Apple krijgt terugvordering van 13 miljard euro met rente op haar bord

Redactie WINMAG Pro
Apple is ongetwijfeld niet blij met de uitspraak vanuit de Europese Commissie. Die laatste concludeert namelijk dat Apple teveel fiscaal voordeel in Ierland genoot wat oploopt tot 13 miljard euro.

Dat bedrag moet Apple terugbetalen door vordering vanuit Ierland, vindt Brussel. Zowel Apple als Ierland zijn het hier niet mee eens en gaan de zaak bevechten.

Apple geniet fiscaal voordeel

Het fiscale voordeel komt voort vanuit een wet die het bedrijf slechts vier procent belasting liet betalen over de winst die Apple door de jaren heen maakte. Door een constructie van satellietbedrijven van Apple die volgens het bedrijf kantoor houden in Ierland is het mogelijk winst door te sluizen naar die bedrijven om zo fiscaal voordeel te genieten. Dit terwijl de bedrijven volgens de EU enkel op papier bestaat en zelfs geen personeel in dienst hebben.

Apple in Europe

Dutch Sandwich

Dergelijke constructies bestaan ook in Nederland dankzij een wet uit 1998 die stelt dat de EU zich niet mag bemoeien met belastingheffingen die nadelig zou zijn in het aantrekken van multinationals. Ondermeer Google zou dankbaar gebruik maken van de regels in Nederland via een financiële route die de 'Dutch Sandwich' genoemd wordt.

Gevolgen voor Apple

Wat het gevolg gaat zijn voor het bedrijf en of Apple de 13 miljard euro met daarbovenop rente terug moet betalen is nog niet bekend. Zowel Apple als Ierland gaan niet mee in het oordeel van Brussel. Apple vindt dat zij zich netjes aan de regels hebben gehouden door gewoon opgelegde belastingen te betalen, terwijl Ierland dit ziet als een te grote bemoeienis van de EU met de fiscale wetgeving in Ierland.

Verdere implicaties

De uitspraak komt in ieder geval op een bijzonder ongunstig moment voor zowel Amerika, Europa als Apple. De relatie tussen Amerika en Europa verslechterd als de uitspraak verzilverd wordt. Dit omdat dat zou betekenen dat er een hoop geld uit de zakken van het bedrijf geklopt wordt, geld dat dus in Europa blijft en niet belastbaar is in Amerika. Met andere woorden: geld dat de Amerikaanse staatskas zou kunnen vullen blijft nu in Europa. En we hebben het over een hoop geld, Apple heeft naar verluid 230 miljard dollar in kas.

Voor Europa kan de uitspraak afschrikkend werken op buitenlandse bedrijven die zich hier willen vestigen, waarvoor Nederland nu juist gunstige belastingregels voor multinationals had ingesteld.

Voor Apple tenslotte, hangt deze vordering als zwarte doek boven het evenement wat volgende week plaatsvindt. Natuurlijk, het bedrijf zal tijdens het event doen alsof de neus bloedt, maar dit negeren zal vanuit de pers en dus de berichtgeving over nieuwe producten van het bedrijf domineren, iets waar Apple echt niet op zit te wachten.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie