Windows 8 vs. Windows RT, wat zijn nu precies de verschillen?

Redactie WINMAG Pro

Windows 8 en Windows RT zijn inmiddels volop beschikbaar. Wat zijn de verschillen tussen deze versies?

Naast Windows 8, zul je steeds vaker over Windows RT horen. Je kunt Windows RT beschouwen als de afgeslankte uitvoering (of het kleine broertje) van Windows 8. Het toverwoord voor RT is ‘mobiel’. Het besturingssysteem is gebaseerd op Windows 8 en geschikt gemaakt voor arm-processoren, die worden gebruikt in energiezuinige tablets.

Een belangrijk verschil met Windows 8 is de omgeving waarin je werkt. De welbekende volwaardige desktop uit Windows 8 (en alle vorige Windows-versies) is niet aanwezig in Windows RT. Alles speelt zich af in de Modern UI-omgeving, voorheen bekend als Metro-omgeving. Er is nog wel een desktop-modus (die je te zien krijgt bij het gebruik van Verkenner, Office of Explorer), maar deze wordt niet meer gebruikt als centrale landingsplaats voor vertrouwde Windows-programma’s.

Software

Waar je in Windows 8 de meeste bestaande Windows-programma’s kunt gebruiken (zoals Photoshop en bedrijfssoftware), gaat deze vlieger bij Windows RT niet op. Omdat de desktop-omgeving ontbreekt, kun je deze programma’s niet uitvoeren. In plaats hiervan maak je gebruik van programma’s die binnen de Modern UI-omgeving blijven draaien. Je voegt de programma’s toe via de Windows Store: dit is het enige officiële kanaal om nieuwe programma’s aan Windows RT toe te voegen.

Het succes van Windows RT is dan ook voor een groot deel afhankelijk van de collectie apps in de Windows Store. Daar komt bij dat niet alle apps in de Windows Store geschikt zijn voor Windows RT. Gelukkig is de compatibiliteit wel ver doorgevoerd. Schattingen van het percentage apps dat geschikt is voor Windows RT, liggen rond de 90 procent.

Koop je een Windows RT-apparaat, dan zijn hierop al een flink aantal apps voorgeïnstalleerd. Vergeleken met Windows 8 is de set standaardapps identiek: dit betekent dat er onder meer apps beschikbaar zijn voor e-mail, agenda, contactpersonen en nieuws. Windows RT gaat op dit vlak verder waar Windows 8 ophoudt: zo wordt de RT-versie van het besturingssysteem geleverd met Office 2013.

Office erbij

Windows RT wordt geleverd met Office 2013. Deze editie van Office is geschikt gemaakt voor Windows RT en beschikt over Word, PowerPoint, Excel en OneNote. De bediening is geschikt gemaakt voor touch. De eerste Windows RT-tablets zijn uitgerust met een evaluatieversie. Zodra de tablet verbinding heeft met Windows Update, wordt de definitieve versie direct geïnstalleerd. Hoewel de functionaliteit grotendeels vergelijkbaar is met de desktop-uitvoering van Office, bestaan er toch kleine verschilllen. Zo worden macro’s en invoegtoepassingen niet ondersteund. Ook invoegprogramma’s die niet afkomstig van Microsoft zijn, worden niet ondersteund (denk aan de ondersteuning van Visual Basic for Applications).

Outlook

Wellicht het meest opvallend is de afwezigheid van Outlook voor Windows RT. Standaardapps zoals E-mail, Agenda en Personen worden weliswaar meegeleverd, maar halen het gebruiksgemak van Outlook niet. Op het momenten gaan geruchten dat Microsoft aan een RT-versie van Outlook werkt, maar dit is helaas nog niet bevestigd. De afwezigheid van Outlook maakt ook dat de e-mailintegratie binnen de andere Office-programma’s (zoals de optie ‘Verzenden als bijlage’) niet beschikbaar is. Microsoft zelf raadt aan om de eerdergenoemde e-mail app te openen, handmatig een e-mailbericht te maken en het document bij te voegen. Makkelijk is anders.

SkyDrive

Ook is de integratie met SkyDrive minder ver doorgevoerd dan bij de desktop-versie. Zo kunnen documenten niet automatisch worden gesynchroniseerd tussen de SkyDrive-map en de lokale harde schijf, maar gebruik je de Backstage-weergave om het bestand in SkyDrive te openen en lokaal op te slaan.

Tot slot zijn er nog een aantal andere beperkingen die – afhankelijk van het gebruik – in meer of mindere mate storend kunnen zijn. Wij vinden het zelf jammer dat het niet mogelijk is om audio- en video-aantekeningen op te nemen in de RT-versie van OneNote 2013 (Microsoft raadt aan om deze met een ander programma op te nemen en vervolgens in te voegen). In PowerPoint wordt geen ondersteuning geboden voor het gebruik van Flash in presentaties.

In je organisatie

De grote vraag is uiteraard ook: hoe presteert Windows RT in een bedrijfsomgeving, ten opzichte van Windows 8. Hoe de tablet wordt gebruikt, speelt hierbij een belangrijke rol. Windows RT kan niet worden verbonden aan een bedrijfsnetwerk via een domein. Dit gemis kan voor veel bedrijven de grootste reden zijn om Windows RT links te laten liggen. Een ander belangrijke beperking ten opzichte van Windows 8 is de software. Als je specifieke bedrijfssoftware (‘line of business’-applicaties) gebruikt binnen een desktop-omgeving, ben je gedwongen naar een Modern UI-variant te kijken. 

Dan zijn er nog de licentievoorwaarden van het meegeleverde Office, die duidelijk maken dat de software niet mag worden gebruikt voor commerciële, non-profit of andere ‘inkomsten genererende’ activiteiten. Meteen concluderen dat Office daarmee niet kan worden ingezet, is gelukkig te kort door de bocht. Als de organisatie ook over een commerciële licentie van Office 2013 beschikt, mag de versie van Office 2013 op de Windows RT-tablet alsnog worden gebruikt binnen een zakelijke omgeving. Tot commerciële licenties van Office worden onder meer gerekend Office 365, Office Standard en Office Professional Plus 2013.


De versie van Office 2013 die bij Windows RT komt, mag je alleen gebruiken in een zakelijke omgeving als je al een commerciële Office 2013-licentie hebt.

Succesfactoren

Het succes van Windows RT is – net als bij Windows 8 – ook sterk afhankelijk van de hardwareleveranciers. De acceptatie van Windows RT heeft nog aardig wat voeten in aarde. Eerder dit jaar plaatste Samsung zijn vraagtekens bij de marketingstrategie van Microsoft en meldde het lastig te vinden om de meerwaarde van de RT-versie bij consumenten onder de aandacht te brengen. Overigens levert deze fabrikant met de ATIV Tab ook een Windows RT-tablet. Ook leverancier HP heeft aangegeven zich eerst primair te willen richten op Windows 8-tablets gebaseerd op x86-processoren. Op dit moment bieden onder meer Asus, Dell, Lenovo en Microsoft een Windows RT-apparaat.

Conclusie

Windows 8 of Windows RT? Hoewel ze veel overeenkomsten vertonen, verschillen Windows 8 en Windows RT op essentiële punten van elkaar. Windows RT moet zich mogelijk nog meer gaan bewijzen dan Windows 8. Ben je op zoek naar een tablet met een lange accuduur, goede integratie met het Microsoft-ecosysteem en heb je voldoende aan de apps binnen de Windows Store, dan is Windows RT een reële keuze. Overweeg je Windows RT binnen je organisatie te gebruiken, bepaal dan vooraf aan welke vereisten het besturingssysteem moet voldoen.

De afwezigheid van ondersteuning voor Active Directory en het feit dat de ‘traditionele’ Windows-programma’s (lees: eventuele bedrijfsspecifieke apps) niet worden ondersteund, kan een onoverkomelijke showstopper zijn. Tot slot zal de omvang van de Windows Store een bepalende factor zijn voor het succes van Windows RT, nog meer dan bij Windows 8: geen enkele andere Windows-versie is zo afhankelijk van dit ecosysteem voor de functionaliteit die je ermee in huis haalt, en hoe bruikbaar het uiteindelijk is.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie