Efficiënt, stressvrij, digitaal

Gastexpert: De toekomst van middelgrote bedrijven

Xavier Biermez
Ondernemingen omarmen steeds vaker digitale technologieën als deel van hun bedrijfsvoering. Dat geldt niet alleen voor grote multinationals, maar ook voor middelgrote bedrijven.

Terwijl de digitale transformatie uiteenlopende mogelijkheden biedt voor het verhogen van de efficiëntie en het concurrentievermogen, staan deze kleinere bedrijven tegelijkertijd voor een bijzondere uitdaging wegens beperkte resources. Om met succes een einde aan deze spagaat te maken, is een individuele digitaliseringsstrategie absoluut noodzakelijk.

In vergelijking met grote ondernemingen beschikken middelgrote bedrijven in de regel over beduidend minder financiële middelen. Daarnaast is de expertise met betrekking tot zakelijke technologieën vaak beperkt. ‘De ondernemingsspecifieke digitale transformatie kan alleen een succes worden als de IT-structuren naadloos aansluiten op het bedrijfsmodel en de ondernemingsstrategie’, aldus Xavier Biermez, managing director bij IT Services Provider Konica Minolta Business Solutions Nederland en België. ‘Om dat te bereiken moet het integrale digitaliseringsproces onder de loep worden genomen. Juist voor middelgrote ondernemingen is de knowhow van een competente partner essentieel om dit te kunnen realiseren.’

Geoptimaliseerde bedrijfsprocessen voor de gehele onderneming

Als aanbieder van IT-diensten en sparringpartner van klanten, ondersteunt Konica Minolta organisaties bij het formuleren en implementeren van een digitaliseringsstrategie gebaseerd op de behoeften van de klant. ‘Voor middelgrote ondernemingen zijn de complexiteit en de investeringskosten van digitalisering vaak een obstakel. Dit mondt vervolgens uiteindelijk uit in de implementatie van afzonderlijke oplossingen’, licht Biermez toe. ‘Hoewel dat leidt tot een spreiding van de kosten, is voorzichtigheid geboden. Bij een ongecoördineerde toepassing van afzonderlijke processen, ontstaat het risico dat de processen niet optimaal op elkaar zijn afgestemd. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot het ontstaan van informatiesilo's. Om te waarborgen dat een geleidelijke implementatie blijvende voordelen oplevert voor de gehele onderneming, moet de implementatie worden ingebed in een vooraf gedefinieerde, organisatiebrede digitaliseringsstrategie.’

Individuele strategieën

‘Geen bedrijf is hetzelfde en elke organisatie heeft andere behoeften’, gaat Biermez verder. ‘Daarom ondersteunen wij onze klanten met oplossingen op maat. Deze lopen uiteen van procesanalyse tot managed services, bijvoorbeeld op het gebied van ITbeveiliging.’ Speciaal voor middelgrote bedrijven biedt Konica Minolta schaalbare oplossingen voor de realisatie van digitaliseringsmogelijkheden op het gebied van Enterprise Content Management (ECM). Zo staat digitale factuurverwerking van Konica Minolta Business Solutions synoniem voor geautomatiseerd factuurbeheer en brengt het de verwerkingstijd van een factuur terug tot slechts twintig seconden. Deze tijdswinst zorgt niet alleen voor meer efficiëntie, maar is ook kostenbesparend. Een ander mooi voorbeeld is Enterprise Search. Werknemers besteden gemiddeld twintig minuten per dag aan het zoeken naar documenten. Enterprise Search maakt documenten volledig doorzoekbaar, waardoor werknemers met behulp van zoektermen snel de gewenste documenten vinden, in alle bestanden en op al hun opslagmedia. Zo kunnen middelgrote bedrijven efficiënt, stressvrij en digitaal werken.

Konica Minolta

Meer over de zakelijke oplossingen van Konica Minolta vind je hier.

Wil je meer te weten komen over de ECM-oplossingen van Konica Minolta, ga dan hierheen.