Design thinking inventariseert de wensen van de appgebruikers

Zo maak je met design thinking de beste app (zoals die van ABN AMRO)

Marc Boersma
In het verleden kwam het onnodig vaak voor dat ontwikkelprojecten van apps mislukten. Ondanks dat er agile technieken werden toegepast, werd het aspect van design thinking over het hoofd gezien, dat voor de mislukking zorgde. Het is dan ook beter om design thinking en agile technieken met elkaar te combineren.

Met design thinking worden de wensen van de gebruikers van een app in kaart gebracht. Denk hierbij aan wensen op het gebied van werkprocessen- en patronen. De aspecten die voortvloeien uit de wensen koppelt design thinking aan de benoeming van problemen en behoeften waar de gebruikers mee zitten. Om de problemen en behoeften in beeld te brengen, wordt er onder andere gebruik gemaakt van brainstormen en mind mapping en andere tools. De combinatie van diverse tools zorgt ervoor dat de ontwikkeling van de app uiteindelijk succesvol kan zijn.

Het resultaat kun je zien bij voorbeeld de Rabobank-app, de ABN AMRO-app en de ING-app.

Daarover straks meer.

Design thinking

Design thinking bestaat uit een flexibele opzet. Daardoor is er tijdens het ontwikkelproces ruimte om eerdere genomen beslissingen aan te passen of voor nieuwe oplossingen te kiezen die bij aanvang van het ontwikkelproces nog niet in beeld waren. 

Door de flexibiliteit van design thinking wordt het mogelijk om met voorbeelden van applicaties (bijvoorbeeld prototypes) feedback op het functioneren van de applicatie te verzamelen. Die feedback kan worden meegenomen in het vervolg van het ontwikkelproces. Maar ook nadat het product is opgeleverd biedt design thinking het voordeel dat de basis van het product goed is en voldoet aan de wensen, maar onderdelen achteraf nog zijn aan te passen. Onder andere ABN AMRO maakt dankbaar gebruik van de combinatie van agile en design thinking, waardoor het klantcontact via mobiele devices steeds kan worden aangepast aan de nieuwe wensen van de gebruikers. Het resultaat is een onwijs goede ABN AMRO app.

Ontwikkelplatform

Naast de projectaanpak heeft het ontwikkelplatform waarmee de applicatie wordt gemaakt ook een grote invloed op het succes van een app. Daarbij is het aan te raden om te kiezen voor een low-code ontwikkelplatform. Hierdoor kunnen softwareontwikkelaars en gebruikers beter met elkaar communiceren. Dat komt doordat low-code ontwikkelplatformen de discussie over technische taal weghaalt, zodat de communicatie gemakkelijker wordt. 

Daarnaast is het aan te raden om een ontwikkelteam samen te stellen dat uit diverse functies bestaat zoals agile experts, business, design en een low-code developer.

Meer lezen?

ABN AMRO is niet de enige bank door agile en design thinking steeds betere apps maakt. Ook ING en de Rabobank maken grote stappen. 

ABN AMRO app

Rabobank app

ING app

 

afbeelding van Marc Boersma
Door: Marc Boersma

Marc Boersma | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Marc