Altaro Office 365 Backup review: stelt corebusiness veilig, zonder gedoe

Geert van der Klugt
Eerder in 2019 introduceerde Altaro Office 365 Backup. Een waardige toevoeging aan een gerenommeerd repertoire. Velen zijn bekend met de kwalitatieve VM backup-oplossingen voor Hyper V en VMware. Op eenzelfde kwaliteit rust de nieuwe Office 365 backup-oplossing, zo blijkt, na een uitgebreide test.

Altaro Office 365 Backup review

Voordat we de gebruiksgemakkelijke configuratie aanhalen, is het belangrijk te weten wát het product voor jou en jouw klanten betekent. Office 365 bundelt tal van handzame zakelijke toepassingen, waaronder Skype (inmiddels een UC-waardige oplossing), cloudopslag en de welbekende productreeks waarmee Microsoft al jarenlang tekstbewerking, presentatie en data-werkzaamheden domineert. Waarom Microsoft daarbij geen volledige backup-oplossing levert? Niet zeker, maar dat maakt het belang er niet minder om.

LEES OOK: Review | Altaro VM Backup V8

Verwijder je per ongelijk een gebruiker, dan is dit definitief, de mailbox onherstelbaar. Het netwerk pikt de handeling op en je bent de gegevens en configuraties kwijt. Malware en virussen vinden ook in Office 365 een weg. Ondersteun je jouw corebusiness grotendeels met Office 365, dan zijn er weinig betere instappunten voor ongewenste intrusies. Mocht het programma aangetast worden, dan biedt een backup de mogelijkheid te herstellen.

Sabotage van binnen gebeurt vaker bij bedrijven dan gedacht. Mocht een (ex-)werknemer de vrijheid nemen om te sjoemelen met data, dan biedt een backup uitzicht. Meldingswaardig is dat een backup voor Office 365 eveneens toe te passen is op Microsoft Exchange-data. Werkt een bedrijf met een mengelmoes aan data, verspreid over beide systemen, dan is een enkele migratie naar Office 365 en backup via Altaro voldoende om de gehele lading veilig te stellen.

Gebruiksgemak

In het verleden testten we Altaro VM Backup. De configuratie bleek modern: snel, gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Altaro Office 365 Backup doet op dat gebied niet onder. De software draait in de cloud en is bereikbaar vanuit de browser. Na een koppeling van de Office 365-organisatieaccount (enkele login en akkoord) ben je gereed. Altaro verzorgt de backups automatisch, plannen hoeft niet. E-mails en bijlage, kalenders, contacten en (gezamenlijke) inboxes vallen onder de mogelijkheden. De kopieën worden opgeslagen in de cloud, verzorgd door Altaro en deel van de service. Data wordt opgeslagen vanaf het moment dat de configuratie is voltooid.

Kopieën zijn overzichtelijk te vinden in de zijbalk, onder Mailbox Backups. Voor zowel het herstellen van enkele e-mails als volledige mailboxes kies je een Office 365-account, een gebruiker en een kopie in de gewenste periode. Vervolgens heb je de mogelijkheid om de data te exporteren als .PST, .ZIP of direct terug te zetten in de mailbox van een gebruiker naar wens.

Altaro Office 365 Backup is een zekere aanrader. Alternatieven doen zich aan, maar het gebruiksgemak en de volledigheid van Altaro is exclusief. Zelf ervaren kan, want de dienst is volledig bruikbaar voor een probeerperiode van 30 dagen. Een volledig overzicht van prijzen en contactinformatie vind je hier.

Verdere informatie vind je op www.altaro.com/office-365-backup/.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert