Bluetooth 5.1: Bluetooth anno 2019

Redactie WINMAG Pro
Sinds 28 januari is Bluetooth 5.1 beschikbaar voor ontwikkelaars. Is er echter nog een plek voor Bluetooth in de snel veranderende markt van draadloze communicatie? Of zal de oude technologie het moeten afleggen tegen 5G, NFC en andere moderne communicatievormen?

Bluetooth heeft de afgelopen 20 jaar de harten van zowel ontwikkelaars als consumenten veroverd. De introductie van de technologie in 1998 viel bijna gelijk met de opkomst van mobiele telefonie, wat ervoor zorgde dat ontwikkelaars van mobiele software gretig gebruikmaakten van de nieuwe draadloze communicatiemanier. Het is dus niet zo gek dat veel mensen bluetooth zullen associëren met hun (oude) mobiele telefoons.

Of je je muziek nu wilde afspelen via een draadloze koptelefoon, of contacten wilde delen met vrienden en collega’s: Bluetooth was je beste vriend. In veel gevallen kan de technologie overigens nog steeds worden ingezet voor die doeleinden, maar de alleenheerschappij van Bluetooth krijgt steeds meer weerstand te verduren.

Beperkingen van Bluetooth

De afgelopen jaren is er namelijk veel veranderd in de manier waarop we draadloos met elkaar communiceren. Daarmee is ook onze relatie met Bluetooth drastisch veranderd. Waar Bluetooth vroeger de manier was om allerhande zaken met elkaar te delen, wordt dat nu amper nog gedaan. We delen meer dan ooit, maar nog nooit werd er zo weinig gedeeld via Bluetooth.

Dat komt door één belangrijke beperking van Bluetooth: de technologie is gebonden aan locatie. De meeste Bluetooth-verbindingen functioneren alleen binnen een maximale straal van tien meter. Bovendien kunnen vaste materialen het signaal verzwakken, of zelfs blokkeren. Een nummer delen met een vriend op een feestje is dus geen probleem, maar vanuit huis een document versturen naar je collega op kantoor - met Bluetooth ronduit onmogelijk.

5G

Al vrij snel werden deze functionaliteiten overgenomen door draadloos internet. Toen de dekking in Nederland en Europa steeds dichter werd, 3G werd vervangen door 4G en mobiele internetbundels steeds betaalbaarder werden, kwam draadloos bestanden delen snel binnen handbereik. Zeker met de opkomst van smartphones, apps en clouddiensten wordt het steeds makkelijker om zaken met elkaar te delen, waar we ook zijn.

Wat dat betreft ziet de toekomst er niet rooskleurig uit voor Bluetooth. Nu er steeds meer apparaten en diensten komen die volledig op de cloud draaien (denk aan de Chromebooks en Google Drive) is het geen enkel probleem meer om bestanden en gegevens met elkaar te delen. Op dat punt heeft Bluetooth dus niet veel meer te bieden.

NFC

Er zijn echter ook genoeg functionaliteiten die je juist op locatie wilt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het afspelen van muziek via een externe speaker, draadloos betalen of het interacteren met advertentiezuilen. Hier heeft bluetooth toch zeker nog wel veel te bieden? Ja en nee. Deze functie is namelijk grotendeels overgenomen door Near Field Communication (NFC). Dit is de technologie die je tegenwoordig ook in je bankpas vindt en contactloos betalen mogelijk maakt.

NFC heeft echter een veel kleinere actieradius dan Bluetooth, namelijk zo’n vier centimeter. Dit maakt dat je bijvoorbeeld wel muziek kan afspelen via een externe speaker als je je smartphone bovenop legt, maar dat de verbinding verbroken wordt zodra je je telefoon oppakt. Niet zo gek dus dat veel ontwikkelaars Bluetooth prefereren ten opzichte van NFC in deze situaties.

Bluetooth 5.1

Net zoals 5G en NFC is ook Bluetooth echter altijd in ontwikkeling, sinds 28 januari is versie 5.1 van de software beschikbaar. Die update brengt een hele interessante nieuwe functie met zich mee: richting-herkenning. Voor 5.1 kon Bluetooth alleen bepalen of er een apparaat in de buurt was en een tot op de meter nauwkeurige schatting maken van de afstand tussen zender en ontvanger. Met de nieuwe richting-herkenning kan Bluetooth ook herkennen waar de zender zich ten opzichte van de ontvanger bevindt en kan de afstand tot op de centimeter bepaald worden.

Dit biedt veel mogelijkheden voor toekomstige toepassingen van Bluetooth. Denk bijvoorbeeld aan een museum waar men met hun telefoon extra toelichting kan krijgen op de kunstwerken door deze op een schilderij te richten. Ook kunnen Bluetoothfunctionaliteiten die nu al populair zijn verder verfijnd worden. Zo kunnen Bluetooth-tags (bijvoorbeeld voor aan een sleutelhanger) niet alleen ‘ongeveer’ gevonden worden, maar tot op de centimeter nauwkeurig worden gelokaliseerd.

Bluetooth anno 2019

Heeft Bluetooth in 2019 nog bestaansrecht? Ja. Hoewel veel van de functies waar ontwikkelaars Bluetooth vroeger gretig voor inzette zijn overgenomen door mobiel internet en NFC, zijn er nog steeds legio aan authentieke toepassingen voor Bluetooth te vinden. Denk aan het lokaliseren van verloren voorwerpen, het afspelen van muziek op een externe speaker en marketing op locatie. Bovendien wordt Bluetooth met de komst van de 5.1 update alleen maar geschikter. Dankzij Bluetooth 5.1 is de technologie dus weer helemaal terug - terug van nooit echt weggeweest.

LEES OOK: OLED-displays: de toekomst van beeldschermen

Nederlandse trots

Bluetooth is op z’n minst een gevestigde naam te noemen in de wereld van draadloze communicatie. Daar mogen we als Nederland best trots op zijn. Het was namelijk de Nederlandse elektrotechnicus Jaap Haartsen die Bluetooth ontwikkelde. In 1998 werd de technologie vervolgens geïntroduceerd door Finse telekomfabrikant Ericsson. Sindsdien zijn de mogelijkheden van Bluetooth alleen maar uitgebreid. De technologie wordt wijdverspreid gebruikt voor het streamen van audio, het delen van data, locatiediensten en meer.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie