnodig te belasten. 160 MHz Channel Support verdubbelt de snelheid van 80 MHz kanalen en biedt Gigabit-snelheid aan compatibele apparaten.

LEES OOK: Netgear R7000, koning der routers

Nighthawk AX12

Het tweede product dat NETGEAR sinds de nieuwe hardware aanbiedt, is de Nighthawk AX12 12-Stream AX6000 Wi-Fi Router. Het apparaat biedt supersnelle Wi-Fi-snelheden tot wel 6 Gbps en een AXgeoptimaliseerde 64-bits 2,2-GHz quad-coreprocessor voor slimme thuisapplicaties, 4K UHD-streaming en online gaming. De Orthogonal Frequency- Division Multiple Access (OFDMA) verhoogt de netwerkcapaciteit drastisch in vergelijking met Wi-Fi van vandaag, waardoor het ideaal is voor een huishouden met veel Wi-Fi-apparaten. Bovendien versterken acht hoogwaardige antennes Wi-Fi-signalen voor een maximaal bereik en een betrouwbare dekking. Nighthawk AX12 is ook de eerste thuisrouter van NETGEAR met een Multi-Gig poort. De Nighthawk AX12 is binnenkort in Europa verkrijgbaar.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi