Worden AirPods en iPhones verboden in Nederland?

Jonas Bloemen
Nederland gaat onderzoeken of het mogelijk is om een wettelijk patiëntgeheim in te voeren. Dat zou slecht nieuws betekenen voor bedrijven als Google en Apple die zich steeds meer richten op zorgtoepassingen. Mocht de wet erdoorheen komen zullen de techgiganten flinke aanpassingen moeten doen.

LEES OOK: Apple Watch waarschuwt voor levensgevaarlijke stoffen

Minister Bruins voor Medische zorg pleit voor een onderzoek. Hij wil voor de zomer weten of zo’n wet haalbaar is. Patiënten moeten de baas zijn over hun eigen medische gegevens, vinden artsen en patiëntenorganisaties. Niet alleen de gegevens in je patiëntendossier moeten beschermd worden, maar ook de data die wordt opgeslagen door allerlei gezondheids-apps op mobiele telefoons en smart-horloges. 

iPhones verboden?

De privacywetgeving zorgt ervoor dat gebruikers duidelijk toestemming moeten geven voor het delen van medische data. Toch wordt er door bedrijven en zelfs door de overheid steeds meer druk uitgevoerd. Zo zeggen overheidsinstanties bijvoorbeeld 'Als wij uw dossier niet zien, krijgt u geen uitkering of keren wij als autoverzekering niet uit'. Een wettelijk patiëntgeheim zal de rechtspositie van Nederlanders versterken, zo wordt gedacht. Minister Bruins zei eerder al dat hij wel wat ziet in het voorstel. De naam 'patiëntgeheim' is bedacht door expert Theo Hooghiemstra, in zijn onlangs verschenen proefschrift.