Zelf een PC samenstellen? Wij testen de Shuttle DH370

Geert van der Klugt
We bespreken met regelmaat de voordelen van virtualisatie. Met reden. Kostefficiënte speelt een centrale rol in het optimale opzetten en beheren van werkplekken, maar voor een optimaal gebruik van budget ben je niet overgelaten aan de cloud. Zelf een PC samenstellen is makkelijker en voordeliger dan ogenschijnlijk lijkt.

Een barebone PC bestaat uit een koelingssysteem, een moederbord, de systeemkast en elektrische voeding. Wil je zelf een PC samenstellen, dan wordt daarmee het meest technische werk – namelijk de samenstelling van deze componenten – uit handen genomen. Bovendien is de compactheid van de Shuttle DH370 (een barebone) niet tot nauwelijks te evenaren. Wij testen het apparaat, om te achterhalen of deze toepasbaar is voor de opzet van meerdere werkplekken.

Shuttle DH370

In grote lijnen zoeken we naar één kwaliteit: schaalbaarheid. Mocht je de opdracht krijgen om een tiental werkplekken te voorzien van een PC, dan moet de juiste keuze klaar als dag zijn. Dé optimale werkwijze hangt af van omstandigheden – zodanig, dat een enkel artikel té weinig ruimte biedt voor een benadering van de beschikbare methodes. Daarom wegen we de Shuttle DH370 niet op tegen cloudmogelijkheden en bepalen we uitsluitend of een barebone, in dit geval de DH370, voordeliger is dan een eigen samenstelling van moederbord, koeling en PSU.

LEES OOK: Review: ASUS ZenBook Pro 15

De DH370 biedt met zijn H370-chipset een thuis voor Intel LGA1151v2-processoren. Daarmee heb je de mogelijkheid voor aansluiting van 8th Generation Intel Core i7, -i5 en -3-processoren. Geïntegreerd zijn Intel UHD graphics en 4K-support, met de mogelijkheid voor aansluiting van tot en met drie Ultra HD-displays. De 2,5” bay staat een HDD of SSD toe en de modulegleuven bieden ruimte voor maximaal 32GB aan RAM-geheugen, verspreid over twee modules. Koelingssysteem is inclusief. Een volledig overzicht van verbindingsmogelijkheden en overige specificaties vind je op de website.

Na het aansluiten van de volgende componenten is de DH370 bruikbaar.
 

  • Core i7, i5, of i3 Pentium/Celeron-processor.
  • 2,5” HDD of SSD.
  • Twee RAM-modules, maximaal 16GB per.
  • Windows 10 of Linux.

Vergelijk de aankooplijst met die van een volledige zelfgebouwde PC en het verschil is aanzienlijk. Het berekenen van nodige koeling is vatbaar voor menselijke fout: met zijn geïntegreerde ‘heatpipe’-koelsysteem sluit de DH370 dit uit. Door het toestaan van de recentste generatie Intel-processoren levert zijn compacte formaat niet in op prestaties: toepassing kan op uiteenlopende werkvloeren, van callcenters en casino’s tot ziekenhuizen en scholen.

Werkplekbeheer

Mits je de compatibele componenten op orde hebt, is het apparaat uit den doos vlot configureerbaar – al helemaal in vergelijking met een volledig eigen samenstelling. Heeft de DH370 daarmee relevantie voor de werkplekbeheerder? Ja. In samenhang met het bovengenoemde levert Shuttle een kostefficiëntie oplossing voor het samenstellen van één of meerdere PC’s. Zijn compactheid is door custom builds ongeëvenaard, en de inclusie van een koelingssysteem en moederbord neemt legio aan kopzorgen weg.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert