Zo vind je de notebook die het beste bij jou past in 4 stappen

Ruben den Boer
Ben jij op zoek naar een nieuwe notebook? Dan ben je er waarschijnlijk al achter gekomen dat het aanbod enorm is. Sterker nog, je zou kunnen spreken van een ware wildgroei op de notebook-markt. De vraag is dan ook niet hoe je een notebook vindt, maar hoe je de notebook vindt die perfect bij jou past.

Een notebook is een laptop die bijzonder licht, dun en over het algemeen draagbaar is. Aangezien ook ‘reguliere’ laptops steeds dunner en lichter worden, is de grens tussen laptops en notebooks de afgelopen jaren echter vervaagt. Ook als we naar recente modellen kijken is het lastig om te zeggen of het om een laptop of een notebook gaat. 

LEES OOK: MKB Best Choice Awards 2018: HP Spectre 13

Je bent dan ook niet de enige die door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zetten wij een aantal tips op een rijtje waarmee jij de notebook vindt die perfect bij jouw behoefte aansluit.  

1. Bedenk waar je notebook aan moet voldoen

Voordat je op zoek gaat naar de perfecte notebook is het belangrijk dat je je behoefte op een rijtje zet. Bedenk je eens goed waar je je notebook voor gaat gebruiken en waar deze aan moet voldoen. Ga je hem alleen thuis gebruiken, of is hij voor zakelijk gebruik? Ga je er veel me reizen, of blijft de notebook voornamelijk op dezelfde plek? Heb je veel denkkracht nodig, of is een stijlvol ontwerp heel belangrijk voor je? 

Als je een lijst met behoeften en doelen hebt opgesteld is het tijd om deze lijst op te delen in twee categorieën: dingen die je moet hebben, en dingen die leuk zouden zijn om te hebben. Nu heb je als het goed is een lijst met need to have’s en nice to have’s. Het enige wat je dan nog rest is om je budget te bepalen en je bent klaar om op zoek te gaan. 

2. Doe online research

Vervolgens is het tijd om online research te doen. Waar dat eerst zoeken naar een speld in een hooiberg was, kun je nu dankzij je lijst met eisen heel gericht zoeken. De kans is groot dat de keuze opeens een stuk beperkter wordt. In deze fase van je zoektocht is het het makkelijkst om gebruik te maken sites waar je het aanbod van verschillende merken en retailers kunt bekijken. 

LEES OOK: Review: HP Elitebook 1050 G1

Uit de modellen die over zijn kies je vervolgens een top drie van notebooks die het beste aansluiten bij jouw behoeften en wensen. Op dit punt kun je op twee manieren verder gaan. 

3. Je favoriete notebook kiezen

Ten eerste kun je vanuit het gemak en comfort van je eigen huis de voor- en nadelen van de drie overgebleven notebooks naast elkaar leggen. Als je dit gaat doen, raden wij je aan gebruik te maken van online reviews hier worden vaak ook de voor- en nadelen van een apparaat genoemd wat jouw zoektocht weer een stukje makkelijker maakt. Als je alle voor- en nadelen hebt verzameld is het simpelweg een kwestie van de nadelen van de voordelen aftrekken en kijken welk notebook met de meeste voordelen overblijft. 

Ten tweede kun je ook opzoek gaan naar retailers met fysieke winkels waar je de notebooks in het echt kunt zien. Dit kost iets meer tijd, maar hierdoor krijg je wel een beter beeld van hoe de notebook er echt uitziet en hoe deze aanvoelt. Ben jij bereid echt diepgravend onderzoek te doen voordat je tot aankoop overgaat? Dan kun je natuurlijk beide technieken gebruiken om tot de beste keuze te komen. 

4. De perfecte notebook kopen

Als het goed is heb je nu je oog op de notebook die perfect bij jouw behoeften en wensen aansluit. Dan is er nog maar één stap te gaan: je nieuwe notebook kopen. Let hierbij goed op waar je je notebook koopt, de prijzen kunnen immers ver uiteen lopen tussen retailers. Daarnaast is het ook belangrijk dat je naar de garantievoorwaarden kijkt, ook die kunnen namelijk enorm verschillen. Als je de perfecte retailer hebt gevonden kun je tot aankoop overgaan en staat je nog maar één ding te doen: genieten van je perfecte notebook. 

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben