Wow: maak je eigen computer met Raspberry Pi

Redactie WINMAG Pro
Inmiddels maken we al tientallen jaren gebruik van computers.

De eerste computer ooit, de Colossus uit Engeland, lijkt in de verste verte niet op de laptops en computers die we tegenwoordig gebruiken. De Colossus geeft echter wel een goede weergave van de basis van de apparaten van nu.

Met die kennis in je achterhoofd en met de beste gear van het moment kun je vandaag de dag zelfs je eigen computer maken. Daar hoef je niet eens zo heel veel producten en kennis voor te hebben. Wat je in ieder geval wel nodig hebt is de Raspberry Pi. In dit artikel vertellen we je er meer over en hoe je binnen een paar stappen je eigen computer hebt gemaakt.

Raspberry Pi: wat is het precies en hoe ziet het eruit?

Misschien heb je er al eens van gehoord: de Raspberry Pi. De Raspberry Pi is als het ware een minicomputer die ongeveer even groot is als een pinpas. Daarmee past dit product gewoon in je broekzak. Maar: met alleen een Raspberry Pi ben je er nog niet, want hoewel het printplaatje over alle componenten beschikt die een computer nodig heeft om te kunnen functioneren moet je nog wel het een en ander doen om het item te kunnen gebruiken als computer. De Raspberry Pi heeft een ARM-processor en diverse nodige aansluitingen, dus je kunt met een beetje kennis gewoon aan de slag met het bouwen van je eigen computer.

Het enige wat je hier nog voor nodig hebt, zijn een muis, een beeldscherm en een toetsenbord om er een 'gewone' computer van te maken. Op het plaatje zitten diverse aansluitingen die je kunt gebruiken om dergelijke externe apparatuur aan te sluiten. Denk aan een USB-aansluiting, UTP-poort, micro USB en een HDMI-poort. Naast bovenstaande apparatuur heb je nog wel een micro-SD kaartje nodig omdat de Raspberry Pi geen geheugen heeft. Ook moet je op dat kaartje bepaalde software zetten om je eigen gemaakte computer een besturingssysteem te geven.

Kinderen leren programmeren met behulp van Raspberry Pi

Wat Raspberry Pi zo bijzonder maakt, is dat je voor een hele lage prijs bezig kunt gaan met computers en programmeren. Toen het product in 2012 werd gelanceerd, was het met name bedoeld voor kinderen om ze op een toegankelijke en betaalbare manier enthousiast te maken om te gaan programmeren. Ook had het het doel om mensen in derdewereldlanden kennis te laten maken met computers en alles dat daarbij komt kijken. Dat zijn dan ook de twee grootste doelgroepen van de Raspberry Pi.

Maar: juist omdat het apparaatje zo toegankelijk is, is het ook zeer geliefd bij programmeurs en hobbyisten. Veel mensen vinden het leuk om aan de slag te gaan en van alles te bouwen met behulp van Raspberry Pi. Je kunt er bijvoorbeeld slimme apparatuur mee maken, zoals slimme deurbellen en slimme verlichting. Daarbij leer je op een leuke wijze meer over hoe hardware in elkaar zit en hoe je met bepaalde onderdelen een volwaardige computer kunt bouwen. Inmiddels zijn er meerdere modellen van de Raspberry Pi uitgebracht waarbij het nieuwste model veel krachtiger is dan de vorige exemplaren.

Installeren van een Raspberry Pi: dit moet je weten

Ben je enthousiast geworden en ben je nieuwsgierig naar hoe het is om je eigen computer te bouwen? De kosten van een Raspberry Pi anno 2022/2023 schommelen tussen de € 100 en € 180, afhankelijk van het model waarvoor je gaat. Dat is in ieder geval veel voordeliger dat het aanschaffen van een nieuwe computer of laptop. Het is aan te raden om een case bij je Raspberry Pi te bestellen; dit soort behuizing zorgt voor bescherming tegen stof en schade. Zo'n case heb je al voor een paar tientjes. Je krijgt het printplaatje zelf kant-en-klaar, dus inclusief poorten, processor, jack, bluetooth en andere aansluitingen.

Zoals je hierboven kon lezen, heb je een micro sd-kaart nodig om je Raspberry Pi draaiende te krijgen. Op die sd-kaart moet je zelf een besturingssysteem zetten; ook kun je kiezen voor een sd-kaart waar zo'n systeem al op staat. Je hebt de keuze uit allerlei soorten besturingssystemen, waaronder Raspbian, Arch Linux, Pidora en Windows 10 iOT Core. Deze kun je via het internet downloaden en op je sd-kaartje zetten. Vervolgens stop je de micro sd-kaart in de Raspberry Pi en je sluit externe apparatuur aan. Voilà: je hebt je eigen computer gebouwd met Raspberry Pi. Eenvoudiger kan het bijna niet. Via de zoekmachine vind je meer informatie over wat je nog meer met een Raspberry Pi kunt.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie