In gebieden zonder breedband kiezen bedrijven voor internet via satelliet

Alternatief voor kabel, glasvezel en DSL: internet via de satelliet

Redactie WINMAG Pro
In Nederland zijn er gebieden te vinden waar breedbandinternet nog steeds onvoldoende beschikbaar is. Bedrijven in deze gebieden kunnen overwegen om internet via de satelliet af te nemen. Hoe werkt het, wat zijn de voor- en nadelen en wat heb je ervoor nodig om je bedrijf via de satelliet met het internet te verbinden?

Om via de satelliet te internetten heb je een schotel met een iLNB nodig. De afkorting iLNB staat voor interactive Low Noise Block en dat is de zend- en ontvangstkop die is gemonteerd op de schotel. Door een extra LNB op de schotel te plaatsen, is het ook mogelijk om televisiezenders te ontvangen, maar dit is voor bedrijven over het algemeen minder interessant. Daarnaast heb je ook een speciaal modem nodig om via de satelliet te kunnen internetten. 

Latency 

Internetten via de satelliet brengt wel een kleine latency (vertraging) tussen de 700 ms (Tooway) en 850ms (Astra2Connect) met zich mee. Dat komt door de enorme afstanden die worden overbrugd. Op het moment dat je een pagina opvraagt, gaat het verzoek via jouw schotel naar de satelliet die hoog boven de aarde hangt. De satelliet stuurt jouw verzoek weer door naar een grondstation, waar een datacenter staat dat verbonden is met het internet.

Een server in dit datacenter vraagt de internetpagina op en stuurt deze via het grondstation weer naar de satelliet, die hoog in de ruimte zweeft. De satelliet stuurt de door jouw opgevraagde pagina weer naar beneden, waar jouw schotel staat. De satellietmodem verstuurt de pagina naar jouw computer, waarna de informatie op het computerscherm te zien is. Vanwege de vertraging is het bijvoorbeeld niet aan te bevelen om online games in groepsverband te spelen. Voor de overige internettoepassingen zoals browsen en bestanden downloaden zal je weinig tot niets van de vertraging merken. 

Footprint 

Internet via de satelliet is overal in Nederland beschikbaar. Een satelliet heeft een dekkingsgebied die we een footprint noemen, en bestrijkt doorgaans een groot deel van Europa. Dat betekent dat je het abonnement voor internet via de satelliet ook in het buitenland kunt gebruiken. Voor een meerprijs is het ook mogelijk om via jouw eigen schotel te telefoneren. Deze vorm van communicatie moet je niet verwarren met satelliettelefoons. Dit zijn speciale telefoons die rechtstreeks communiceren met een satelliet die hoog in de ruimte hangt. 

Installatie 

De schotel kun je plaatsen op een plat dak of op de grond in de tuin. De schotel moet vrij zicht hebben om met de satelliet te kunnen communiceren. Ook is het belangrijk om de schotel stevig te monteren. Een schotel vangt veel wind en moet ook een flinke storm kunnen doorstaan. Een schotel alleen monteren is niet voldoende.

De schotel moet ook worden uitgericht om goed contact te maken met de satelliet. Het uitrichten is een specialistisch werkje. Je kunt hiervoor een specialist inhuren die dit klusje voor jou kan klaren. Hij kan dan ook de installatie van het modem en de achterliggende bekabeling voor zijn rekening nemen. Om te kunnen internetten via de satelliet, heb je een speciaal modem nodig. 

Astra2Connect en Tooway 

Met betrekking tot internet via de satelliet heb je de keuze uit verschillende providers, waaronder Astra2Connect en Tooway. Astra2Connect maakt gebruik van de Astra-satelliet en de provider Tooway geeft toegang tot het internet via de Eutelsat-satelliet. Beide providers bieden een startpakket bestaande uit onder andere een schotel, een iLNB, een of meer coaxkabels en een modem. Daarvoor betaal je eenmalig enkele honderden euro’s. Het is ook mogelijk om zelf elders alles te kopen wat je nodig hebt om via de satelliet te internetten. 

Maandelijkse kosten 

Bij Astra2Connect kun je downloaden met een maximale snelheid van 20 Mbit/s en uploaden met maximaal 2 Mbit/s. De registratiekosten bedragen € 25,- per jaar en de contractperiode is 1 jaar. De maandelijkse kosten zijn afhankelijk vande hoeveelheid data die je per maand verbruikt. Een pakket met een databundel van 50 GB kost € 72,91 per maand. Het uploadvolume bij deze maandprijs bedraagt 8,5 MB. Bij het bereiken van de datalimiet krijg je een inlogpagina te zien om een extra databundel te kopen. Het is bij Astra2Connect niet mogelijk om data naar de volgende maand mee te nemen.

Kies je voor de optie Freezone voor € 12,68 per maand, dan kun je tussen 23.00 en 7.00 uur onbeperkt downloaden. Het is daarom slim om synchroniseren en versturen van grote bestanden in de nacht te doen. De optie Freezone is niet mogelijk bij het goedkoopste pakket met een downloadbundel van 5 GB. Kies je voor het zakelijke pakket van Tooway, dan kun je bijvoorbeeld via de aanbieder Tweeweginternet.nl een abonnement afsluiten. Voor het pakket van € 107,50 per maand krijg je een maandelijks datavolume van 40 GB. De downloadsnelheid bij dit pakket varieert tussen de 22 en 30 GB en je kunt met een snelheid van 6 Mbits/s uploaden. Na verbruik van de maandelijkse databundel bedraagt de up- en downloadsnelheid slechts 256 kbits/sec. Deze internetsnelheid is hoog genoeg om internetpagina’s te bezoeken en e-mailberichten te versturen. Voor € 25,- per maand extra kun je tussen 24.00 en 6.00 uur onbeperkt up- en downloaden zonder extra kosten. Ook is het mogelijk data bij te kopen om de snelheid te herstellen; dit worden volume boosters genoemd en ze zijn verkrijgbaar in losse gigabytes tot bundels van 100 GB. Vanwege de hoge prijs is dit alleen geschikt voor incidentele overschrijdingen van de databundel. 

Toepassingen

Niet alleen bedrijven maken gebruik van internet via de satelliet. We zien in dit verband ook toepassingen in de scheepvaart en tijdens calamiteitenen evenementen.

Scheepvaart

Schepen hebben vanzelfsprekend geen vaste aansluiting met het internet. Ook internetconnectiviteit via 4G is niet altijd mogelijk. Veel schepen hebben tegenwoordig ook een satelliet aan boord om via het internet te communiceren. Doordat het schip zich verplaatst, moet de satelliet voortdurend worden uitgericht op de satelliet. Dat gebeurt automatisch via een motortje dat de schotel steeds weer in de juiste positie brengt om met de satelliet te kunnen communiceren. 

Evenementen

Ook bij evenementen in afgelegen gebieden waar geen breedbandinternet voorhanden is, kan internet via satelliet uitkomst bieden. Een zend- en ontvangstschotel is binnen een uur opgesteld en uitgericht op de satelliet. Via deze schotel kunnen bezoekers en medewerkers van het evenement connectie maken met het internet. 

Calamiteiten

In het geval van calamiteiten, zoals een ramp, kan het mobiele communicatienetwerk via 3G en 4G overbelast raken, waardoor hulpverlenende organisaties niet meer kunnen communiceren. Door lokaal een schotel neer te zeten, kan er voor de hulpverleners een tijdelijke breedbandinternetverbinding worden opgezet. 

Conclusie 

Voor gebieden waar geen breedbandinternet via kabel, dsl of glasvezel beschikbaar is, blijkt internet via de satelliet een prima alternatief te zijn. Je dient wel rekening te houden met een eenmalige investering van enkele honderden euro’s voor de aanschaf van een schotel en verwante hardware. De maandelijkse kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid dataverkeer die je verbruikt.

Onbeperkt dataverkeer is vooralsnog niet mogelijk en de topsnelheden die je haalt bij een reguliere breedbandverbinding zijn voorlopig nog niet mogelijk bij internet via de satelliet. Bedrijven die op zoek zijn naar een back-up voor de bestaande kabel-, dsl- of glasvezelaansluiting kunnen internet via de satelliet overwegen. Niet alleen bedrijven maken gebruik van internet via de satelliet. We zien in dit verband ook toepassingen in de scheepvaart en tijdens calamiteiten en evenementen. 

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie