Groener printen voor een beter milieu

Redactie WINMAG Pro
Het is vandaag de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Op deze dag wil Urgenda, een Nederlandse actie-organisatie voor duurzaamheid en innovatie, laten zien hoe groot de duurzaamheidsbeweging in Nederland al is. Zij doen dit door mensen en organisaties die met duurzaamheid bezig zijn op te roepen van zich te laten horen en nieuwe mensen en bedrijven bij duurzaamheid te betrekken. Fabrikant van printers en projectoren Epson, draagt duurzaamheid ook hoog in het vaandel en geeft een aantal tips en adviezen over hoe we kunnen zorgen voor een groenere kantooromgeving en hoe ons printgedrag daarbij kan helpen.

Groener printen

Je staat op het punt nieuwe printers voor je bedrijf aan te schaffen, maar wat voor soort printer ga je kiezen? Wanneer je veel print, dan wil je een zo hoog mogelijk rendement van je printers, dat is goedkoper én groener. Een veelgehoord argument voor de laserprinter is dat hij weliswaar vaak duurder in aanschaf is, maar veel zuiniger in gebruik. Met de gemiddelde lasertoner kun je 1500 tot 3500 pagina’s printen. De gemiddelde inktcartridge voor consumentenprinters levert ‘slechts’ een paar honderd pagina’s. Print je meer dan 10.000 pagina’s per jaar dan leek de keuze altijd snel gemaakt: de laserprinter stond hier op eenzame hoogte.

De tijden zijn echter veranderd. Er zijn inmiddels inktpatronen op de markt met een rendement van 10.000 pagina’s. Sterker nog, Epson biedt met zijn Replaceable Ink Pack System (RIPS) printers zelfs de mogelijkheid tot het printen van 75.000 pagina’s, zonder het tussentijds bijvullen van inkt. Inkjetprinters zijn dus veel efficiënter geworden in hun inktgebruik. Maar dat is niet alles. Vergeleken met concurrerende kleurenlaserprinters verbruikt de nieuwe generatie inkjetprinters tot wel 80% minder energie. In een groot kantoorgebouw, met een of meerdere printers per afdeling, kan dat na verloop van tijd een flinke besparing in de energiekosten opleveren. Een Epson WorkForce Pro WP-4525 DNF zakelijke inkjetprinter verbruikt per maand slechts voor € 0,24 aan stroom, bij een vergelijkbare kleurenlaserprinter is dit € 3,17[1]. Voor een bedrijf met 50 printers kan dit over een periode van 3 jaar dus een verschil van ruim € 5.700 aan stroomkosten opleveren[1]. Beter voor je portemonnee, maar zeker ook voor het milieu.

Printen is vaak duurzamer dan niet printen

Printen is een medium dat een eenmalige carbon footprint heeft. Alle andere (elektronische) manieren van informatie delen, kosten iedere keer weer energie als ze worden gebruikt. Bovendien is de productie van elektronische apparatuur een veel zwaardere belasting voor de omgeving: het maken van een cd zorgt bijvoorbeeld voor vier keer meer CO2 uitstoot dan het printen van een honderd pagina's tellend 4-kleuren rapport[1]. Daarnaast is het zo dat 60% van de energie die gebruikt wordt om papier te produceren uit duurzame, hernieuwbare bronnen wordt gewonnen.

Bomen zijn groen

Een veelgehoord argument tegen printen, is dat het gebruik van papier bomen kost. Maar is dat wel zo? De bossen waar het basismateriaal voor papier wordt gemaakt, worden duurzaam beheerd. In de Verenigde Staten zijn er vandaag de dag bijvoorbeeld 20% meer bomen dan in 1970. Deze bossen worden beheerd door landbezitters die hun inkomen verdienen met het leveren van de grondstoffen voor papier. Schaffen we het papiergebruik af, dan verdwijnen deze bossen en zal het land waarschijnlijk worden gebruikt door projectontwikkelaars.

Recycle

Geprinte communicatie is een hernieuwbare grondstof. In Nederland wordt ruim 2,8 miljoen ton nieuw papier en karton gebruikt. Oud papier en karton zijn in Nederland de belangrijkste grondstof voor de productie van nieuw papier en karton. Er wordt door ons ieder jaar maar liefst 2.630.000.000 kilo oud papier (= 2,6 miljoen ton) ingezameld en gerecycled[2]. Dit is 94% van de totale hoeveelheid papier en karton die op de markt wordt gebracht. Dus wanneer een geprint document zijn doel heeft vervuld, komt het terug in de cyclus als een nieuw product. Hier kunnen we allemaal aan bijdragen door er op te letten dat al het papier dat we gebruiken gerecycled wordt.

Print zuinig

Dat printen duurzamer is dan je wellicht denkt, wil natuurlijk niet zeggen dat de productie van papier geen grondstoffen kost en we naar hartenlust kunnen printen. Spaarzaam gebruik zorgt ook bij printen voor een leefbaarder wereld. Print daarom niet wanneer het niet echt nodig is. Voorkom bijvoorbeeld dat hetzelfde rapport door meerdere mensen wordt geprint. En wist je dat het mogelijk is om een duurzaam lettertype te gebruiken? Een dergelijk lettertype gebruikt per letter minder inkt, maar blijft wel prima leesbaar. En probeer natuurlijk zoveel mogelijk dubbelzijdig te printen om papierverspilling tegen te gaan, dit is veel de meeste printers als standaard in te stellen.

Samen komen we er wel

Het lijkt misschien alsof we slechts kleine beetjes kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld, maar tel je al onze inspanningen bij elkaar op dan zie je dat we in staat zijn om een groot verschil te maken. Doe daarom mee aan de grootste uitdaging van deze tijd: het besparen van energie en grondstoffen. Want verandering is noodzakelijk, maar ook mogelijk!

Voetnoot
[1]. Dit betreft een schatting op basis van 36 maanden, 222 werkdagen per jaar, 9 arbeidsuren per dag, waarvan de printers 5% van de tijd in afdrukmodus staan, 50% in standby-modus en 45% in slaap-modus en energiekosten van € 0.22 per KWh. Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie