Overstappen naar de cloud: de evolutionaire of revolutionaire weg

Redactie WINMAG Pro
Bedrijven kunnen twee alternatieven hanteren om naar de cloud over te stappen: de revolutionaire en de evolutionaire aanpak.

Bij de revolutionaire aanpak worden geavanceerde toepassingen in de cloud ontwikkeld en gehost. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een e-mail- of crm-toepassing. Deze 'aan de cloud eigen' toepassingen worden gebouwd met het oog op grotere schaalbaarheid. Toch bieden deze oplossingen ook een prima instap mogelijkheid voor kleinere ondernemingen, een e-maildienst is een vrij standaard oplossing welke iedere gebruiker tegenwoordig ter beschikking heeft. Ze worden gehost op een verscheidenheid aan servers om een optimaal reactievermogen, beschikbaarheid en een efficiënte gebruikerservaring te garanderen.

Er zijn drie belangrijke aanleidingen voor ict-professionals om de revolutionaire weg naar cloud computing te bewandelen, ongeacht de grootte van de organisatie:

  • Er is geen legacy-infrastructuur binnen de organisatie aanwezig;
  • Er is schaalbare ondersteuning nodig voor Web 2.0-toepassingen;
  • Vanwege de schaalomvang is het beter om flexibiliteit en beschikbaarheid in de software in te bouwen dan dit over te laten aan de fysieke infrastructuur.

Als er sprake is van deze drie factoren, is de revolutionaire aanpak van cloud computing de meest geschikte.

Evolutionaire aanpak

De evolutionaire aanpak omvat een veel geleidelijkere overstap naar cloud computing. Voor veel bedrijven is het bouwen van een private cloud simpelweg de volgende stap in het traject dat ze insloegen met datacenter-consolidatie. Als de onderneming echter beschikt over een omvangrijke gevirtualiseerde omgeving, danwel in hoge mate is gevirtualiseerd en gebruikmaakt van traditionele toepassingen, is de evolutionaire aanpak een logische keuze.

Op basis van deze aanpak breiden bedrijven hun private cloud laag voor laag uit met functies zoals facturatie op basis van verbruik, het creëren van een pool van ict-bronnen en een selfserviceportaal dat op een gevirtualiseerde infrastructuur draait. Tegelijkertijd kunnen zij hun bedrijfsprocessen en beleidsregels aanpassen aan het nieuwe model.

Zodra ze voor een aanpak hebben gekozen, moeten bedrijven nadenken over de vraag of ze hun private cloud intern gaan hosten of een beroep doen op een hosting provider. Voor bedrijven die reeds over een volwassen ict-infrastructuur beschikken, is het bouwen van een private cloud de meest geschikte oplossing. Dergelijke bedrijven hebben de fase van serverconsolidatie al achter de rug en zijn inmiddels bezig met het automatiseren van hun datacenters.

Interne private clouds vormen een aantrekkelijk alternatief voor bedrijven die grip willen houden op de beveiliging en beschikbaarheid van bedrijfsgegevens en legacy-omgevingen in hun cloud willen opnemen. Nadelen van deze aanpak zijn dat bedrijven de kapitaalinvesteringen moeten zien te rechtvaardigen en vleugellam kunnen raken als gevolg van infrastructuurbeperkingen.

In een gehoste private cloud hoeven bedrijven minder geld te investeren. De private cloud wordt gehost op servers die zijn afgeschermd met beveiligingsoplossingen van grootzakelijke kwaliteit, echter vaak met een lage drempel ten opzichte van de grootte van de infrastructuur van de klant. Aangezien de cloud wordt gehost binnen het serverpark van een dienstverlener, kunnen zij een beroep doen op de specialistische expertise van de cloud-aanbieder om een beveiligingsstrategie op maat te creëren.

Overstappen

De overstap naar cloud computing vereist een doordachte aanpak. Mits op juiste en strategische wijze voorbereid, kan dit elk bedrijf legio voordelen bieden. De ict-infrastructuur speelt een belangrijke rol bij de keuze van een evolutionaire of revolutionaire aanpak, en de beslissing om de cloud al dan niet intern te hosten. Als bedrijven tijdens het bouwen van een cloud geen rekening houden met hun huidige ict-infrastructuur, is de kans groot dat hun inspanningen resulteren in tijd- en geldverspilling. Dit kan op eenvoudige wijze worden voorkomen met een nauwgezette planning en gefundeerde besluitvorming.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie