'Amazon betaalde geen belasting over 9,9 miljard euro'

Jordi Smit
Amazon maakte afgelopen jaar een omzet van 9,9 miljard euro, maar heeft daar geen cent belasting over betaald. Dat blijkt uit een rapport van het Institute on Taxation and Economic policy (ITEP).

Maatregel Trump in voordeel Amazon

Amazon betaalt geen belastingen, vanwege een maatregel van de Amerikaanse president Donald Trump. Die keurde een reeks belastingverlagingen goed voor bedrijven. Volgens de ITEP zou de ‘Taks Cuts and Jobs Act’ bovendien niet alleen de belastingen van bedrijven doen zakken van 35 naar 21 procent, maar zou die ook 'een aantal achterpoortjes' open hebben gelaten 'die het winstgevende bedrijven toelaat om geen belastingen te betalen op bijna de helft van hun winst, zowel op federaal niveau als op het niveau van de staat'.

Reputatie Amazon

Overigens heeft het bedrijf wel een reputatie wat betreft belastingen. Zo ontstond een golf van protest toen bekend werd dat Amazon een aanzienlijke belastingvermindering zou bekomen als het een hoofdkwartier zou bouwen in Long Island City, New York. Als gevolg daarvan annuleerde het bedrijf gisteren zijn plannen.

LEES OOK: Werken bij Amazon: een ware hel

Reactie Trump

Gek genoeg reageerde Trump er zelf afgelopen jaar kritisch op toen bekend werd dat Amazon geen belastingen hoeft te betalen. 'In tegenstelling tot anderen betaalt Amazon weinig of geen belastingen aan de staat of lokale overheden. Het gebruikt wel onze post om pakjes te leveren (en berokkent daar de Verenigde Staten enorme schade mee). Daarbovenop zorgen ze ervoor dat de zaak van vele duizenden retailers failliet gaat', Twitterde hij.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi