En de winnaar is...

Wonderlijke beoordeling beste mobieltje

Jeroen van Onselen
at is het beste mobieltje voor op je werk? De onderzoekers van HMD Global hebben een opmerkelijk antwoord op de vraag wat het beste mobieltje van 2018 is.

Wat is de beste mobiel in 2018 voor het zakenleven? Waar moet een smartphone aan voldoen? Onderzoekers van Nokia deden een uitgebreid onderzoek en trekken een opmerkelijke conclusie.

Belangrijkste aankoopcriteria zakelijke smartphone

Uit de HMD Global 2018 Business Smartphone Purchase Survey blijkt dat de levering van regelmatige en snelle beveiligingsupdates, de beschikbaarheid van OS-upgrades en de mogelijkheid van de smartphoneleverancier om een breed scala aan zakelijke apparaten te bieden de belangrijkste criteria zijn voor bedrijven bij het inkopen van nieuwe smartphones.

'De levering van regelmatige en snelle beveiligingsupdates en OS-upgrades maakt mobiele apparaten veerkrachtiger tegen aanvallen van hackers. Dit betekent dat cyberdefensie begint zodra u een beslissing neemt over de aanschaf van smartphones', aldus Andrej Sonkin, General Manager Enterprise Business bij HMD Global.

Wonderlijke uitkomst HMD Global

De onderzoekers van HMD GLobal 2018 tippen hun lezers wat de beste mobiel is van 2018.

'Alle nieuwe Nokia-smartphones van Nokia 3.1 en hoger maken deel uit van de Android One-familie en de meeste maken ook deel uit van het Android Enterprise Recommended-programma. Alle Nokia Android One-smartphones ontvangen vanaf de lanceringsdatum drie jaar lang maandelijks beveiligingspatches en twee jaar lang OS-upgrades.'

Waarom is het opmerkelijk dat onderzoekers zo'n tip geven voor het beste mobieltje? Omdat HMD Global bij Nokia hoort. Dat doen ze overigens succesvol. HMD Global – the home of Nokia phones – biedt de meest uitgebreide selectie van Android Enterprise Recommended-smartphones op de markt. Het aanbod omvat de high-end smartphones Nokia 8 Sirocco en Nokia 8, de hogere middenklasse modellen Nokia 7 plus en Nokia 6.1, de middenklasse smartphone Nokia 5.1 3G/32GB en de kosteneffectieve Nokia 3.1 3G/32GB.

Zakelijke smartphone grote bedrijven

Interessant is dat de onderzoekers in hun onderzoek naar het beste mobieltje het formaat van het bedrijf in acht nemen. Ongeacht hun grootte zijn bedrijven het in grote lijnen eens over het belang van OS-upgrades als inkoopcriterium. Wat betreft regelmatige en snelle beveiligingspatches en een brede keuze aan bedrijfsapparaten blijkt uit het onderzoek dat er grote verschillen bestaan tussen grote bedrijven met meer dan 500 werknemers en kleine bedrijven met minder dan 200 werknemers. Hoe groter het bedrijf, hoe belangrijker regelmatige en snelle beveiligingspatches worden geacht. Dit geldt ook voor de beschikbaarheid van een brede keuze aan zakelijke apparaten.

Methodologie onderzoek beste mobieltje

Wie in Nederland op zoek is naar het beste mobieltje voor op het werk doet er goed aan te beseffen dat het onderzoek niemand in Nederland heeft ondervraagd.

De HMD Global Business Smartphone Purchase Survey werd in juli 2018 in Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Spanje uitgevoerd door Lightspeed in opdracht van HMD Global. Alle 500 bevraagde inkoopbeslissers zijn volledig verantwoordelijk voor de smartphone-aankopen of delen die verantwoordelijkheid met anderen in de organisatie. Zij vertegenwoordigen kleinere ondernemingen met 51 tot 250 werknemers, middelgrote organisaties met 251 tot 500 werknemers en grote ondernemingen met meer dan 500 werknemers.

Mobiliteit is een belangrijke bouwsteen in de meeste strategieën voor bedrijfstransformatie. Mobiele toegang tot bedrijfsapplicaties en clouddiensten kan de productiviteit van medewerkers verhogen. Smartphones zijn daarom een onmisbaar werkinstrument geworden voor professionals.

BYOD zakelijke smartphone

Volgens de HMD Global 2018 Business Smartphone Purchase Survey voor West-Europa heeft 85% van de bedrijfsorganisaties een BYOD-strategie (Bring Your Own Device) en mogen hun werknemers hun eigen apparaten gebruiken op het werk. Toch is de aanschaf van smartphones een belangrijke kwestie voor bedrijven en de complexiteit ervan mag niet worden onderschat. Inkoopmanagers moeten rekening houden met een groot aantal functies om een smartphonevloot te vinden die niet alleen het meest effectief tegemoetkomt aan de verschillende behoeften van de medewerkers en hun gebruiksvoorkeuren, maar ook in lijn is met het beveiligingsbeleid van het bedrijf.

Volgens IDC kiest de overgrote meerderheid van de inkopers voor Android-apparaten: bijna 80% van alle zakelijke smartphones zijn Android-toestellen*, wat dicht bij het wereldwijde totale marktaandeel van Android van 84%** ligt.

Zelf op zoek naar het beste mobieltje?

Lezers die op zoek zijn naar het beste mobieltje voor op het werk vinden wellicht het artikel onder de link interessant. Het artikel gaat over een smartphone die dit jaar bij een onafhankelijk instituut een prijs in de wacht sleepte voor de beste smartphone voor 2018. Andere methoden om de beste smartphone te vinden zijn onderzoeken van de Consumentenbond.

afbeelding van Jeroen van Onselen

Jeroen van Onselen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jeroen