Cybercriminelen richten vizier op de zorgsector

Zorgsector makkelijk target voor cybercriminelen

Jeroen van Onselen
Het is onthutsend en misschien zelfs wel schokkend. Het is McAfee gelukt lichaamsdelen van patiënten te achterhalen en uit te printen. Het lijkt erop dat de zorgsector zijn security niet op orde heeft.

Bovenstaande lead leest als een bladzijde uit een inktzwart verhaal van Philp K. Dick's Bladerunner of Minority Report. Was het maar zo; de inleiding maakt deel uit van de keiharde constatering van een van de grootste computerbeveiligingsbedrijven ter wereld.

“De zorgsector is een waardevol doelwit voor cybercriminelen die geld belangrijker vinden dan ethische grenzen”, zegt Christiaan Beek, Lead Scientist en Senior Principal Engineer bij McAfee in een alarmerend persbericht dat vandaag is verschenen.

Explosieve stijging aantal aanvallen

De cijfers liegen er niet om. Het aantal aanvallen op de zorgsector is in 2017 wereldwijd met 210% toegenomen, valt te lezen in McAfee Labs Threats Report: March 2018.

Zorg gaat laks om met veiligheid

Oorzaken? Onderzoek van McAffee suggereert dat zorgorganisaties zich niet houden aan best practices op het gebied van beveiliging. Ook worden kwetsbaarheden in medische software vaak niet gedicht.

Privacygevoelige beelden slecht beveiligd

De gevolgen laten zich raden. Iets wat nooit mag gebeuren is nu toch gebeurd. Ingenieurs van McAfee kwamen bij gevoelige medische informatie. Lees: privacygevoelige medische beelden.

Verder in het rapport:

  • Acht nieuwe cyberdreigingen per seconde
  • In 2017 wereldwijd 210% toename van securityincidenten binnen de zorgsector
  • Bestand loze malware die gebruikmaakt van Microsoft PowerShell in Q4 2017 gegroeid met 267%
  • Cybercriminelen richten zich steeds vaker op cryptovaluta

Meer verontrustende informatie in de infographic en dit rapport (bron: McAfee).

Leer je devices te beveiligen van marktleider Cisco

Er is de laatste jaren kilometers aan papier geschreven over het beveiligen van je netwerk. Leer onder de link de best practises van marktleider Cisco.

afbeelding van Jeroen van Onselen

Jeroenvan Onselen | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanJeroen