8 miljard dollar in insurtech-markt

Acht miljard dollar aan investeringen in de insurtech-markt

Redactie WINMAG Pro

De insurtech-markt noteerde in 2022 8 miljard dollar aan investeringen via 470 deals. 2022 is daarmee de op één na beste periode ooit.

Dit is de belangrijkste conclusie uit het rapport Insurtech Global Outlook 2023 van technologieconsultant NTT DATA. Hierin worden de huidige en toekomstige situatie van de verzekeringssector onderzocht en worden de vijf uitdagingen, waarmee de insurtech-sector wordt geconfronteerd, geanalyseerd. Dit gaat om duurzaamheid, cybersecurity, intelligent distribution, on-demand verzekeringsmodellen en de betrokkenheid van bedrijven na de maatschappelijke veranderingen van de afgelopen jaren.

Beste jaren ooit in de insurtech-markt

2021 werd gekenmerkt door grote ontwikkelingen in de traditionele sector, met een investeringsvolume van 11 miljard dollar. Daarmee is 2021 het beste jaar ooit. 2022 was wederom een zeer goed jaar en komt met 8 miljard dollar op de tweede plek, ondanks dat er 28 procent minder is geïnvesteerd. Redenen hiervoor zijn onder meer de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie en de stijgende rentetarieven.

Technologische ontwikkeling

De verzekeringssector maakt een ongekende evolutie door, en maakt steeds vaker gebruik van technologie. Volgens het rapport zijn er in feite vier technologieën die in 2022 een bijzondere groei hebben doorgemaakt en die kenmerkende uitdagingen in de verzekeringssector oplossen: API-integratie, analytics, predictive analytics en gezondheidsdiagnostiek. Dit laatste is een technologie die gezondheidsgegevens en analytics gebruikt om huidige en nieuwe gezondheidsuitdagingen aan te pakken. Hierdoor worden personalisatie en besluitvorming in processen verbeterd.

Ebrahim Afennas, Insurance Director bij NTT DATA: "De insurtech-markt heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt, zelfs te midden van wereldwijde, sociaaleconomische onzekerheid. Het rapport wijst uit dat klimaatverandering, aanhoudende inflatie en politieke instabiliteit de samenleving en de economie hebben beïnvloed. Hierdoor is er een behoefte ontstaan aan verzekeringsoplossingen die prioriteit geven aan veiligheid en efficiëntie. Daarmee is de sector in staat nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden. Denk daarbij aan cybersecurity, duurzaamheid en intelligent distribution. Dit laatste omvat het gebruik van geavanceerde technologieën zoals sensoren, geautomatiseerde systemen en AI om het distributienetwerk te beheren en efficiënter te maken. Eén van de meest opmerkelijke toepassingen van technologie in de verzekeringssector is bijvoorbeeld de mogelijkheid om het risico van natuurrampen te voorspellen en te beperken. Zo kunnen mensenlevens, eigendommen en middelen worden beschermd.

Een belangrijke conclusie die getrokken kan worden uit de Insurtech Global Outlook 2023 is dat grote maatschappelijke en economische transities vragen om nieuwe verzekeringsoplossingen. Partijen zullen zich moeten wenden tot innovatieve technologieën om een passend antwoord te formuleren op deze uitdagingen. 

Lees hier meer over: Nieuws

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie