Windows 10: vragen en antwoorden

Redactie WINMAG Pro
Op 29 juli 2015 komt Windows 10 in 190 landen uit en kun je één jaar lang gratis updaten. Maar wat zijn de grote verschillen met de voorgaande versies van Windows nu eigenlijk en welke features kunnen we verwachten? Dit zijn zeven vragen over Windows 10 beantwoordt.

UPDATE: Dit artikel komt uit 2015. In april 2018 zijn er DRIE BELANGRIJKE FUNCTIES bijgekomen na de WINDOWS 10 UPDATE / WINDOWS 10 DOWNLOAD

1. Wat is er zo anders aan Windows 10?

Windows 10 is volgens Microsoft niet zomaar een nieuwe versie van Windows, maar veel meer dan dat. '4,8 miljoen Windows Insiders uit tweehonderd landen gaven meer dan 800 duizend keer feedback', vertelt Edwin Hageman, Managing Director Microsoft Nederland, over het operating system. 'Dit is de eerste keer dat we een product samen met de klant maken.'

En die Windows 11 download dan?

Maar dat is lang niet alles, Windows 10 wordt ook de laatste versie van Windows zoals we hem kennen. Er komt geen Windows 11, deze versie wordt continu bijgewerkt door middel van updates. Hierdoor blijft het operating system altijd up-to-date en is een nieuwe versie aanschaffen niet langer nodig. 'Met deze updates komen ook nieuwe features mee', vertelt Joris Jan Goos, de Windows 10 lead. 'Het product is dus nooit af.'

2. Welke nieuwe features zijn dat dan?

Allereerst komt, tot grote opluchting van mening gebruiker, het startmenu volledig terug, met daarin ook de tiles-interface die we kennen van Windows 8. Daarnaast wordt de gehele ervaring geboden op elk device. Je krijgt dus dezelfde Windows 10-ervaring op mobiele devices, pc's, laptops en de Surface Hub, maar ook op de Xbox One.

Raspberry Pi

Nieuw is de mogelijkheid om Windows op een Raspberry Pi te gebruiken, waar tot op heden vooral Linux op gedraaid werd. Daarnaast worden ook de beheersbaarheid, veiligheid en productiviteit verbeterd, vertelt Hageman ons. 'Het wachtwoord krijgt bijvoorbeeld een concurrent, je kunt op Windows 10 ook inloggen met je gezicht.' Er valt echter te discussiëren over of inloggen met gezichtsherkenning nu echt veiliger is. Bij veel systemen kun je immers ook inloggen als je een foto van de eigenaar van het apparaat voor de camera houdt. Opvallend is wel dat de Pro-versie van Windows dezelfde beveiliging krijgt als de Enterprise-editie, waardoor je als mkb'er dezelfde security hebt als grote bedrijven met meer geld.

3. Wat is het voordeel van Enterprise ten opzichte van Professional?

De beveiligingsmogelijkheden van Enterprise waren lange tijd een belangrijke reden voor ondernemingen om deze editie te kopen, maar als deze ook op Pro te krijgen zijn, wat is dan het voordeel van Enterprise nog? Volgens Microsoft zit dat hem in de flexibiliteit.

Windows 10 update

Zoals eerder gezegd wordt Windows 10 regelmatig geüpdate, waardoor je allerlei nieuwe features krijgt. Deze updates komen echter niet altijd op een gewenst moment en misschien bewaar je ze liever voor een ander tijdstip. Met de Enterprise-versie van Windows 10 heb je deze flexibiliteit: je kiest zelf wat je wilt updaten en wanneer. De Windows 10 update kun je uitstellen tot een jaar. Met de Pro-editie kun je de updates ook uitstellen, maar dan tot ongeveer vier maanden later.

4. Continuüm

Windows 10 ARM

We benoemden het al eerder, maar Microsoft wil met Windows 10 dezelfde ervaring op elk scherm bieden. Hier introduceerde Microsoft een nieuwe term voor: continuüm. Dit betekent niet alleen dat je hybride device automatisch overschakelt naar een touch-interface als je het keyboard verwijderd, maar ook dat elke versie van het operating system er ongeveer hetzelfde uitziet. Daarnaast worden al je bestanden opgeslagen in OneDrive, waardoor je er altijd overal bij kunt, al is dit niet nieuw. Interessant is de mogelijkheid om je smartphone als pc te gebruiken. Je kunt hier een toetsenbord en muis op aansluiten en vervolgens hiermee het apparaat bedienen. Het is zelfs mogelijk om een scherm op je smartphone aan te sluiten, maar dit werkt alleen met de nieuwere devices van Microsoft.

5. Wat is Microsoft Check-In?

Microsoft introduceert met Windows 10 ook haar nieuwe service genaamd Check-In. Dit is meer dan de service die je al gewend bent van Microsoft, de bedoeling is dat iedereen op een passende manier hulp krijgt bij zijn Windows-product. Dit kan via een website zijn, bijvoorbeeld van Microsoft zelf, maar ook via een telefoonnummer, vraagbank of zelfs je handige buurjongen. Op deze manier krijg je al je vragen beantwoordt, maar kun je ook hulp krijgen bij bijvoorbeeld het installeren van Windows 10 op een apparaat.

6. 1 jaar gratis, en dan?

Het is al even bekend dat Microsoft je het eerste jaar een gratis upgrade naar Windows 10 geeft. Reden hiervoor is dat Microsoft haar dienst 'als een basis voor heel veel andere diensten en producten' ziet, aldus Goos. Als je in dit eerste jaar de upgrade naar Windows 10 uitvoert, betaal je dan en ook in de toekomst niets. Upgrade je pas na dat jaar, dan betaal je er wel voor.

7. Waarom heet deze versie Windows 10 en geen Windows 9?

Volgens Microsoft zelf heet de volgende Windows-versie 10 omdat 'seven eight nine'. Dit is een woordgrap, die je kunt vertalen naar 'zeven at negen op'. De echte reden is waarschijnlijk echter dat Windows 95 en 98 worden aangeroepen met alleen een '9', waardoor de verkeerde elementen van het operating system worden aangeroepen en er allerlei problemen ontstaan. Of dit echt klopt, is niet helemaal zeker, maar volgens Engadget is dit de voornaamste reden dat we nu verder gaan met Windows 10.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie