Review: Samsung Galaxy S III

steven
Een opvolger produceren is altijd lastig, zeker als deze je meest succesvolle smartphone ooit moet doen vergeten. Samsung stond voor deze moeilijke taak bij de ontwikkeling van de Galaxy S III. Is het een waardige opvolger geworden?

Op het moment dat de Galaxy S II op de markt kwam gaf hij alle concurrenten het nakijken. Met name het scherm en de processor waren onovertroffen en nog steeds kan het toestel prima meekomen. Hierdoor legde Samsung de lat wel erg hoog voor zichzelf want een opvolger moet natuurlijk wel op alle fronten zijn voorloper overtreffen.

Dat begint natuurlijk al met het formaat van het toestel. Hij is volgens Samsung precies zestien procent gegroeid ten op zichte van de S II. Het ruwe materiaal aan de achterkant heeft plaatsgemaakt voor polycarbonaat met een glimmende hyperglaze-toplaag die krassen moet voorkomen. Ook de bovenzijde van het toestel is glad, waarbij het display beschermd wordt met het nieuwe Gorilla Glass 2.

Al dit geglim doet wat afbreuk aan de hoogwaardige uitstraling die je verwacht van een topmodel. Bovendien is het een magneet voor vingerafdrukken. Toch is de bouwkwaliteit ondanks al het plastic uitstekend en houdt Samsung vast aan een losse achterkant waardoor je eventueel de accu kunt vervangen.

Samsung S3 + iPhone 4S

Het nieuwe formaat heeft wel een keerzijde. Net als bij de HTC One X geldt dat wanneer je over wat kleinere handen beschikt het toestel wellicht wat te groot voor je is. Zelfs de bezitters van grotere handen kunnen moeite hebben met de bediening met één hand, vooral je duim bereikt maar moeilijk het bovenste gedeelte van het 4,8-inch aanraakscherm.

Met de knoppen onder het scherm slaat Samsung duidelijk een andere weg in dan Google met Android 4.0 voor ogen heeft. Als het aan de zoekmachinegigant ligt zijn hardwarematige knoppen niet meer nodig en volstaan de software-vervangers van bijvoorbeeld de Galaxy Nexus. Samsung houdt echter vast aan de centrale knop onder het scherm met aan beide kanten een touchknop. Wanneer je overstapt van bijvoorbeeld een S II is deze indeling een feest der herkenning. Naar onze smaak had Samsung de middelste knop wel iets hoger mogen plaatsen.

Door het gebruik van drie knoppen ontbreekt de multitask-knop. Dit menu roep je bij de S III op door de middelste knop ingedrukt te houden. De linker touchknop is voor het krijgen van een submenu, de rechter is de terug-toets. 

Samsung S3 knop

Geen Plus-toevoeging

Het scherm van de Galaxy S III is hoogstwaarschijnlijk het meest besproken onderdeel van Samsung’s nieuwste topmodel na de wereldwijde introductie in Londen. Met name de gebruikte techniek viel veel kenners tegen. De S III beschikt namelijk over een super amoled hd-scherm, zonder de verwachte plus-toevoeging. De SII heeft wel een plus-scherm maar met een lagere resolutie (800 bij 480 in plaats van 1280 bij 720).

Het verschil tussen beide technieken zit hem in de pixels. Het scherm van de S III heeft een zogenoemde pentile-indeling. Het display beschikt daardoor over minder subpixels dan bij de rgb-indeling van de plus-variant. Samsung geeft aan met deze techniek een langere levensduur te kunnen garanderen. De belangrijkste vraag is natuurlijk, zie je werkelijk zoveel verschil?

Ondanks de inferieure pixel-indeling valt het scherm ons zeker niet tegen. Het is bijvoorbeeld beter dan dat van de Galaxy Nexus dat over dezelfde techniek en resolutie beschikt. Vaak zie je bij de super amoled-schermen dat met name wit snel in blauw verandert als je je kijkhoek iets aanpast. Bij de S III is dit echter veel minder het geval. Bovendien is het scherm erg scherp, heeft mooie felle kleuren en een uitstekende zwartweergave. Toch vinden wij het niet zo mooi als het slcd2-scherm van de HTC One X.

Quadcore

Met zijn hardware weet de S III zijn voorganger ruimschoots te overklassen. Samsung plaatst namelijk zijn Exynos 4 Quad-chip in zijn nieuwste topmodel, een quadcore-processor met een kloksnelheid van 1,4 GHz. De grafische processor is dezelfde Mali-400 uit de S II, maar met een verdubbelde kloksnelheid.   

Dankzij deze nieuwe hardware heeft Samsung het wederom voor elkaar. Zo was de S II bij zijn introductie al de snelste smartphone, ook de S III mag zich deze titel toe-eigenen. Toch is het verschil wel kleiner geworden. Met name de twee toestellen van HTC, de One S en One X komen erg dicht in de buurt.
Natuurlijk merk je al deze kracht ook in de praktijk. Het toestel is razendsnel. Scrollen gaat zonder haperingen, alle applicaties starten snel op en ook het installeren van nieuwe software verloopt binnen een paar seconden.

S3 achterkant

TouchWiz

Ondanks al deze krachtige nieuwe hardware legt Samsung bij de S III toch de nadruk op de software. Niet alleen gebruikt het toestel de nieuwste versie van Android, 4.0 Ice Cream Sandwich, maar ook Samsung’s eigen TouchWiz-schil is vernieuwd. De Koreanen hebben deze bomvol met allerlei foefjes gestopt die het de gebruiker gemakkelijker moet maken, daar komt ook de S III-slogan ‘designed for humans’ vandaan.

Eén van die handigheidjes is Smart Stay. Je kent de situatie vast wel, je leest een lang artikel op je smartphone, maar je scherm gaat elke keer in slaapstand. Smart Stay lost dit op doordat een sensor in de gaten houdt of je naar je scherm kijkt. Hierdoor gaat hij niet op inactief tijdens het lezen. In de praktijk blijkt het echter wat minder goed te werken dan beloofd. In een wat donkerdere omgeving zit de sensor er geregeld naast, maar zelfs in een lichte ruimte ging ons scherm soms toch nog op zwart. Een handige functie die helaas niet helemaal naar behoren werkt dus.

Dan is er nog Direct Call. Wanneer je tijdens het sms-en je opeens bedenkt en diegene toch liever wilt bellen hoef je alleen je toestel maar aan je oor te houden. De S III gaat dan automatisch het sms-contact bellen. De functie werkte bij ons prima, de vraag is alleen hoe vaak je dit werkelijk zult gebruiken. Sms-berichten zijn sowieso al vrij schaars geworden sinds de komst van Whatsapp en daar werkt de functie niet bij.

Het derde foefje is Smart Alert, dat met name zakelijke gebruikers zal aanspreken. Door je toestel met scherm naar beneden te leggen op tafel blokkeer je elke vorm van melding zowel geluid als trillingen. Pak je het toestel vervolgens op dan waarschuwt je S III je door middel van een trilling als je in de tussentijd een bericht hebt gekregen of een oproep hebt gemist. Een functie die vooral handig kan zijn wanneer je bijvoorbeeld in een bespreking zit.

Ondanks de hierboven belichte handigheidjes zijn we nog steeds geen groot fan van TouchWiz. De schil is namelijk zo aanwezig dat de complete gelikte interface van Android 4.0 eigenlijk ontbreekt. Het uiterlijk heeft daardoor meer de uitstraling van Android 2.3 en dat komt toch wat gedateerd over. Hierdoor mis je zelfs een aantal standaard functies waaronder het apps in mapjes groeperen op de bekende iOS-wijze. Op de S III kun je wel mappen gebruiken, maar moet je eerst een mapje aanmaken en vervolgens daar de apps in plaatsen.

Camera en accuduur

Een belangrijk aspect van een smartphone is natuurlijk de accuduur. De batterij in S III heeft flink meer capaciteit dan die van de S II, maar de snellere hardware heeft ook meer stroom nodig. Met normaal gebruik haalde onze S III eenvoudig het einde van een werkdag. Geen hele bijzondere waardes dus, maar ook zeker niet slecht voor een toestel met dergelijke specificaties. Met beperkt gebruik is daar wel bijna een extra dag aan vast te plakken.

Over de camera van de S III zijn we erg te spreken. Niet alleen de kwaliteit is voor een telefoon uitstekend, maar ook de snelheid is bijzonder goed. Het toestel maakt vrijwel zonder vertraging een foto waardoor je ook snel bewegende objecten kunt vastleggen. Bovendien is de acht megapixel-camera in staat om video’s op te nemen met een resolutie van 1080p, waarbij tegelijkertijd ook nog afdrukken kunt maken.

Samsung S3 camera

afbeelding van steven
Door: Steven Vos

Steven Vos | Redacteur

Steven Vos (28) studeerde Journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Vanaf april 2011 is hij werkzaam bij dit magazine en voelt zich daar als een vis in het water.

Vanaf zijn jeugd heeft hij een grote passie voor alles wat met ict te maken heeft en zette hij verschillende eigen computers in elkaar. Ook op het gebied van besturingssystemen heeft hij het nodige gezien. Zo werkte hij met het bijna complete Windows-assortiment (van 3.1 tot 7), Mac OS X en Linux.

Daarnaast hebben mobiele telefoons al jaren zijn interesse. Toen hij in 1998 zijn eerste mobiele telefoon aanschafte, een Nokia 5110, was hij meteen verkocht. Hierna volgden diverse modellen met uiteenlopende functies en besturingssystemen. Het was voor hem dus een kleine stap om professioneel mobiele telefoons te gaan testen, maar ook een tablet slaat hij zeker niet af.

Bekijk alle artikelen van Steven