Apple werkt aan encryptie die volgen smartphones lastiger maakt

Jordi Smit
Apple werkt aan een nieuwe privacymaatregel die het volgen van een mobiele telefoon via een zogenoemde 'Stingray'-antenne lastiger zal maken. Met behulp van encryptie wil Apple het gebruik van dergelijke antennes te slim af zijn.

Versleutelen middels encryptie

Het patent van Apple schetst een manier om de connectie tussen de telefoon en de zendmast te versleutelen middels een encryptie. De identiteit van de telefoon is dan pas te zien wanneer het signaal een andere telefoon bereikt. Dat zou het gebruik van Stingrays moeilijker maken. Het gaat om een patent dat in 2017 is aangevraagd. Het is nog niet bekend of Apple daadwerkelijk van plan is om gebruik te maken van encryptie.

Stingray-apparaten

Stingray-apparaten, ook wel IMSI-catchers genoemd, doen zich voor als telefoonantenne. Mobiele telefoons zoeken automatisch een verbinding met de Stingray, waarna de gebruiker van de Stingray identificerende informatie kan zien over de telefoon, waar die telefoon zich bevindt, en naar wie deze berichten stuurt. Door alle telefoons in een bepaald gebied te 'vangen', kan een Stingray grote hoeveelheden data binnenhalen. De technologie wordt wereldwijd door zowel hackers als de politie gebruikt.

LEES OOK: 5G telefoons komen eraan

Airpods vs Galaxy Buds

Eind 2016 introduceerde Apple haar nieuwste draadloze oordopjes: de Airpods. Tegenwoordig zijn de oortjes immens populair. Nu is ook Samsung met een variant gekomen; Galaxy Buds. Airpods versus Galaxy Buds: de verschillen.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi